Βάσει της ρήτρας εξαίρεσης, η Πράγα δεν θα χρειαστεί να αποκαταστήσει τους Σουδήτες Γερμανούς που εκδιώχθηκαν από το τσεχικό έδαφος κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Παράλληλα, τη σύγκλιση έκτακτου ευρωπαϊκού συμβουλίου κορυφής, προκειμένου να ορισθούν οι προσωπικότητες που θα αναλάβουν τα νέα αξιώματα, ανήγγειλε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μόλις ο πρόεδρος της Τσεχίας υπογράψει τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Ειδικότερα, σε συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες, τόνισε ότι «η σουηδική προεδρία μας δήλωσε ότι θα αρχίσει διαβουλεύσεις την επαύριον της υπογραφής από τον Tσέχο πρόεδρο και θα συγκαλέσει έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο για να γίνουν οι διορισμοί».
Ακόμη, διαβεβαίωσε τους ευρωπαίους ομολόγους του ότι «είναι βέβαιο πως ο Τσέχος πρόεδρος θα υπογράψει» μετά το συμβιβασμό που επετεύχθη χθες στη διάρκεια του ευρωπαϊκού συμβουλίου κορυφής.
«Πιστεύω ότι θα το πράξει αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Σας πληροφορώ ότι ο Τσέχος πρόεδρος θα ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες από τις 3 ως τις 8, αλλά έχω βάσιμες ελπίδες ότι θα υπογράψει πριν ανέβει τη σκάλα» του αεροπλάνου, πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται ότι ξεπεράστηκε και το τελευταίο εμπόδιο για την επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας στο τέλος της πρώτης μέρας της διήμερης άτυπης συνόδου Κορυφής στο Στρασβούργο. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποδέχτηκαν τους όρους που είχε θέσει ο Τσέχος πρόεδρος, Βάτσλαβ Κλάους, προκειμένου να υπογράψει τη Συνθήκη.
Ο Β.Κλάους αρνούνταν να υπογράψει την Συνθήκη, αν δεν εξασφάλιζε εξαίρεση της Τσεχίας από τη Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, στοχεύοντας στην αποτροπή νομικής βάσης στην οποία ενδεχομένως να στηρίζονταν μελλοντικά αιτήματα γειτονικών χωρών για αποζημιώσεις.
«Το τελευταίο πολιτικό εμπόδιο στην επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας άρθηκε,» δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.
«Ο δρόμος για την επικύρωση είναι πλέον ανοιχτός,» δήλωσε με τη σειρά του και ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελτ, ως προεδρεύων της ΕΕ, καλώντας τον Τσέχο πρόεδρο να υπογράψει το κείμενο.
Η Συνθήκη της Λισαβόνας στοχεύει στην ενοποίηση των διαδικασιών λήψης αποφάσεων και ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας την Ευρώπης. Μεταξύ άλλων, προβλέπει δημιουργία θέσης Ευρωπαίου προέδρου και επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr