Σε συνέντευξή του στο κρατικό ραδιόφωνο RTE, ο Κόουεν ρωτήθηκε για το άρθρο ενός καθηγητή Οικονομικών στο University College του Λονδίνου, το Σαββατοκύριακο, το οποίο υπαινισσόταν ότι το χρέος της Ιρλανδίας μπορεί να ξεπεράσει εκείνο της Ελλάδας εξαιτίας των κρατικών εγγυήσεων προς τις τράπεζες.
Το άρθρο του καθηγητή Μόργκαν Κέλι έχει θορυβήσει τους υπουργούς που προσπαθούν να υποβαθμίσουν το μέγεθος της ιρλανδικής κρίσης και έχει προκαλέσει τις τελευταίες μέρες δημόσιο διάλογο για την αντιμετώπισή της.
Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε τη σταθεροποίηση του ποσοστού της ανεργίας και τη βελτίωση των καταναλωτικών δαπανών και των εξαγωγών, κάτι που στηρίζει την άποψη ότι η οικονομία βαίνει προς ανάκαμψη.
Ανάμεσα στις περισσότερο πληγείσες χώρες από τη χρηματοπιστωτική κρίση με τον τραπεζικό τομέα και τον τομέα των κατασκευών και των ακινήτων να έχουν καταρρεύσει, η Ιρλανδία διαφοροποιήθηκε από άλλες χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως η Ελλάδα, μειώνοντας ραγδαία τις δημόσιες δαπάνες στο τέλος του περασμένου χρόνου.
"Θεωρούμε ότι είμαστε σε θέση να εξέλθουμε μόνοι μας από την κρίση", είπε ο Κόουεν.
Το δημοσίευμα της εφημερίδας υποστηρίζει ότι η Ιρλανδία χρειάζεται να άρει τη στήριξή της προς κάποιες από τις τράπεζες ή να αντιμετωπίσει την εθνική χρεοκοπία.
Επίσης επισημαίνει τα πλεονεκτήματα του να προλάβει η χώρα το ενδεχόμενο πτώχευσής της με το να διαπραγματευτεί με εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα.
Σχολιάζοντας το άρθρο ο Κόουεν είπε: "Εμφανής σε κάποια επιχειρηματολογία είναι η άποψη ότι θα ήταν προτιμότερο για την Ιρλανδία να κηρύξει στάση πληρωμών. Απλώς δεν το δεχόμαστε αυτό με τίποτα. Όλες οι ενδείξεις από άλλες χώρες, όπου συμβαίνει αυτό (είναι ότι) υποβαθμίζεται πολύ όχι μόνο η αξιοπιστία στο εξωτερικό, αλλά και η ικανότητα να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη στο εσωτερικό. Δεν το οραματιζόμαστε αυτό καθόλου".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr