Προβλέπεται επίσης ότι ακόμη κι αν οι οικονομίες επιστρέψουν σε σταδιακή μακροχρόνια ανάκαμψη, αυτό θα πάρει τουλάχιστον 3 χρόνια, προκειμένου να φτάσουμε σε επίπεδα πλήρους παραγωγικής ικανότητας. Ταυτόχρονα, υπάρχει ανησυχία όσον αφορά την κερδοφορία και τις επενδύσεις για το τι θα ακολουθήσει μετά τη λήξη των προγραμμάτων στήριξης. Η κατανάλωση στις αναπτυγμένες οικονομίες αυτή τη στιγμή δέχεται πλήγμα από την ανεργία. Επίσης, για τα επόμενα τρίμηνα παραμένει άγνωστο ποια θα είναι η επίδραση του υφιστάμενου δανεισμού.
Η Berenberg επισημαίνει ότι η παρούσα δυναμική της ανάπτυξης δεν θα ξεκαθαρίσει όλα τα υπάρχοντα εμπόδια. Όμως, θεωρεί ικανοποιητικό το γεγονός ότι η εταιρική παραγωγικότητα ανέκαμψε γρηγορότερα απ ότι προβλεπόταν και τα λειτουργικά κέρδη έδειξαν ανθεκτικότητα, παρά τη χαμηλή παραγωγικότητα. Αυτό κατά τη γερμανική τράπεζα σημαίνει ότι εάν άντεξαν οι επιχειρήσεις στη ραγδαία επιδείνωση της ανεργίας, ενδεχομένως να αντέξουν και σε στα τέλη του 2010 οπότε και θα λήξουν τα προγράμματα στήριξης.
Διευκρινίζει ωστόσο ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι αυτό θα συμβεί και ότι ο συλλογισμός της αυτός βασίζεται κυρίως σε ιστορικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία μετά από κρίσεις οι καταναλωτές αρχίζουν δειλά-δειλά να ξοδεύουν και όχι να αποταμιεύουν.
Πάντως, παραμονεύουν δύο τεράστιοι κίνδυνοι. Το υψηλότατο παγκόσμιο καταναλωτικό χρέος που μπορεί να διαγράψει μονοκονδυλιά την ιστορική εμπειρία, όπως λέει χαρακτηριστικά, και ο κίνδυνος οι κεντρικές τράπεζες να σπεύσουν να τιθασεύσουν τις πληθωριστικές πιέσεις νωρίτερα απ ότι θα ήταν συνετό, δηλαδή πριν το 2011, όταν οι οικονομίες προβλέπεται να σταθεροποιηθούν.
Για τα χρηματιστήρια των χωρών της Ευρωζώνης βλέπει τους επόμενους 3 μήνες να ανακάμπτουν κατά 4% και τους επόμενους 12 κατά 14%, στη Μεγάλη Βρετανία κατά 4% και 12% αντίστοιχα, στις ΗΠΑ κατά 6% και 12%, στην Ιαπωνία κατά 6% και 14%, ενώ για τις αναδυόμενες αγορές βλέπει άνοδο 4% στο επόμενο τρίμηνο και 16% τους επόμενους 12 μήνες.
Όσον αφορά τα επιτόκια, στις ΗΠΑ προβλέπει ότι η FED θα αρχίσει σταδιακά να ανεβάζει τα επιτόκια από το πρώτο τρίμηνο του 2010. Η ΕΚΤ από το δεύτερο τρίμηνο του 2010, ενώ δεν προβλέπεται τίποτα για την Ιαπωνία, όπου η Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τη ρευστότητα πέρα από το 2010, προκειμένου να καταπολεμήσει τον πληθωριστικό κίνδυνο.
Για τα νομίσματα, προβλέπει ότι το δολάριο θα εξακολουθήσει να αποδυναμώνεται μέχρι να ενισχυθεί η κατανάλωση στις ΗΠΑ, περί τα μέσα του 2010, βλέπει την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου να διαμορφώνεται στο 1,48 στο β τρίμηνο του 2010 και το 1,46 έως το Σεπτέμβριο του 2010. Για τη στερλίνα, βλέπει την ισοτιμία με το ευρώ να διαμορφώνεται στα 0,83 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2010, ενώ για την ισοτιμία ελβετικού φράγκου- ευρώ και γεν-ευρώ προβλέπει για τους επόμενους 12 μήνες να φτάσει το 1,56 και 1,46 αντίστοιχα.
Τάκης Λαϊνάς- Μάνος Ρούσσος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr