"Αν χρειαζόμαστε περισσότερες εξηγήσεις για τις πιθανές απειλές προς την οικονομία μας από τον ανεξέλεγκτο δανεισμό, πρέπει μόνο να δούμε τις αγωνιώδεις προσπάθειες για τη συγκράτηση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος για την ευρωπαϊκή οικονομική εξισορρόπηση και τη διατήρηση της πολιτικής συνοχής στην Ευρώπη", είπε ο Βόλκερ και πρόσθεσε ότι πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες αντιλαμβάνονται τους κινδύνους εμφάνισης "δημοσίων χρεών άνευ προηγουμένου" στον απόηχο της παγκόσμιας ύφεσης.
Το αμερικανικό έλλειμμα έφθασε τα 1.4 τρις δολάρια το 2009, περίπου δηλαδή το 10% της οικονομίας και ο Λευκός Οίκος εκτιμά ότι φέτος θα ανέλθει σε 1.6 τρις.
Τα υπέρογκα ελλείμματα έχουν προκαλέσει συγκρίσεις με την κατάσταση στην Ελλάδα.
Αλλά σε ομιλία του στο Stanford Institute for Economic Policy Research στην Καλιφόρνια, ο Βόλκερ είπε ότι οι ΗΠΑ διαφέρουν από την Ελλάδα και από άλλες μικρές ευρωπαϊκές χώρες, των οποίων οι πιστωτικές αγορές έχουν μπει στο στόχαστρο.
Σε αντίθεση με αυτές τις χώρες, οι ΗΠΑ επωφελούνται από ένα ισχυρό νόμισμα και από τις πιστωτικές αγορές που θεωρούνται "καταφύγια" σε περιόδους οικονομικής κρίσης.
Σε συνέντευξή του από την Καλιφόρνια που παραχώρησε στο Fox Business News, ο Βόλκερ είπε, "νομίζω ότι αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι προφανώς μία πρόκληση για το ευρώ και για την επιτυχία του."
Πρόσθεσε όμως ότι η Ευρώπη έχει "επιδείξει αποφασιστικότητα για να το ελέγξει".
Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Bloomberg, ο ίδιος περιέγραψε το ευρωπαϊκό πακέτο διάσωσης ως "υπέρογκο" και διαφώνησε με τους επικριτές της ΕΚΤ που θεωρούν ότι ο ρόλος του οργανισμού στην εκταμίευση του ποσού βοηθείας μπορεί να θέσει σε κίνδυνο της ανεξαρτησία του.
"Δεν νομίζω ότι έχουν χάσει καθόλου από την αξιοπιστία τους στην πορεία", είπε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr