• ΓΔ: 00
  • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
  • FTSE ΧΑ MID CAP0
  • Τζίρος0
  • €/$ 0 €/£ 0
    BTC 0 ETH 0 XRP 0
Image on Reporter.gr
0
0
  • Nasdaq00%
  • S&P 50000%
  • CAC 4000%
  • DAX00%
  • FTSE 10000%
  • Nikkei 22500%

Οι business των Τούρκων στρατηγών

11:27 - 01 Σεπ 2009 | Ειδήσεις
Στην Τουρκία, εκτός από τους ιδιώτες επιχειρηματίες βασικό ρόλο στην οικονομική ζωή της χώρας παίζει το Ίδρυμα Αλληλοβοηθείας Στρατού (OYAK- Ordu Yardimlasma Korumu). Το OYAK δεν είναι ένα απλά ένα ίδρυμα αλληβοηθείας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, αλλά ένας εκτεταμμένος επιχειρηματικός όμιλος με συμμετοχές σε πλειάδα εταιριών, που συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών οικονομικά ισχυρότερων ομίλων στην Τουρκία με βάση τα ετήσια έσοδά.

Το OYAK ιδρύθηκε με ειδικό νόμο την 3 Ιανουαρίου 1961, μετά το πρώτο στρατιωτικό πραξικόπημα στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας, στις 27-5-1960. Το νομικό του καθεστώς είναι ιδιαίτερο, επιτρέποντας του να απολαμβάνει τα προνόμια τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημοσίου δικαίου. Ειναι αυτόνομο, οικονομικά και διοικητικά και υπάγεται στο υπουργείο Εθνικής ’μυνας της Τουρκίας.  Τον έλεγχο του Ιδρύματος τον έχει η στρατιωτική ηγεσία- κατά πλειοψηφία- και όχι η εκάστοτε πολιτική ηγεσία.

Το OYAK εκτός από της υπηρεσίες κοινωνικής ασφάλισης που παρέχει στα μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας της Τουρκίας, διαθέτει συμμετοχές σε πάνω από 40 τουρκικές επιχειρήσεις, σε πολλές από τις οποίες διαθέτει το μεγαλύτερο μερίδιο, ουσιαστικά ελέγχοντάς τες.

Σε αυτές τις εταιρίες, το OYAK συνεργάζεται σε διάφορα επίπεδα με διεθνείς εταιρίες – μεγαθήρια όπως η Renault, η ΑΧΑ, η Goodyear, η Elf, με ιδρύματα όπως η Ισλαμική Τράπεζα Ανάπτυξης αλλά κα με το ισχυρό εγχώριο κεφάλαιο, όπως τους ομίλους Κοτς και Σαμπαντζί, τον όμιλο εταιρειών Yasar και Gama, καθώς και με δημόσιες εταιρείες όπως η Λαϊκή Τράπεζα της Τουρκίας (Halk bankasi), η Αγρoτική Τράπεζα (Ziraat bankasi) και το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων της χώρας.

Τράπεζες, τσιμέντα, αυτοκίνητα

Οι επενδύσεις του OYAK ήταν αρχικά επικεντρωμένες στην αυτοκινητοβιομηχανία, την τσιμεντοβιομηχανία και τα χρηματοοικονομικά, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν επεκταθεί σε ευρύτερους τομείς, όπως ο κατασκευαστικός, η βιομηχανία τροφίμων, οι εξαγωγές, ο τουρισμός, οι ασφάλειες, οι μεταφορές και τα γεωργικά φάρμακα.

Μεταξύ των μεγάλων τουρκικών εταιριών στις οποίες συμμετέχει το OYAK είναι η αυτοκινητοβιομηχανία OYAK-Renault (με ποσοστό 47,7%), η εταιρία μεταφορών OMSAN (με 61,6%), η τουρκική Goodyear (με 11%), η εταιρεία Marketing αυτοκινήτων MAIS (με 51%), η εταιρεία πετρελαίων SELYAK (με 25%), η εταιρία κονσερβοποίησης TUKAS (με 75%), η εταιρία γεργικών φαρμάκων Hektas (60% περίπου), η εταιρία τροφίμων TAM GIDA (30%), ETI Pazarlama (με 26%) και πουλερικών ENTAS (με 21%), η κατασκευαστική OYAK Insaat (με 100%), η εισαγωγική-εξαγωγική OYTAS (με 96,1%), η εταιρία παροχής τουριστικών υπηρεσιών OYTUR (100%).

Στα τσιμέντα ή εταιρεία έχει συμμετοχές με άνω του 50% στις Adana Cimento, Bolu Cimento, Unye Cimento, Mardin Cimento, και με ποσοστά κάτω του 50% στις Nigde Cimento (10%), Iskenderum Cimneto (13,5%), και Elazig Cimento (35%). Στις χρηματοοικομονικές υπηρεσίες, ελέγχει το 100% της OYAK bank, το 50,1% της ασφαλιστικής OYAK Sigorta,  το 100% της εταιρίας χρηματιστηριακών υπηρεσιών OYAK Menkul Degerler, το 39% της Halk Finansal Kiralama και το 40% της ασφαλιστικής Axa-Oyak Hayat Sigortasi.


Επίσης διαθέτει συμμετοχές στις εταιρίες ηλεκτρονικών και αμυντικών συστημάτων Aselsan και Havelsan, στην εταιρία αεροναυπηγικής και κατασκευής μηχανών αεροσκαφών TUSAS, στην εταιρία ηλεκτρισμού- ενέργειας Isbir, στην εταιρία καρασκευής μπαταριών και συσσωρευτών Aspilsan, στην εταιρία πετρελαιοειδών DITAS, στην εταιρία πυραυλικών συστημάτων  Roketsan, στη νεταιρία κατασκευής πυροβόλων όπλων Cansas, τηλεπικοινωνιών NETAS, στην τουρκική Mercedes Benz και σε άλλες.

Συμμετοχές 

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το OYAK ελέγχει 500 ακίνητα σε διάφορες τουριστικές περιοχές της Τουρκίας τα οποία ενοικιάζει σε ιδιώτες.

Οι οικονομικές δραστηριότητες του ομίλου αναλύονται ως εξής:
- Το 10% εμπορικές δραστηριότητες, πωλήσεις, ασφάλειες.
- Το 10% εταιρείες ακινήτων, μετοχές και ομόλογα
- 30% συναρμολόγηση και εισαγωγή αυτοκινήτων
- 20% πετρελαιοειδή και διυλιστήρια
- 9% τσιμέντα και
- 1% γεωργικά προϊόντα και βιομηχανία τροφίμων

Από τα παραπάνω, είναι σαφές ότι οι επενδυτικές δραστηριότητες του ΟΥΑΚ δεν δίνει προτεραιότητα στους τομείς που θα συντελούσαν στην ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας, αλλά προσανατολίζεται στις οικονομικές δραστηριότητες που έχουν ως στόχο το μεγαλύτερο οικονομικό όφελος.

Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Reporter.gr on Google News
Image on Reporter.gr Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman