Αναλυτικά, οι βασικές εξουσίες που θα αναλάβει το Κοινοβούλιο με τη Συνθήκη της Λισαβόνας είναι:
- οι ευρωβουλευτές θα συναποφασίζουν με τους υπουργούς των κρατών μελών σε 40 περίπου νέους τομείς, επιπλέον των άλλων 40 στους οποίους συναποφάσιζαν μέχρι σήμερα.
- στην αγροτική πολιτική και τις γεωργικές δαπάνες, που αποτελούν το 40% περίπου του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο Υπουργών θα συναποφασίζουν τόσο τη διάρθρωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής οσο και τη διανομή των κονδυλίων. Το αυτό θα ισχύει και για την Κοινή Αλιευτική Πολιτική. Οι ευρωβουλευτές θα έχουν επίσης την ίδια ισχύ με τους υπουργούς για τον τρόπο με τον οποίο τα ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία θα διαμορφώνονται και θα χρηματοδοτούνται.
- στον τομέα της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων (μετανάστευση και άσυλο, των όρων υποδοχής των αιτούντων άσυλο περιλαμβανομένων) και στον τομέα της πολιτικής διεθνούς εμπορίου, το Κοινοβούλιο θα συναποφασίζει με το Συμβούλιο Υπουργών.
- το Κοινοβούλιο καθίσταται συνυπεύθυνο με τις κυβερνήσεις των κρατών μελών για το σύνολο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.
- οι βάσεις για μια κοινή ενεργειακή πολιτική θα συναποφασιστούν από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο Υπουργών.
- το Κοινοβούλιο θα εκλέγει τον Πρόεδρο της Κομισιόν, στο πλαίσιο της προεπιλογής που θα κάνουν οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων των κρατών μελών, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν λάβει υπόψη τους τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών. Η συγκατάθεση του Κοινοβουλίου θα απαιτείται και για τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης, τον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, ο οποίος θα είναι και Αντιπρόεδρος της Κομισιόν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr