Ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας συγκέντρωσε 382 ψήφους έναντι 219. Υπήρξαν 117 αποχές. Από τους 736 βουλευτές του Ευρωκοινοβουλίου, συμμετείχαν συνολικά στην ψηφοφορία 718.
Ο Μπαρόζο πήρε την ψήφο άνω του 50% των 736 ευρωβουλευτών, ενώ μια σχετική πλειοψηφία θα ήταν αρκετή.
Η επίδοσή του θα επέτρεπε να αποφευχθεί μια δεύτερη ψηφοφορία αν ίσχυε η συνθήκη της Λισσαβώνας. Με τη συνθήκη της Λισσαβώνας είναι απαραίτητη μια απόλυτη πλειοψηφία.
Κατά την ψηφοφορία για την πρώτη θητεία του, τον Ιούλιο 2004, ο Μπαρόζο είχε συγκεντρώσει 413 ψήφους υπέρ, 251 κατά και 44 αποχές.
Μπαρόζο: Ένας αποτυχημένος πρόεδρος
Δεν είναι όμως λίγοι αυτοί που ασκούν έντονη κριτική στην πολιτική που άσκησε η Ε.Ε. υπό την προεδρεία του Μπαρόζο. Ούτε είναι λίγοι εκείνοι που τον χαρακτηρίζουν ως τον «πλέον αποτυχημένο πρόεδρο της Ε.Ε.», «άτολμο δέσμιο συμφερόντων και ομάδων». ’λλωστε επί ημερών Μπαρόζο η οικονομική και κοινωνική κρίση που βιώνουμε οξύνεται όλο και περισσότερο. Τα μέτρα οικονομικού προστατευτισμού θέτουν σε κίνδυνο την κοινή ευρωπαϊκή αγορά την ίδια στιγμή που τα ιλιγγιώδη ελλείμματα των κυβερνήσεων απειλούν με κατάρρευση το κοινό νόμισμα. Τα ερωτήματα σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ενωση αυξάνονται δικαιολογημένα λόγω της έλλειψης κοινής πολιτικής σε κοινωνικά και δημοσιονομικά προβλήματα.
Επίσης, ο κ. Μπαρόζο δεν παρουσίασε κάποιον απολογισμό των πεπραγμένων του. Ακόμη και αν προωθήθηκαν κάποια ζητήματα όπως η ενέργεια και το περιβάλλον, σε πολλές περιπτώσεις η Επιτροπή υποχώρησε μπροστά στους εγωισμούς των κρατών. Δεν έλειψαν και οι περιπτώσεις όπως η ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος όπου η Επιτροπή δεν ανέλαβε καμία απολύτως πρωτοβουλία. Με πρόσχημα την «καλύτερη νομοθεσία» η Επιτροπή απέφυγε υπό την ηγεσία του κ. Μπαρόζο να θεσπίσει ή να προτείνει νόμους σε πλήθος θεμάτων όπως οι οδικές συγκοινωνίες.
ΠΑΣΟΚ: Γιατί δεν ψηφίσαμε Μπαρόζο
Στο μεταξύ, τους λόγους για τους οποίους όλα τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ καταψήφισαν την επανεκλογή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο,εξηγούν με δελτίο τύπου που εξέδωσαν, αμέσως μετά το τέλος της σχετικής ψηφοφορίας:
Η καταψήφιση η οποία ευθυγραμμίζεται με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ,ερμηνεύεται και μέσα από την ιδεολογική τοποθέτηση των σοσιαλιστών για τα αίτια της κρίσης στην Ευρώπη, αναφέρουν. Για τους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι σαφές ότι η οικονομική και κοινωνική κρίση έχει «συντηρητικό ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο,το οποίο εξέφραζαν και υλοποιούσαν με συνέπεια επί μία πενταετία ο κ.Μπαρόζο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Υπογραμμίζουν ότι κατά τη διάρκεια των ακροάσεων στην Ολομέλεια αλλά και ενώπιον της Σοσιαλιστικής Ομάδας,ο κ.Μπαρόζο «απέφυγε να δεσμευτεί για σαφή μέτρα με στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, ιδιαίτερα στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού».
Οι άλλοι σημαντικοί τομείς για τους οποίους η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ καταλογίζει στον κ.Μπαρόζο ότι απέφυγε να δεσμευθεί είναι :
Η κατάργηση του «κοινωνικού ντάμπινγκ» στην ΕΕ,η καταπολέμηση της ανεργίας και της υποαπασχόλησης που πλήττουν την Ελλάδα και την ΕΕ με τη λήψη σαφών ευρωπαϊκών μέτρων,η διασφάλιση δημοσίων υπηρεσιών υψηλού επιπέδου και καθολικής πρόσβασης.
Του καταλογίζουν επίσης τη μη συμβολή του ως προς την υπογραφή μίας δεσμευτικής συμφωνίας μεταξύ των θεσμικών οργάνων της Ένωσης που να υποχρεώνει την Επιτροπή να προβαίνει σε έλεγχο των κοινωνικών επιπτώσεων των προτεινόμενων πολιτικών της.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr