Η προοπτική αδυναμίας εξασφάλισης πλειοψηφίας ενός εκ των δύο κυρίαρχων κομμάτων, εργατικών ή συντηρητικών, στη Βουλή των Κοινοτήτων είναι εμφανής (τουλάχιστον αυτό δείχνουν τα γκάλοπ), δημιουργώντας έτσι το φόβο της αβεβαιότητας σε παραδοσιακούς επενδυτές του Citi. Χωρίς την πλειοψηφία, ούτε το κόμμα του David Cameron (Συντηρητικοί- Tories) ούτε και αυτό του Gordon Brown (Εργατικοί) δεν θα μπορέσει να θέσει υπό έλεγχο το διαρκώς αυξανόμενο έλλειμμα της, σημειώνουν οι αναλυτές. Μάλιστα, οι ίδιοι θεωρούν ότι μια τέτοια προοπτική θα είναι η «συνταγή της αβεβαιότητας» για τις αγορές και την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.
Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα κανέναν από τα δύο κόμματα δεν έχει παρουσιάσει «σοβαρό» πρόγραμμα περιορισμού των δημοσιονομικών προβλημάτων, αν και παρατηρείται εκτροχιασμός, τόσο στα επίπεδα του κρατικού δανεισμού όσο και του ελλείμματος, το οποίο αναμένεται να φτάσει τα 175 δισ. στερλινών το έτος χρήσης που διανύουμε, ήτοι στο 12% του ΑΕΠ. Τα επίπεδα αυτά του ελλείμματος είναι τα χειρότερα ανάμεσα στα 20 πλουσιότερα κράτη του κόσμου (G20).
Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι οι μεγάλοι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης έχουν στρέψει τα βλέμματα τους στην επόμενη μέρα των εκλογών της Μεγάλης Βρετανίας, και στα μέτρα που θα λάβει η νέα κυβέρνηση, καθώς δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο η αξιολόγηση του «τριπλού Α» (ΑΑΑ) να αποτελέσει παρελθόν, αν δεν μπει κάποια τάξη στα του «βρετανικού οίκου». Σε περίπτωση επαλήθευσης μιας τέτοιας προοπτικής, θα προκληθεί πανικός τόσο στην εγχώρια όσο και στις διεθνείς αγορές, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει μαζική φυγή κεφαλαίων από το Citi, προκαλώντας μίνι ύφεση. Οι προοπτικές επιβαρύνονται και από το γεγονός ότι η Bank of England θα σταματήσει πολύ σύντομα το πρόγραμμα εξαγοράς κρατικών ομολόγων (ήδη έχει διαθέσει 200 δισ. δολάρια).
Μια άλλη προοπτική που φοβούνται οι αναλυτές, είναι η διολίσθηση της στερλίνας (κάτι όμως που δεν είχε συμβεί στην εκλογές του 1974, όταν και δεν είχε εκλεγεί κυβέρνηση με πλειοψηφία), καθώς η έλλειψη σχεδίου για τον περιορισμό του ελλείμματος, θα αυξήσει τους κινδύνους υποβάθμισης.
Μάλιστα, η αγορά «στοιχηματίζει» στην επικράτηση των Συντηρητικών, οι οποίοι παραδοσιακά είναι ευρωσκεπτικιστές, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο ενδεχόμενη βοήθεια από την ΕΕ. Αν λάβουμε μάλιστα υπόψη και την στάση του βρετανικού τύπου σε ότι ξεκινά από «ευρώ», η «Γηραιά Αλβιώνα» θα δυσκολευτεί πολύ σε περίπτωση που θελήσει να γίνει μέλος της ευρωζώνης.
Αλεξάνδρα Τόμπρα
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr