Σημαντικότατα κέρδη καταγράφουν και οι τιμή του χρυσού, του αργύρου, του χαλκού και άλλων μετάλλων, ενώ και η τιμή της ακατέργαστης ζάχαρης βρίσκεται σε υψηλά 28ετίας λόγω της περιορισμένης προσφοράς από τη Βραζιλία και την Ινδία. Η τιμή του χρυσού στα προθεσμιακά συμβόλαια Δεκεμβρίου άγγιξε τα 967 δολάρια και η τιμή του χαλκού έχει φτάσει τα 2.730 δολάρια τον τόνο. Η τιμή της ζάχαρης σημείωσε σημαντική άνοδο όλο τον Ιούλιο φτάνοντας τα 506 δολάρια τον τόνο περίπου, ενώ ανάλογο ράλι έχουν καταγράψει οι τιμές του καλαμποκιού, του σιταριού και της σόγιας.
Σύμφωνα με αναλυτές, η ξέφρενη κούρσα των εμπορευμάτων δεν βασίζεται τόσο στην πραγματική ζήτηση, όσο στην ψυχολογία των αγορών ότι επίκειται ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, γεγονός που θα αυξήσει τη ζήτηση για πρώτες ύλες. Το ζήτημα είναι τι θα γίνει στο άμεσο μέλλον
Πρόσφατα ο γνωστός οικονομολόγο Ντ. Ρουμπίνι προέβλεψε περαιτέρω άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων, ειδικά από το νέο έτος. Περαιτέρω άνοδο βλέπει και ο ΟΠΕΚ, που βλέπει το μαύρο χρυσό κοντά στα 80 δολάρια μέχρι τον Ιανουάριο του 2010. Ο ΟΠΕΚ τονίζει πάντως ότι η τιμή του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια εγκυμονεί κινδύνους για την παγκόσμια ανάκαμψη. Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) έκανε λόγο για αυξημένη μεταβλητότητα και σταθεροποίηση του πετρελαίου πέριξ των 50-60 δολαρίων το βαρέλι.
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, η ημερήσια παραγωγή πετρελαίου άγγιξε τον Ιούλιο κατά μέσο όρο τα 28,4 εκατ. βαρέλια, ξεπερνώντας τις ποσοστώσεις που έχει θέσει ο ίδιος ο ΟΠΕΚ, καθώς τα κράτη-μέλη προσπαθούν να επωφεληθούν των υψηλών τιμών που επικρατούν στη διεθνή αγορά.
Προειδοποίηση-σοκ από την IEA
Στο μεταξύ, προειδοποίηση-κόλαφο προς κυβερνήσεις και αγορές απηύθυνε από το Παρίσι, μιλώντας σε συνέδριο για την παγκόσμια οικονομία, ο επικεφαλής οικονομολόγος της International Energy Agency (IEA), Δρ. Fatih Birol.
Ο κ. Birol μίλησε για το ενδεχόμενο οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου λόγω της ταχείας αύξησης της ζήτησης σε συνδυασμό με τη στασιμότητα -ή ακόμα και υποχώρηση- της προσφοράς, να εκτροχιάσουν την παγκόσμια οικονομία από την πορεία της ανάκαμψης.
Σε συνέντευξή του στη βρετανική The Independent, ο Birol τόνισε ότι το πετρέλαιο, στο οποίο βασίζεται ολόκληρος ο σύγχρονος πολιτισμός και καπιταλισμός, εξαντλείται με ρυθμούς ταχύτερους απ όσο αρχικά προβλεπόταν μια ότι η παγκόσμια παραγωγή πιθανότατα θα κορυφωθεί σε περίπου 10 χρόνια από σήμερα, τουλάχιστον μία δεκαετία νωρίτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις.
«Μία μέρα θα μείνουμε χωρίς πετρέλαιο, όχι σήμερα ή αύριο, αλλά κάποτε θα εξαντληθεί και θα πρέπει να το αφήσουμε εμείς πριν μας αφήσει αυτό και, μάλιστα, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό», αναφέρει ο Birol.
Μ.Ρ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr