Προς το παρόν, ισχυρές υποψηφιότητες παραμένουν αυτές του Ολλανδού πρωθυπουργού Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου και προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς και του πρώην πρωθυπουργού της Φινλανδίας Πάαβο Λίπονεν. Ας σημειωθεί πάντως πως οι υποψηφιότητες αυτές είναι άτυπες, καθώς κανένας δεν έχει εκδηλώσει επισήμως το ενδιαφέρον του.
Ωστόσο, πίσω από τις κλειστές πόρτες, συζητείται το ενδεχόμενο να αναλάβει Σοσιαλιστής το αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ, σε αντάλλαγμα για τη θέση του προέδρου, που αναμένεται να καταληφθεί από προσωπικότητα προερχόμενη από τους κόλπους του Λαικού Κόμματος. Επιπλέον, για τη θέση του προέδρου της ΕΕ συζητούνται εναλλακτικές λύσεις, όπως μία γυναικεία υποψηφιότητα-που προωθεί η Γαλλία-ή ακόμα και υποψηφιότητα ενός τεχνοκράτη.
Οι γυναίκες πάντως που πληρούν τις «προδιαγραφές» για την προεδρία της ΕΕ φαίνεται πως είναι η πρώην πρόεδρος της Λετονίας Βάιρα Βάικ Φρεϊμπέργκα και η πρώην πρόεδρος της Ιρλανδίας Μέρι Ρόμπινσον.
Σημειώνεται πως αυτές οι συζητήσεις προέκυψαν αφού οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποδέχτηκαν τους όρους που είχε θέσει ο Τσέχος πρόεδρος, Βάτσλαβ Κλάους, προκειμένου να υπογράψει τη Συνθήκη της Λισαβόνας, ανοίγοντας πλέον το δρόμο για την επικύρωσή της. Η συνθήκη της Λισαβόνας μεταρρυθμίζει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και προβλέπει τη δημιουργία της θέσης του προέδρου της ΕΕ ,ο οποίος θα εκλέγεται για μια θητεία δυόμισυ χρόνων ανανεώσιμη εφάπαξ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr