Στις αρχές Ιανουαρίου έγινε γνωστό ότι η Κίνα ξεπέρασε τις ΗΠΑ για να αναδειχθεί σε μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτου στον κόσμο, τη Γερμανία για να αναδειχθεί σε πρώτη εξαγωγική δύναμη και την Ιαπωνία για να της πάρει τα ηνία στην Ασία σε όγκο χρηματιστηριακών συναλλαγών. Το ίδιο χρονικό διάστημα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua, επικαλούμενο την Goldman Sachs, μετέδωσε πως οι αυξήσεις στις τιμές ακινήτων τα τελευταία χρόνια ξεπέρασαν τις μισθολογικές αυξήσεις κατά 30% στην Σαγκάη και κατά 80% στο Πεκίνο. Στις δύο αυτές πόλεις οι αυξήσεις των τιμών των ακινήτων ανήλθαν σε 60% σε ετήσια βάση πέρσι. Αλλά και ο δείκτης του Χρηματιστηρίου της Σαγκάης κατέγραψε πέρσι άνοδο της τάξεως του 80%, ύστερα από «βουτιά» 65% το 2008.
Η αποφασιστική παρέμβαση της κυβέρνηση στην οικονομία, με πακέτα τόνωσης 585 δισ. δολαρίων και πιέσεις προς τις τράπεζες να διπλασιάσουν τον δανεισμό, προκάλεσε φρενίτιδα εύκολου χρήματος που δημιούργησε θέσεις εργασίας στις βιομηχανίες και πυροδότησε αυξήσεις στις τιμές αξιών, όπως στις μετοχές και στα ακίνητα.
H κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μία σειρά κινήσεων για να ηρεμήσει τη στεγαστική αγορά, συμπεριλαμβανομένης της επαναφοράς σε ισχύ ενός φόρου για τη μεταπώληση ακινήτων σε λιγότερο από πέντε χρόνια από την αρχική αγορά, αλλά και την αύξηση της απαιτούμενης προκαταβολής για την αγορά γης σε τουλάχιστον 50% της συνολικής αξίας. Εκτός αυτού, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα μέτρα για τον περιορισμό του τραπεζικού δανεισμού, έτσι ώστε να μειωθούν και οι επενδύσεις σε ακίνητα.
Η Κεντρική τράπεζα της χώρας πριν από μερικές ημέρες προχώρησε στην απροσδόκητη κίνηση να αυξήσει το όριο των αποθεματικών που πρέπει να τηρούν οι κινεζικές τράπεζες, λόγω των ανησυχιών ότι τα τραπεζικά δάνεια - ρεκόρ ύψους 1,4 τρισ. δολαρίων, που παρείχαν οι τράπεζες της χώρας κατά τη διάρκεια των 11 πρώτων μηνών του 2009, συμβάλλουν στη δημιουργία φούσκας. Η συγκεκριμένη απόφαση ακολούθησε τις δύο δημοπρασίες ομολόγων της προηγούμενης εβδομάδας από την κεντρική τράπεζα, όπου οι αποδόσεις οδηγήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα, προμηνύοντας έτσι υψηλότερο κόστος δανεισμού.
Στην τελευταία κίνησή τους, οι αρχές της χώρας, ανάγκασαν τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας με βάση τα περιουσιακά στοιχεία, Industrial & Commercial Bank of China (ICBC), καθώς και τη China Citic Bank, την έβδομη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, να αυξήσουν το ποσοστό των αποθεματικών τους κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Επίσης έδωσε έντολή στα υποκαταστήματα πολλών τραπεζών να μην χορηγήσουν νέα δάνεια μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου, θέτοντας σε εφαρμογή ένα άτυπο μηνιαίο πλαφόν στις χορηγήσεις.
Προβληματισμένοι οι αναλυτές
Στο συμπέρασμα ότι η οικονομία της Κίνας υπερθερμαίνεται, καθώς αυξάνονται οι φόβοι για τη δημιουργία φούσκας και πληθωριστικών πιέσεων, θέτοντας σε σημαντικό κίνδυνο την παγκόσμια ανάπτυξη, καταλήγει και έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Ωστόσο, η έκθεση προειδοποιεί ότι «μια ενδεχόμενη παραμικρή μείωση της κεκτημένης ταχύτητας στην οποία έχει περιέλθει η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία παγκοσμίως «θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις παγκόσμιες αγορές κεφαλαίου και εμπορευμάτων» «Ενας ρυθμός ανάπτυξης κάτω από το 6% συνιστά συναγερμό για το 2010», αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής οικονομολόγος της Zurich Financial Services και ένας εκ των συντακτών της έκθεσης, Ντάνιελ Χόφμαν.
«Η κινεζική οικονομία βρίσκεται σε διαδικασία υπερθέρμανσης», προειδοποίησε ο κ. Χόφμαν. «Το αποτέλεσμα της νομισματικής πολιτικής τόνωσης της ρευστότητας ήταν μία πιστωτική επέκταση της τάξεως του 30% μέσα σε ένα χρόνο μόνο», και οι «οι τιμές ακινήτων των μεγάλων πόλεων όπως η Σαγκάη και το Πεκίνο σημείωσαν άνοδο μεγαλύτερη του 60% μέσα στο 2009».
Επίσης, οι αναλυτές της Oxford Analytica τονίζουν ότι «οι ιλιγγιώδεις ρυθμοί της Κίνας θα έπρεπε μάλλον να προβληματίζουν, παρά να ικανοποιούν. Η περίσσια ρευστότητα εισέρρευσε στις αγορές μετοχών και ακινήτων, με τις τιμές των στοιχείων αυτών να εκτινάσσονται σε επίπεδα, που δεν δικαιολογούνται από τα θεμελιώδη δεδομένα».
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αύξηση των εξαγωγών είναι αυτή που μπορεί να αποτελέσει βαλβίδα εκτόνωσης πιέσεων από την οικονομική υπερθέρμανση. Με την παγκόσμια οικονομία όμως να αναδύεται από το κατώφλι της ύφεσης, κανένα ενδεχόμενο δεν πρέπει να θεωρείται βέβαιο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr