Πρόκειται για την τέταρτη κατά σειρά μείωση επιτοκίων που πραγματοποιεί η ΕΚΤ εντός του 2009. Όλοι ελπίζουν ότι θα ανακοινωθεί πακέτο «μη-συμβατικών» μέτρων για την τρέχουσα αλλά και την επόμενη χρονιά, εν μέσω της χειρότερης οικονομικής ύφεσης από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Τρισέ αναμένεται αργότερα στην ομιλία του να σηματοδοτήσει ότι η αυριανή μείωση θα είναι η τελευταία του σημερινού κύκλου, καθώς η ΕΚΤ διαθέτει πληθώρα μέσων για να στηρίξει τον τραπεζικό δανεισμό και να περιορίσει το ενδεχόμενο αποπληθωρισμού, εάν χρειαστεί, μεταξύ των οποίων να επιμηκύνει τη χρονική διάρκεια των δανείων που η ΕΚΤ χορηγεί σε τράπεζες πέραν του σημερινού ορίζοντα έξι μηνών.
Στο 0,5% το επιτόκιο της στερλίνας
Νωρίτερα σήμερα, αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,5% διατήρησε το επιτόκιο της στερλίνας η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει κανονικά με την υλοποίηση του προγράμματος αγοράς παγίων και πρόκειται να το αυξήσει κατά 50 δισ. στερλίνες στο συνολικό ποσό των 125 δισ. στερλινών.
Η απόφαση ήταν αναμενόμενη τόσο από την αγορά όσο και από τους επενδυτές. Σημειώνεται ότι είναι ο δεύτερος κατά σειρά μήνας που ηBoE αφήνει αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο. Η τράπεζα είχε μειώσει τον Μάρτιο τα επιτόκια στο 0,5%, για έκτο κατά σειρά μήνα, από 5% που ήταν τον Οκτώβριο.
Όσον αφορά το πρόγραμμα αγοράς παγίων, η επιτροπή εκτιμά ότι θα χρειαστούν περίπου τρεις μήνες για την ολοκλήρωση του προγράμματος, ενώ επισημαίνει ότι θα συνεχίζει να παρακολουθεί με προσοχή το μέγεθος του προγράμματος.
Παράλληλα η BoE διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της ότι η παγκόσμια οικονομία παραμένει σε ύφεση. Η παραγωγή συνεχίζει να συρρικνώνεται και το εμπόριο έχει υποχωρήσει σημαντικά, ενώ το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα παραμένει εύθραυστο. Στη Μεγάλη Βρετανία, το ΑΕΠ υποχώρησε σε μεγάλο βαθμό στο πρώτο τρίμηνο του 2009. Ωστόσο, έρευνες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό δείχνουν ενθαρρυντικά σημάδια ότι ο ρυθμός συρρίκνωσης έχει αρχίσει να επιβραδύνει.
Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,9% το Μάρτιο, ήτοι σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα έναντι του στόχου του 2%, αλλά αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από τον στόχο του 2% αργότερα μέσα στο έτος, λόγω της μείωσης των εισφορών από τα τρόφιμα και τις τιμές ενέργειας.
Παρόλα αυτά διαφαίνονται τάσεις ανάκαμψης μετά την χαλάρωση της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, την σημαντική αποδυνάμωση της στερλίνας, την προηγούμενη υποχώρηση των τιμών των εμπορευμάτων και τις δράσεις των ρυθμιστικών αρχών σε παγκόσμιο επίπεδο για την ενίσχυση των πιστωτικών γραμμών. Ο χρονικός ορίζοντας της ανάκαμψης όμως παραμένει εξαιρετικά αβέβαιος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr