Οι ροές κεφαλαίων προς τις ώριμες αγορές μετά τον πάτο του Μαρτίου ήταν τεράστιες, όμως η ανατολική Ευρώπη χαρακτηρίστηκε κυρίως από εκροές κεφαλαίων, με τους επενδυτές να ανυσυχούν για τα προβλήματα που ακόμη στοιχειώνουν την περιοχή. Μάλιστα οι εκροές από τις αρχές τις χρονιάς αγγίζουν τα 792 εκατ. δολάρια!
Αν και τα χρηματιστήρια της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης έχουν εκτοξευθεί 30%-50% από τα χαμηλά του Μαρτίου, τα νομίσματα έχουν ανατιμηθεί 10% και οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν μειωθεί σημαντικά, η άνοδος ήταν επεισοδιακή και σημαδεύτηκε από σημαντικό risk taking. Οπως υποστηρίζει η Βarclays Capital, η συμμετοχή των big players στο ράλι των αγορών της Ν.Α Ευρώπης ήταν μέτρια καθώς το story της περιοχής προκαλεί αισθήματα ανασφάλειας στους επενδυτές οι οποίοι παραμένουν σκεπτικοί.
Οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για την υγεία των τραπεζών, η πιθανότητα σοβαρών προβλημάτων χρηματοδότησης για κάποιες από τις χώρες της περιοχής ή ο φόβος της «μετάδοσης» σε περίπτωση που ένα κράτος της Βαλτικής αναγκαστεί να υποτιμήσει το νόμισμα του, παραμένουν σημαντικοί κίνδυνοι για της οικονομίες της περιοχής.
Ωστόσο η πιθανότητα μιας απότομης αλλαγής ρότας των κεφαλαίων, ιδιαίτερα σε εκείνες της αγορές που έχουν σήμερα χαμηλή ρευστότητα, κάνει τους σταρτηγικούς αναλυτές να εκτιμούν πως σε περίπτωση συνέχειας του παγκόσμιου ράλι, τα χρηματιστήρια της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, θα παρασυρθούν και αυτά στο κύμα της ανόδου.
Οπως τονίζει και η Barclays, βρισκόμαστε στις αρχές της ανάκαμψης η οποία αν και θα είναι γεμάτη λακούβες, θα είναι πραγματική. Πάντως προς το παρόν αν και η περαιτέρω άνοδος των αγορών της περιοχής είναι πολύ πιθανή, τίποτα δεν θα γίνει «σωστά» εάν οι μεγάλοι παίκτες των αγορών δεν τοποθετήσουν τα κεφάλαια τους σε αυτές και εάν δεν σταματήσουν οι αμφιβολίες των επενδυτών για τις οικονομικές δυνάμεις και αδυναμίες της περιοχής, να επιμένουν.
Κ.Ε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr