Η κρίση και αργότερα η ύφεση που έπληξε την παγκόσμια οικονομία την τελευταία διετίας, έχει δημιουργήσει ένα «ρεζερβουάρ» όπου έχει «φυλαχθεί» η καταναλωτική ζήτηση, παρατηρεί χαρακτηριστικά η ομάδα των James Glassman, Laurence Meyer και Stephen Stanley, στην έκθεση της, η οποία θα «απελευθερωθεί» όταν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο σύστημα, με αποτέλεσμα να δώσει ώθηση και ρυθμό στην αγορά και γενικότερα στην οικονομία.
Εάν εξετάσουμε ιστορικά τις περιόδους που η οικονομία εισερχόταν σε περίοδο ύφεσης, η ανάκαμψη ήταν αμεση και γρήγορη, παρατηρεί ο Glassman, οικονομικό στέλεχος της JPMorgan στην Νέα Υόρκη. Ο Glassman με την ομάδα του αυτόν τον μήνα επισήμαναν ότι οι εκτιμήσεις για ανάπτυξη μεταξύ του 3% και 4% τα επόμενα τρίμηνα ίσως είναι πολύ μετριοπαθείς, αφού δεν προσμετράται η αύξηση της κατανάλωσης.
Από τη μεριά του ο Meyer, ο οποίος είχε χρηματίσει πρόεδρος της Fed την περίοδο 1996-2002, επιμένει ότι δεν πρέπει πάντα να συνδέουμε την αύξηση της ανεργίας με τη μείωση του πληθωρισμού. Την παρούσα χρονική περίοδο, η σταθεροποίηση του πληθωρισμού είναι περισσότερο πιθανή. Ο Meyer αναμένει ότι το ΑΕΠ θα κυμανθεί στο 3,6% το 2010 και 3,9% το 2011. Η ετήσια ανάπτυξη θα ξεπεράσει το 3% την δεκαετία που διανύουμε.
Ο σημαντικότερος οδηγός της ανάπτυξης θα είναι οι τιμές ακινήτων, επισημαίνει ο Meyer, αναφερόμενος στην πορεία της ανάκαμψης. Εάν οι τιμές ακινήτων σταθεροποιηθούν, προσθέτει, η ανάκαμψη της εν λόγω αγοράς θα πυροδοτήσει την επέκταση κι αλλων κλάδων της οικονομίας.
Κύριοι παράγοντες της ανάκαμψης, θεωρεί ο Stanley, την αγορά ακινήτων και αυτοκινήτων. Το στέλεχος της RBS Securities, αφήνει στα χέρια των καταναλωτών το χρόνο που θα εμπιστευτούν την αγορά και θα της δώσουν την ώθηση που χρειάζεται, ώστε να ξεκινήσει μια γρήγορη και αμεση ανάκαμψη. Ο Stanley «βλέπει» ανάκαμψη 2,9% το 2010 και 4,4% το 2011, ενώ για το 2012 επιφυλάσσεται για τα επίπεδα του 3,5%.
Οι έξοδοι από την κρίση τις δύο προηγούμενες φορές, ήταν αργές συγκριτικά με τις προηγούμενες δεκαετίες. Μετά την κρίση του 2001, η οικονομία ακολούθησε ρυθμούς ανάκαμψης της τάξεως του 1,6% το 2002, φτάνοντας το 2,5% την επόμενη χρονιά. Την κρίση της διετίας του 1990-91, ακολούθησε ρυθμός ανάκαμψης 3,3% το 1992 και 1,7% το 1993.Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr