Ρευστοποιήσεις η Ευρώπη
Εκτεταμένες ρευστοποιήσεις σημειώθηκαν στους μεγαλύτερους δείκτες των ευρωαγορών, παρά τα ενθαρρυντικά εταιρικά κέρδη, όπως τα άνω των εκτιμήσεων κέρδη της Electrolux και της Boliden, τα οποία δεν μπόρεσαν να αντισταθμίσουν την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου της ING, ύψους 7,5 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στο μεγαλύτερο μέρος της σημερινής συνεδρίασης οι ευρωπαϊκοί δείκτες κινούνταν σε θετικό έδαφος, κλίμα το οποίο αλλαξε μετά την πτώση της Wall, και ιδιαίτερα του τραπεζικού κλάδου.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 1,1%, ενώ ενδοσυνεδριακά βρισκόταν στο +0,6%.
Η ING υποχώρησε κατά 17%, μετά την ανακοίνωση από την πλευρά του ομίλου σχεδίου αποπληρωμής της κυβερνητικής βοήθειας που έλαβε από την ολλανδική κυβέρνηση τον περασμένο χρόνο. Η ING αναμένει καθαρά κέρδη τρίτου τριμήνου χρήσης της τάξης των 750 εκατ. ευρώ, έναντι απωλειών 568 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα.
Πτωτικά κατά 6% κατέγραψε και η Lloyds, με φόντο την ανακοίνωση σχεδίου αύξησης μετοχικού κεφαλαίου έως 22,5 δισ. λίρες (37 δισ. δολάρια). Επιπλέον, έντονη ήταν και η φημολογία για τη μετατροπή 11 δισ. στερλινών ομολογιών σε μετοχές, με σκοπό να περιοριστούς οι δανειακές υποχρεώσεις της τράπεζας.
Η RBS έχασε 5,3% με αφορμή δημοσίευμα των Times που κάνει λόγο για κυβερνητική ενίσχυση πολλών δισ. λιρών, με σκοπό να περιοριστεί η έκθεση της τράπεζας σε «τοξικά» προϊόντα.
Πτωτικά κατά 2,1% κινήθηκε η Merck, η οποία παρουσίασε χαμηλότερα κέρδη για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο.
Στον αντίποδα, η Electrolux ενισχύθηκε κατά 6,7%, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου χρήσης. Τα καθαρά έσοδα της Electrolux διαμορφώνονται στις 1.63 δισ. κορώνες (240 εκατ. δολάρια).
Με κέρδη 3,2% κινήθηκε η Boliden, ύστερα από ανακοίνωση κερδών ύψους 683 εκατ. κορωνών, τα οποία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν κέρδη ύψους 462 εκατ. κορωνών.
Ανοδικά κατά 2,8% κινήθηκε η Solarworld, μετά την ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης ότι δε θα προχωρήσει στο «κλείσιμο» των θυγατρικών τους.
Βουτιά το Χ.Α. - Κρίσιμα τεχνικά επίπεδα
Αν υποχωρήσει 1% πιο κάτω, τότε αλλάζουν προς το χειρότερο τα τεχνικά δεδομένα, υποστηρίζουν οι αναλυτές έπειτα από τη βουτιά της αγοράς κατά 2,01%, στις 2.781,13 μονάδες. Αν διασπαστούν οι 2.760 μονάδες ή οι 1.460 μονάδες του ASE 20, τότε τα πράγματα είναι δύσκολα για την πορεία της αγοράς σημειώνει ο οικονομικός αναλυτής της Beta ΑΧΕΠΕΥ k. T. Zαμάνης. Ενθαρρυντικό στοιχείο της σημερινής συνεδρίασης είναι ότι οι συναλλαγές ήταν περιορισμένες, «κάθισαν» στα 178 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι οι επενδυτές, Έλληνες και ξένοι τηρούν στάση αναμονής. Σύμφωνα με την αγορά, το περιβάλλον στο οποίο κινείται η επενδυτική κοινότητα δεν είναι και το καλύτερο. Από το τέλος της περασμένης εβδομάδα, η αγορά μπήκε σε συμπληγάδες. Από τη μία η Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και παράλληλα υποβάθμισε πέντε ελληνικές τράπεζες. Το Σαββατοκύριακο είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες ότι σχεδιάζεται επιβολή πλαφόν στα επιτόκια των τραπεζών για κάρτες και δάνεια, ενώ την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φήμες για νέες υποβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από ξένους οίκους.
Ο τραπεζικός κλάδος ήταν αυτός που πλήρωσε το «μάρμαρο» για όλα εκείνα που φέρνουν την οικονομία στο προσκήνιο. Επιπρόσθετα, δεν θα πρέπει να αγνοηθεί ότι μελετάται αύξηση της φορολογίας στα κέρδη των τραπεζών και των μερισμάτων, θέματα για τα οποία οι ξένοι οίκοι μέσα από reports τους έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους. Κι αυτά συμβαίνουν χωρίς να έχουν δημοσιευθεί ακόμα τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου των λληνικών εισηγμένων.
Με αυτά τα δεδομένα, οι τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν αισθητά κατά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας. Από τον 20άρη, με κέρδη έκλεισε μία μόνο μετοχή, η Motor Oil και αυτά (τα κέρδη ήταν υποτονικά) μόλις 0,49%. Πτώση 5% για την ATE, 3,75% για τη Eurobank, 3,18% για την Εθνική, 3,06% γτια
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr