«Πιστεύω ότι το βασικό σενάριο είναι να υπάρξει ανάκαμψη σε σχήμα U, όπου η ανάπτυξη προβλέπεται να είναι χαμηλότερη του μέσου όρου
ειδικά για τις πιο αναπτυγμένες οικονομίες, για τουλάχιστον δύο με τρία χρόνια», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο Roubini.
Παρόλα αυτά, διακρίνει μία μικρή αλλά αυξανόμενη πιθανότητα ύφεσης «double-dip» σε περίπτωση που δεν εφαρμοσθεί σωστά η στρατηγική εξόδου και επιδεινωθεί η ανάπτυξη.
Επιπλέον, ο Roubini, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, εκδήλωσε τις ανησυχίες του σχετικά με τις οικονομίες που έχουν ένα υψηλό ποσοστό αποταμίευσης, όπως η Κίνα, η Ιαπωνία και η Γερμανία, λέγοντας ότι μπορεί να μην αυξήσουν την κατανάλωση αρκετά ώστε να αντισταθμίσουν την οποιαδήποτε μειωμένη ζήτηση από οικονομίες που κάνουν σπατάλες, όπως οι ΗΠΑ και η Μ. Βρετανία.
«Εάν οι Αμερικανοί καταναλωτές δαπανήσουν λιγότερο, τότε οι άλλες χώρες με υψηλά ποσοστά αποταμίευσης θα αναγκαστούν να αυξήσουν την κατανάλωση τους και να μειώσουν την αποταμίευση», τόνισε.
Επιπλέον, ο Roubini πιστεύει ότι οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να δίνουν περισσότερη προσοχή στις τιμές παγίων, κατά τον καθορισμό επιτοκιακής πολιτικής, ενώ προέτρεψε τον Bernanke να συνεχίσει την ίδια πορεία.
Παρόλα αυτά, το outlook παραμένει σε μελανά χρώματα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr