"Καθώς πολλές δυτικές χώρες έρχονται αντιμέτωπες με την έννοια της μείωσης της οικονομικής δύναμης, άλλες στη G20 και διάφορες δυνάμεις σε διαφορετικές περιοχές έχουν αρχίσει να χαράσσουν πιο ανεξάρτητες στάσεις όσον αφορά την εξωτερική τους πολιτική", επισήμανε ο διευθυντής του IISS Τζον Τσίπμαν κατά την παρουσίαση της έκθεσης.
Οι αλλαγές στην οικονομική και χρηματοπιστωτική δύναμη έχουν γεωπολιτικές συνέπειες η διαχείριση των οποίων δεν είναι εύκολο να γίνει μέσω περιφερειακών ή παγκόσμιων θεσμών, υπογραμμίζεται επίσης στην έκθεση.
Ταυτοχρόνως, η διεθνής συνεργασία σε μεγάλα στρατηγικά σχέδια έχει αρχίσει να παραπαίει καθώς οι χώρες υιοθετούν πιο εθνικές προσεγγίσεις σε περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις για την ασφάλεια.
Αυτό σημαίνει ότι η στρατηγική συνεργασία έχει γίνει "περισσότερο περιπτωσιολογική απ' ό,τι θεσμική, εγκυμονώντας τον κίνδυνο ενός "στρατηγικού προστατευτισμού", ο οποίος έχει ήδη καταγραφεί στην Ασία, αλλά είναι επίσης εμφανής και αλλού, τονίζει το IISS.
Τέλος όσον αφορά τη σύγκρουση στο Αφγανιστάν, το IISS επισημαίνει στην έκθεσή του ότι οι Δυτικοί πρέπει να εγκαταλείψουν τη σημερινή στρατηγική τους για να υιοθετήσουν μια πολιτική που θα περιορίζει την Αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν, η οποία θα στηρίζεται περισσότερο στις διαπραγματεύσεις παρά στη στρατιωτική ισχύ.
"Το μέλλον βρίσκεται σαφώς στην πλευρά των διαπραγματεύσεων με ή μεταξύ των συμμετεχόντων στη σύγκρουση", επισημαίνει το IISS, υπογραμμίζοντας ότι "πολλοί παρατηρητές εκφράζουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι η μεγάλη παρουσία ξένων στρατευμάτων στο Αφγανιστάν είναι αυτό που συντηρεί και τροφοδοτεί τους Ταλιμπάν".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr