Ο επικεφαλής της Gazprom EP Int. Μπόρις Ιβανόφ τόνισε μάλιστα ότι η εταιρία προσπαθεί να παγκοσμιοποιήσει την παρουσία της. Ιδιαίτερα σε περιοχές «όπου υπάρχει ανάγκη στρατηγικής παρουσίας, όπως η Βόρεια και η Δυτική Αφρική, η Λατινική Αμερική και η Ασία».
Η στρατηγική αυτή της Gazprom, όπως εκτιμούν αναλυτές, είναι η απάντηση της εταιρίας στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία. Σκοπός των Ρώσων είναι αφενός να ανοίξουν νέους δρόμους επέκτασης ανά τον κόσμο και αφετέρου να «εξοντώσουν» τον ανταγωνισμό που ενδέχεται να προμηθεύσει τους ευρωπαίους της εταίρους.
Για το λόγο αυτό η Gazprom έχει ήδη ξεκινήσει συνομιλίες με την Αλγερία για την από κοινού ανάπτυξη του αγωγού φυσικού αερίου που θα διατρέχει τη Σαχάρα με αρχικό σταθμό τη Νιγηρία, όπου η εταιρία θα συμμετάσχει σε διαγωνισμό για την κατασκευή ενεργιακών υποδομών που θα ενώνουν το Βορρά με το Νότο της χώρας.
Αλλά και στην Κασπία η Gazprom υπέγραψε μια ιστορική συμφωνία για να αγοράζει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, απειλώντας έτσι ευθέως τα σχέδια των Ευρωπαίων να χρησιμοποιήσουν τα αζέρικα αποθέματα ως πηγή ενέργειας. Πρόσφατα, μάλιστα, ζήτησαν από την Τουρκία να συμμετάσχουν στον αγωγό South Stream, δηλαδή την "εναλλακτική ενεργειακή δίοδο" της Ευρώπης, στην προσπάθειά της να απεξαρτηθεί από τους Ρώσους!
«Ενεργειακό παραπέτασμα»
Σύμφωνα με κορυφαίους ενεργειακούς αναλυτές η Gazprom και η Ρωσία κατ επέκταση, έχει καταφέρει να συμμετέχει σε όλα τα προτζεκτ των χωρών οι οποίες ενδέχεται να προμηθεύσουν την Ευρώπη. «Με πολιτικούς όρους το σιδηρούν παραπέτασμα έχει πέσει. Με ενεργειακούς όρους, όμως, το παραπέτασμα αυτό απλά αντικαθίσταται από ένα ενεργειακό παραπέτασμα που δύναται να εκταθεί από την Νιγηρία έως τη Βόρεια Αφρική, τον Περσικό Κόλπο και την Κεντρική Ασία, μέχρι και τον Αρκτικό Κύκλο», περικυκλώνοντας ενεργειακά την Ευρώπη.
Οι Ρώσοι μάλιστα προσφέρουν σε ξένες εταιρίες το δικαίωμα να συμμετάσχουν σε ρωσικά ενεργειακά έργα σε αντάλλαγμα της συμμετοχή τους σε πρότζεκ σε όλο τον κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η συμφωνία με την Shell να συμμετάσχει στο Sakhalin 3 και 4 με αντάλλαγμα τη ρωσική παρουσία στη Νιγηρία.
Η Gazprom χτυπά και το LNG
Ο ανταγωνισμός επεκτείνεται και στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), με τους Ρώσους να έχουν ήδη στο στόχαστρό τους το Κατάρ, το οποίο από το 2011 αναμένεται να διπλασιάσει την παραγωγή LNG στα 77 εκατ. τόνους, με κύριο προορισμό την Ανατολική Ευρώπη, μια παραδοσιακή αγορά των Ρώσων.
Ενδεχόμενος εχθρός είναι και το Τρινιντάντ, που μετά τη μείωση των τιμών στις ΗΠΑ και την αντίστοιχη αύξησή τους στην Ευρώπη, μετά τη ρωσο-ουκρανική ενεργειακή διαμάχη τον Ιανουάριο, μετέφερε το ένα τρίτο περίπου της παραγωγής στη Γηραιά Ήπειρο, απειλώντας τα ρωσικά συμφέροντα.
Πάντως ο Ιβανόφ- επίσημα τουλάχιστον- δεν θεωρεί ότι η Gazprom απειλείται από τέτοιες κινήσεις, επισημαίνοντας ότι «όσο περισσότεροι είναι οι πραγματικοί προμηθευτές-χωρίς ενδιάμεσους- τόσο σταθερότερη είναι η αγορά».
Σύμφωνα με αναλυτές, αυτό δεν σημαίνει πάντως ότι οι Ρώσοι δεν έχουν σχέδια για να μειώσουν την ενεργειακή επιρροή των Αράβων, ή όποιων άλλων υποψήφιων δελφίνων, σε μια περιοχή που θεωρούν ότι ανήκει στη δική τους ενεργειακή επιρροή. Μόνο το μέλλον θα δείξει τις κινήσεις τις κινήσεις της Ρωσικής Αρκούδας στην παγκόσμια ενεργειακή σκακιέρα.
Μάνος Ρούσσος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr