Με απώλειες η Ευρώπη
Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, καθώς διάχυτη είναι η αίσθηση ότι το ράλι ανόδου που έχουν σημειώσει από τον περασμένο Μάρτιο είναι υπερβολικό. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι πλησιάζει η «μαύρη επέτειος» της κατάρρευσης της Lehman Bros, η οποία είχε γίνει τον περσινό Σεπτέμβριο, με αποτέλεσμα, όλη η επενδυτική κοινότητα να κρατά μια περισσότερο μετριοπαθή στάση.
Απώλειες 0,4% σημείωσε ο Stoxx 600 ο οποίος έκλεισε στις 234,97 μονάδες.
Στο επίκεντρο των απωλειών οι τράπεζες HSBC και Barclays που έχασαν 2,43% και 1,37% αντίστοιχα, ενώ η Unicredit ενισχύθηκε 0,4%. Επιπλέον, με απώλειες κινήθηκαν οι μεταλλευτικές που έχασαν 3,3% και τις ασφάλειες που κατέγραψαν κλαδικές απώλειες 2%.
Απώλειες 1,8% και για την Nokia Oyj, της οποία η Credit Suisse μείωσε τη σύσταση σε «underperform» από «outperform», εξαιτίας του βαθμού κινδύνου των πωλήσεων των smartphone.
Στο -2,6% βρέθηκε η E.ON και στο -1,4% η ανταγωνίστρια της RWE. Η E.ON υποβαθμίστηκε σε «neutral» από «buy», και η RWE διατήρησε τη σύσταση «sell» από την Goldman Sachs, η οποία ανέφερε ότι η Γερμανική κυβέρνηση έχει συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό, ώστε οι δύο εταιρείες να βρίσκονται σε επίπεδα κερδοφορίας.
Από την άλλη όμως η Commerzbank σημείωσε κέρδη 6,5%, αφού η τράπεζα επέστρεψε στην κερδοφορία. Επιπλέον, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Commerzbank έχει καλύψει σημαντικό μέρος της διαφοράς που είχε από τις Deutsche Bank , Goldman Sachs και Morgan Stanley στη Γερμανία, με αποτέλεσμα να θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες της χώρας.
Με κέρδη 1,6% κινήθηκε η Vivendi, ύστερα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της κερδοφορίας της το β΄ τρίμηνο, η οποία σημείωσε άνοδο 8,1%, διαμορφωμένη στα 818 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι έκθεση για το μεταποιητικό τομέα της Βρετανίας κατέδειξε ότι η παγκόσμια οικονομία μπορεί και να υποχωρήσει ελαφρά, μετά και την πρόσφατη σταθεροποίηση.
«Οι επενδυτές προχωρούν σε κατοχύρωση κερδών, καθώς συνειδητοποιούν ότι η κλίμακα και η διάρκεια της ανάκαμψης έχει υπερεκτιμηθεί» αναφέρουν παράγοντες της αγοράς.
Τα αρνητικά νέα όμως ήρθαν από τη Βρετανία, με το δείκτη μεταποίησης να συρρικνώνεται και το δανεισμό των καταναλωτών να υποχωρεί για πρώτη φορά στα τελευταία 16 χρόνια. Στο 9,5%, όσο δηλαδή ήταν ο μέσος όρος των εκτιμήσεων των αναλυτών, διαμορφώθηκε η ανεργία στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο.
Ακόμη, απροσδόκητη υποχώρηση παρουσίασε η ανεργία τον Αύγουστο στη Γερμανία, με το ποσοστό να διαμορφώνεται στο 8,3%, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή υπηρεσία απασχόλησης. Η μείωση του αριθμού έρχεται σε αντίθεση με την αύξηση κατά 30.000 που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι, οι οποίοι επίσης ανέμεναν πάντως διατήρηση του ποσοστού στο 8,3%.
Επιπλέον, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Eurostat, άνοδος της ανεργίας καταγράφηκε σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης σε σχέση με πέρυσι. Οι μικρότερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στη Ρουμανία, 6,2% το α' τρίμηνο του 2009 από 5,7% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008, στη Γερμανία, 7,7% από 7,2%. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στη Λιθουανία (16,7% από 5,8%), τη Λετονία (17,4% από 6,9%) και τη Εσθονία (13,3% από 4,1%).
Σημαντικές απώλειες στη Wall
Κατακόρυφη είναι η πτώση που σημειώνουν οι αμερικανικοί δείκτες, παρά τα καλύτερα των προβλέψεων μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ, αφού στον τραπεζικό κλάδο και τα εμπορεύματα πραγματοποιείται sell- of. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών που κάνουν λόγο για ανεξέλεγκτο και ανυπόστατο ράλι ανόδου την τελευταία περίοδο επηρεάζουν τον ασφαλιστικό κλάδο, με τις American International Group (-12%) και MetLife να υποκύπτουν στις πιέσεις.
Απώλειες που αγγίζουν ακόμα και το 68% σημειώνει η Acadia Pharmaceutical, η οποία, σύμφωνα με την ανακοίνωση της, δεν κατάφερε να επιτύχει στις πρώτες
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr