Και εξηγούμαστε. Η νίκη Τραμπ συνδυαστικά με τον πλήρη έλεγχο του Κογκρέσου καθιστά την προεδρία παντοδύναμη σε αυτά που θέλει να αλλάξει και τουλάχιστον με βάση την προεκλογική ρητορική του νέου προέδρου σε ό,τι αφορά στην Ευρώπη δύο θα είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις:
- Η επιβολή δασμών (πχ 20%) σε ευρωπαϊκά προιόντα που εξάγονται στις ΗΠΑ με συνέπεια επιχειρήσεις αλλά και χώρες (Γερμανία) γενικότερα να πληγούν σοβαρά από μια τέτοια κίνηση και
- Η ανακοινωθείσα αλλαγή στάσης σχετικά με τις – μειωμένες - δαπάνες του ΝΑΤΟ και συνολικότερα η επιλογή για περιορισμό ή και παύση της παροχής βοήθειας στην Ουκρανία δημιουργεί στον πηρύνα της Ευρώπης ένα τεράστιο αμυντικό κενο (Γερμανία,Γαλλία κα) που θα πρέπει να καλύψουν οι χώρες από ίδιους πόρους με συνέπεια τα δημοσιονομικά των χωρών μελών της ένωσης να τρωθούν σημαντικα και σε δεύτερο βαθμό να πληγεί και η ήδη προβληματική κατανάλωση των νοικοκυριών.
Η αλλαγή δόγματος – όπως ευαγγελίζεται ο νέος πρόεδρος – απέναντι σε διεθνείς διενέξεις αλλάζει και τις ισορροπίες σε τοπικό επίπεδο και σε ό,τι μας αφορά - και παρά τα καλώς λεγόμενα από την κυβέρνηση περί μη αλλαγής των καλών σχέσεων με τις ΗΠΑ και την προσπάθεια μέσω Πομπέο για επαναπροσσέγγιση – δημιουργεί εξτρά πίεση στην χώρα στην σχέση με την Τουρκία που εμπειρικά και μόνο μιλώντας όποτε θεωρεί ότι είναι σε θέση ισχύος αλλάζει προς το αναθεωρητικότερο και την τακτική της (η στρατηγική της παραμένει πάντα η ίδια). Μια πρόγευση στα παραπάνω ίσως πάρουμε αύριο από την συνάντηση Γεραπετρίτη/Φιντάν όπου θα διακρίνουμε τυχόν αλλαγή σε σημειολογικά στοιχεία.
Σε ό,τι αφορά στα χρηματιστήρια γενικότερα, πιστεύουμε ότι η χθεσινή ημέρα ήταν προάγγελος των γκρίζων ημερών που θα ζήσουμε το επόμενο διάστημα (σίγουρα με πολλές φωτεινές αλλά και αρκετές σκούρες αποχρώσεις) με τους ευρωπαϊκούς δείκτες να ξεκινάνε τις συνεδριάσεις θέλοντας να συμμετέχουν στην Τραμπική χαρά αλλά γρήγορα να συνειδητοποιούν ότι ήταν καλεσμένοι στο πάρτι από υποχρέωση και όχι από επιλογή. Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν ο γερμανικός δείκτης να κάνει μια μεγάλη ενδοσυνεδριακή βουτιά -2,7% (από +1,6% κλείσιμο στο -1,1%) και οι υπόλοιποι όπως και το δικό μας να γυρνάνε από τα υψηλά τους.
Ο ΓΔ στο ΧΑ κράτησε μέρος των κερδών (1408 +0,64% με υψηλό στις 1424 μονάδες) σε μια συνεδρίαση με αυξημένο τζίρο (150 εκ) με μετοχές όπως η ΕΕΕ +2,4% , ο ΤΙΤΑΝ +2,7% και η ΜΠΕΛΑ +2,2% να στηρίζουν την ανοδική κίνηση ενώ αντίθετα πλειάδα δεικτοβαρών τίτλων (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΑΡΑΙΓ, ΔΑΑ) κινήθηκαν πτωτικά, με παρόμοια εικόνα και στην χαμηλότερη κεφαλκαιοποίηση.
Σημαντική η σημερινή ημέρα πρώτα από όλα γιατί αναμένουμε από την Fed άλλη μια μείωση επιτοκίων της τάξης του 0,25% (το έχει προεξοφλήσει η αγορά) αλλά και εξαιτίας του ότι στο εγχώριο επιχειρηματικό πεδίο αναμένουμε τα αποτελέσματα εννεαμήνου πολύ σημαντικών εισηγμένων, με την αρχή να κάνουν το πρωί ο ΤΙΤΑΝ (οι αναλυτές περιμένουν έσοδα γ' τριμήνου στα 670 εκ και ebitda 155 εκ), και το απόγευμα η ΕΤΕ (αναμένουμε έσοδα τριμήνου 690 εκ και καθαρά κέρδη 300 εκ). Αύριο ανακοινώνουν η ΕΥΡΩΒ (αναμένουμε έσοδα κοντά στα 870 εκ και κέρδη περίπου 380 εκ) και η ΑΛΦΑ (η αγορά αναμένει έσοδα 530 εκ και κέρδη κοντά στα 180 εκ).
Η συνολική εικόνα της αγοράς παρά την ανοδική διάσπαση του μηνιαίου σημείου καμπής (1406) δεν μας κάνει περισσότερο αισιόδοξους με την μηνιαία αντίσταση των 1435 μονάδων να δειχνει σημαντική και ουσιαστικά να περιμένουμε τα επιχειρηματικά κέρδη να στηρίξουν μια αγορά που είναι σε παρατεταμένη απουσία αγοραστών.
Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management
* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr