Τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννη Παπαθανασίου, ο οποίος συμμετείχε τις ίδιες ημέρες στα Συμβούλια Eurogroup και Ecofin στις Βρυξέλλες, εκπροσώπησε, ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, ο Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων και Ανάπτυξης του ΥΠΟΙΟ κ. Σπύρος Ευσταθόπουλος. Το Υπουργείο Ανάπτυξης εκπροσώπησε ο Ειδικός Γραμματέας για την Ανταγωνιστικότητα κ. Λευτέρης Σταυρόπουλος. Στο Συμβούλιο μετείχαν ως κεντρικοί εισηγητές ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας κ. Günter Verheugen, ο πρώην Επίτροπος και Καθηγητής του Πανεπιστημίου Bocconi στο Μιλάνο κ. Mario Monti και ο Υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Τσεχίας κ. Martin Říman.
Οι εργασίες του Συμβουλίου επικεντρώθηκαν σε θέματα εσωτερικής αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πέντε χρόνια μετά τη διεύρυνσή της, και τη μείωση του διοικητικού βάρους προς όφελος των επιχειρήσεων και των καταναλωτών. Ως προς το πρώτο θέμα, αναλύθηκαν από τους συμμετέχοντες ζητήματα που προέκυψαν από την εμπειρία της πενταετούς πορείας της διευρυμένης ευρωπαϊκής αγοράς καθώς και το μέλλον της, έτσι όπως αυτό διαμορφώνεται με βάση τις τρέχουσες εξελίξεις.
Από την ευρεία ανταλλαγή απόψεων που ακολούθησε, αναγνωρίσθηκε η σημασία της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς και σημειώθηκε ότι θαωφελήσει τόσο τους πολίτες και τους καταναλωτές, όσο και τον επιχειρηματικό κόσμο και ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ως προς τη μείωση του διοικητικού βάρους και τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, μίλησε, επίσης, ο Πρόεδρος της Europe Microsoft Corporation, κ. Jan Mühlfeit. Συζητήθηκαν οι δράσεις για τη μείωση των διοικητικών επιβαρύνσεων, οι οποίες αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα, λόγω του θετικού αντίκτυπου που αναμένεται να έχουν στην ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.
Στην τοποθέτησή του, ο κ. Ευσταθόπουλος δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα συμφωνεί με τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επίσπευση της εφαρμογής των προτάσεων μείωσης των διοικητικών επιβαρύνσεων, καθώς θεωρεί ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα πρέπει να απολαύσουν άμεσα τα αποτελέσματα του Προγράμματος Δράσης. Τέλος τόνισε ότι, δεδομένης της φύσης του προβλήματος των περιττών διοικητικών επιβαρύνσεων και της συνεχούς ανάγκης για βελτίωση της νομοθεσίας, απαιτείται ειδική μέριμνα προκειμένου τα νέα νομοθετήματα να μην επιβάλουν επιπλέον διοικητικό φόρτο στις επιχειρήσεις, αλλά αντίθετα να προβλέπουν στρατηγικές μείωσής τους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr