Επιπλέον, η Κομισιόν εκτιμά ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 12,7% του ΑΕΠ φέτος, στο 12,2% το 2010, ενώ το 2011 θα ανέβει στο 12,8% του ΑΕΠ, από 7,7% που ήταν το 2008. Οσον αφορά το δημόσιο χρέος, για το 2009 βρίσκεται στο 112,6% του ΑΕΠ, στο 124,9% του ΑΕΠ για το 2010 και στο 135,4% του ΑΕΠ για το 2011.
Ο πληθωρισμός εκτιμάται να φτάσει στο 1,2% το 2009, στο 1,4% το 2010 και στο 2,1% το 2011, ενώ η ανεργία εκτιμάται ότι θα αυξηθεί από το 9% το 2009 στο 10,2% το 2010 και στο 11% το 2011.
Όσον αφορά στην πιστωτική επέκταση, αυτή θα παραμείνει «υπό πίεση» λόγω των αυστηρότερων όρων δανειοδότησης αλλά και του υψηλού χρέους των νοικοκυριών.
Αυστηρή προειδοποίηση από Αλμούνια
Την πιθανότητα η Ευρωπαϊκή Ένωση να κλιμακώσει τα πειθαρχικά μέτρα κατά της Ελλάδας για το δημοσιονομικό της έλλειμμα, τόνισε σε δηλώσεις του Επίτροπου της ΕΕ για τις Νομισματικές Υποθέσεις Joaquin Almunia.
«Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία και με την αναθεώρηση των προηγούμενων στοιχείων για τοέλλειμμα της Ελλάδα, είναι προφανές ότι δεν υιοθετήθηκαν αποτελεσματικά μέτρα από την προηγούμενηκυβέρνηση κατά την διάρκεια των περασμένων μηνών,» είπε ο Almunia σε συνέντευξη τύπου μετά τηνδημοσιοποίηση των νέων οικονομικών προβλέψεων της Κομισιόν για την ευρωζώνη και την ΕΕ.
«Έτσι είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα της διαδικασίας του ελλείμματος.Η πρώτη διαδικασία μας θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα», πρόσθεσε.
Σταδιακή η ανάκαμψη στην Ευρώπη
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Κομισιόν εκτιμά ότι η αναμενόμενη αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας θα οφείλεται στις βελτιώσεις στις περιβαλλοντικές και χρηματοοικονομικές συνθήκες καθώς και στα σημαντικά μέτρα φορολογικής και δημοσιονομικής πολιτικής που έχουν παρθεί. Εξάλλου, μια σειρά από παράγοντες αναμένεται ότι θα περιορίσουν την ιδιωτική ζήτηση και το ρυθμό της ανάκαμψης.
Όσον αφορά στον τομέα της απασχολήσης, η Κομισιόν αναμένει η ανεργία να φτάσει 10,25%. Υπενθυμίζεται ότι το Σεπτέμβρη η ανεργία «άγγιξε» το 9,2%. Ακόμα, το δημόσιο έλλειμμα ενδέχεται να φτάσει το 7,5% του ΑΕΠ το 2010 και να υποχωρήσει ελαφρά το 2011, καθώς θα αρχίσει να ανακάμπτει η οικονομία και να λήγουν τα προσωρινά μέτρα.
Οι προοπτικές όσον αφορά την γενικότερη ανάπτυξη και το εμπόριο είναι επίσης ευνοϊκές, ειδικά στις αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς. Λαμβανομένων υπόψη αυτών των εξελίξεων καθώς και της ευνοϊκής προσαρμογής των αποθεμάτων η αύξηση του ΑΕΠ στην ΕΕ και στη ζώνη ευρώ προβλέπεται ότι θα είναι θετική κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Ακόμη, η αύξηση των εξαγωγών της ΕΕ αναμένεται συνεπώς να σταθεροποιηθεί σταδιακά κατά τη διάρκεια της περιόδου των προβλέψεων. Η εγχώρια ζήτηση επίσης δεν αυξάνεται καθώς προσκρούει σε μια σειρά από εμπόδια.
Λόγω της περιορισμένης χρήσης των παραγωγικών δυνατοτήτων, των σχετικά δυσμενών προοπτικών όσον αφορά τη ζήτηση, της καθήλωσης των κερδών σε χαμηλά επίπεδα και το συνεχιζόμενο χαμηλού ρυθμού αύξησης των πιστώσεων, οι επενδύσεις δεν προβλέπεται να ανακάμψουν μέχρι το 2011. Παρά το γεγονός ότι η ιδιωτική κατανάλωση αποδείχθηκε σταθεροποιητικός παράγοντας κατά τη διάρκεια της ύφεσης, οι δαπάνες κατά την προσεχή περίοδο προβλέπεται να περιοριστούν λόγω της ανάγκης μείωσης των χρεών των νοικοκυριών και των δυσμενών προοπτικών όσον αφορά την αγορά εργασίας. Ένας άλλος περιοριστικός παράγοντας είναι οι εκτιμώμενες αρνητικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις παραγωγικές δυνατότητες. Κατά συνέπεια, μετά από μια αρχική αύξηση,το ΑΕΠ στην ΕΕ και στη ζώνη ευρώ προβλέπεται να μειωθεί λίγο και θα αρχίσει ξανά να αυξάνεται κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2010 και μετέπειτα.
Σε χαμηλά επίπεδα ο πληθωρισμός
Ο πληθωρισμός στην ΕΕ και στη ζώνη ευρώ προβλέπεται να σημειώσει μια μικρή αύξηση σε σχέση με τα σημερινά του επίπεδα, αλλά θα εξακολουθήσει να παραμένει καθηλωμένος σε χαμηλά επίπεδα καθόλη την περίοδο των προβλέψεων. Ο πληθωρισμός ΕνΔΤΚ προβλέπεται να υπερβεί ελαφρώς το 1% κατά μέσο όρο κατά το 200 κ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr