Μεγάλη πτώση στη Wall
Με τη μεγαλύτερη πτώση του τελευταίου μήνα έκλεισαν οι δείκτες στη Wall Street, ύστερα από τις συνεχείς υποβαθμίσεις εταιρειών από τους αναλυτές και εν όψει της διήμερης συνεδρίασης της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ που ξεκίνησε σήμερα. Τα στοιχεία για αύξηση της παραγωγικότητας στις ΗΠΑ, υποδεικνύουν ότι οι απολύσεις αποδίδουν θετικά για τους εργοδότες, γεγονός που αναμένεται να σηματοδοτήσει νέα αύξηση της ανεργίας. Παράλληλα, βουτιά κατέγραψε το κόστος εργασίας β΄ τριμήνου. Ακόμη, η αγορά δεν φαίνεται να ανέμενε την επιπλέον κυβερνητική στήριξη που φαίνεται ότι απαιτείται από τις μικρές τράπεζες στις ΗΠΑ.
Αύριο θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της διήμερης συνόδου της νομισματικής επιτροπής της Fed (FOMC), όπου και αναμένεται να γίνουν γνωστές οι εκτιμήσεις για την αμερικανική οικονομία της ανώτερης οικονομικής αρχής των ΗΠΑ. Αν και δεν αναμένονται εκπλήξεις σχετικά με εκ νέου ρύθμιση του βασικού επιτοκίου, οι αναλυτές περιμένουν να δουν τα συμπεράσματα του ΔΣ της Fed σχετικά με την μέχρι τώρα πορεία της αμερικανικής οικονομίας και τις εκτιμήσεις για τους επόμενους μήνες.
Σε μείωση των εργατοωρών προχώρησαν οι αμερικανικές εταιρίες, αυξάνοντας παράλληλα την παραγωγικότητα στο 6,4% στο δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου εμπορίου.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγικότητας εκτός γεωργικού τομέα που έχει καταγραφεί σε διάστημα έξι ετών. Οι αναλυτές την τοποθετούσαν στο +5,4%. Από την άλλη, το κόστος εργασίας υποχώρησε στο -5,8% σε ετήσια βάση, σημειώνοντας και τη μεγαλύτερη βουτιά σε διάστημα εννέα ετών και ελαφρώς υψηλότερη του -5,3% που ανέμεναν οι αναλυτές.
Επιπλέον στήριξη με ποσό μεταξύ 12-14 δισ. δολαρίων χρειάζονται οι μικρές τράπεζες των ΗΠΑ προκειμένου να καλύψουν τις επισφάλειές τους, υποστηρίζουν στελέχη διαχείρισης του TARP. Η ομάδα εποπτείας του προγράμματος TARP που ανήκει στο Κογκρέσο υποστηρίζει ότι αντίθετα με τις μικρές, οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες "έχουν προετοιμαστεί άρτια για πιθανές απώλειες από επισφαλή δάνεια", αναφερόμενη στους 19 ομίλους που υποβλήθηκαν νωρίτερα φέτος στο τεστ κόπωσης.
Απώλειες 3% σημείωσε η Sprint Nextel καθώς η Piper Jaffray συστήνει «πώληση» των μετοχών της. Στο -4,7% κινήθηκε η Yum! Brands, καθώς η UBS υποβάθμισε τις μετοχές της.
Πτωτικά κινήθηκαν η Exxon Mobil, η Chevron και η ConocoPhillips, ακολουθώντας την πτωτική πορεία των τιμών του φυσικού αερίου στην Αγγλία, καθώς τα αποθέματά του αναμένεται να αυξηθούν. Ο ενεργειακός κλάδος της Wall υποχώρησε κατά 1,7%, στον απόηχο της υποχώρησης του αργού κάτω από τα 70 δολάρια.
Απώλειες 16% σημείωσε η MBIA, ύστερα από την υποβάθμιση της από την JPMorgan σε underweight από neutral, λόγω της χαμηλής αποτίμησης της τιμής της μετοχής της, καθώς και της πιθανής υπέρβασης του κεφαλαίου από τις ζημιές από τα ενυπόθηκα δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες. Απώλειες 6,5% κατέγραψε και η American International Group, ενώ διόρθωση της τάξεως του 3,7% σημείωσε και η Bank of America, η οποία έχει τετραπλασιάσει την τιμή της από τις 9 Μαρτίου. Στο -5,1% βρέθηκε και η Wells Fargo.
Από την άλλη, κέρδη 2,2% σημείωσε η Lions Gate Entertainment, η οποία ανακοίνωσε κέρδη έναντι ζημιών που ανέμεναν οι αναλυτές. Ενδοσυνεδριακά η Lions σημείωνε αλμα 22%.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η επιτυχημένη δημοπρασία κρατικών ομολόγων σήμερα περιόρισε τις ενδοσυνεδριακές απώλειες της Wall Street, αφού μετά την πώληση περίπου 37 δισ. δολαρίων ομολόγων, η επενδυτική κοινότητα έδωσε «ψήφο εμπιστοσύνης» στο αμερικανικό νόμισμα, καταφέρνοντας μάλιστα να ανατρέψει την προηγούμενη πτωτική του πορεία.
Ευρείες ρευστοποιήσεις στην Ευρώπη
Με ισχυρές απώλειες έκλεισαν οι δείκτες στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, με τον τραπεζικό κλάδο να ηγείται της πτώσης εντείνοντας τις ανησυχίες των επενδυτών ότι η οικονομική
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr