Σήμερα, ο "χωροφύλακας" για τα δημοσιονομικά μεγέθη, στις Βρυξέλλες, δημοσιοποίησε τις εκτιμήσεις του για συνολικά 12 κράτη της ΕΕ, στην προσπάθειά τους να επαναφέρουν τα ελλείμματά τους του δημοσίου στο σύννομο 3% του ΑΕΠ τους, έναν στόχο για τον οποίο το Παρίσι δεσμεύθηκε για το έτος 2013.
Η Επιτροπή χαρακτηρίζει "πάρα πολύ αισιόδοξες" τις γαλλικές εκτιμήσεις για οικονομική ανάπτυξη κατά τα έτη 2011-2013.
Όσον αφορά τα γαλλικά μέτρα δημοσιονομικής "εξυγίανσης", η Επιτροπή κρίνει ότι "πρέπει να εξειδικευθούν περισσότερο". "Άλλως, η Γαλλία για να πετύχει τον στόχο της στο χρονοδιάγραμμα που η ίδια έθεσε, πιθανόν να πρέπει να λάβει και πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα", αποφάνθηκε η Επιτροπή.
Η κατάσταση έχει ως εξής: τέλη 2009, το γαλλικό δημόσιο έλλειμμα ανερχόταν στο 7,5% του γαλλικού ΑΕΠ, ενώ το τρέχον εκτιμάται στο 8% . Για του χρόνου, στοχεύεται η μείωση στο 6% , στο 4,6% το 2012 ενώ στο 3% μέσα στο 2013.
Ήδη, ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν εξήγγειλε για τις δημόσιες δαπάνες έως το 2013 εξοικονομήσεις 45 δισ.ευρώ, πλην αορίστως και χαρακτήρισε το θέμα αυτό "πρωτεύον" σε σημασία.
Όμως, αναλυτές θυμίζουν ότι οι εξοικονομήσεις θα πρέπει να είναι μεγαλύτερες, δεδομένου ότι το τρέχον έλλειμμα αγγίζει ακόμα και τα 100 δισ. ευρώ. Άρα, λέγουν οι ίδιοι, "προκύπτει αδήριτη ανάγκη πρόσθετων φόρων", για την επίτευξη του ανωτέρου στόχου.
Διευκρινίσεις για τα μέτρα Ισπανίας, Πορτογαλίας
Περισσότερες διευκρινίσεις σχετικά με τα μέτρα εξοικονόμησης πόρων από την Ισπανία και την Πορτογαλία, ζητά η Κομισιόν, ενώ ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε την διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος σε τρία επιπλέον κράτη, την Κύπρο, την Δανία και την Φινλανδία. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 27 μέλη της Ε.Ε. μόνο το Λουξεμβούργο και η Βουλγαρία δεν παραβιάζουν πλέον τους κανόνες δημοσιονομικής σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ειδικότερα, σε σημερινές της εκτιμήσεις για την αξιοπιστία των προγραμμάτων μείωσης των ελλειμμάτων 12 χωρών, η Ε.Ε. υπογράμμισε ότι αν και οι στόχοι των δύο χωρών είναι αρκετά φιλόδοξοι, οφείλουν διευκρινίσουν τα μέτρα που πρόκειται να λάβουν το 2011, τα οποία και αντιπροσωπεύουν το 1,75% και το 1,50% του ΑΕΠ τους, αντίστοιχα.
«Σε κάθε περίπτωση καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι τα μέτρα που ελήφθησαν ήταν επαρκή για την επίτευξη των στόχων για το 2010 και, στις περισσότερες περιπτώσεις, υπάρχει μία πρόσκληση για να διευκρινιστούν το συντομότερο δυνατό τα μέτρα για την επίτευξη των στόχων μετά το 2010», αναφέρει η Κομισιόν σε ανακοίνωση της.
Σημειώνεται ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν υπογράμμισε την ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Υπάρχει μια σαφής ανάγκη να προχωρήσουμε πιο δυναμικά στο διαρθρωτικό πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, η Επιτροπή εισηγείται να κινηθούν οι κείμενες "διαδικασίες περί υπερβολικού ελλείμματος" για τρία ακόμα κράτη μέλη της ΕΕ, δηλαδή την Δανία, την Φινλανδία και την Κύπρο, κάτι που ανεβάζει στα 23 (σε σύνολο 27) τα μέλη της ΕΕ που έχουν τώρα υπερβολικό έλλειμμα, άνω του 3% του ΑΕΠ τους.
«Η διαδικασία κινείται έναντι των τριών κρατών επειδή έως πολύ πρόσφατα οι κρατικοί προϋπολογισμοί τους χαρακτηρίζονταν από μεγάλα ελλείμματα, κάτι που φανερώνει τον δεινό χαρακτήρα της οικονομικής κρίσης, που διερχόμεθα», τόνισε ο Ολι Ρεν, ενώ πρόσθεσε ότι «έγνοια μας είναι να αποκατασταθεί η καλή εικόνα των δημοσιονομικών μεγεθών στην ΕΕ».
Τώρα, θα αποφασιστεί "πόσος χρόνος θα δοθεί" στις τρεις ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις για να μειώσουν τα ελλείμματα στους προϋπολογισμούς τους στο σύννομο 3% του ΑΕΠ τους, σχολίασαν καλά πληροφορημένες πηγές στις Βρυξέλλες.
Μόνον το Λουξεμβούργο, από την 16μελή ευρωζώνη, εκτός δε αυτής η Σουηδία, η Εσθονία και η Βουλγαρία, όπου όμως η Επιτροπή έχει ανακοινώσει ότι θα ελεγχθούν προσεκτικότερα διάφορα οικονομικά μεγέθη της, δεν ελέγχονται στο παρόν στάδιο από τις Βρυξέλλες για τα υπερβολικά τους ελλείμματα.
Διαδικασίες περί υπερβολικού ελλείμματος και για Δανία, Φινλανδία και Κύπρο
Η Επιτροπή εισηγείται να κινηθούν οι κείμενες "διαδικασίες περί υπερβολικού ελλείμματος" για τρία ακόμα κράτη μέλη της ΕΕ, δηλαδή την Δανία, την Φινλανδία και την Κύπρο, κάτι που ανεβάζει στα 23 (σε σύνολο 27) τα μέλη της ΕΕ που έχουν τώρα υπερβολικό έλλειμμα, άνω του 3% του ΑΕΠ τους.
"Η διαδικασία κινείται έναντι των τριών κρατών επειδή έως πολύ πρόσφατα οι κρατικοί προϋπολογισμοί τους χαρακτηρίζονταν από μεγάλα ελλείμματα, κάτι που φανερώνει τον δεινό χαρακτήρα της οικονομικής κρίσης, που διερχόμεθα", σχολίασε ο Επίτροπος αρμόδιος για τις νομισματικές υποθέσεις, κ. Ολι Ρεν. "Έγνοια μας είναι να αποκατασταθεί η καλή εικόνα των δημοσιονομικών μεγεθών" στην ΕΕ, υπογράμμισε.
Τώρα, θα αποφασιστεί "πόσος χρόνος θα δοθεί" στις τρεις ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις για να μειώσουν τα ελλείμματα στους προϋπολογισμούς τους στο σύννομο 3% του ΑΕΠ τους, σχολίασαν καλά πληροφορημένες πηγές στις Βρυξέλλες.
Μόνον το Λουξεμβούργο, από την 16μελή ευρωζώνη, εκτός δε αυτής η Σουηδία, η Εσθονία και η Βουλγαρία, όπου όμως η Επιτροπή έχει ανακοινώσει ότι θα ελεγχθούν προσεκτικότερα διάφορα οικονομικά μεγέθη της, δεν ελέγχονται στο παρόν στάδιο από τις Βρυξέλλες για τα υπερβολικά τους ελλείμματα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr