Στο «κόκκινο» και η Ευρώπη
Με απώλειες έκλεισαν οι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές μετά και τα στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα για άνω των εκτιμήσεων συρρίκνωση της οικονομίας στη Βρετανία, καθώς και τις απογοητευτικές εκτιμήσεις από τις Air France-KLM και Royal Philips Electronics για την πορεία των μεγεθών τους το 2009.
Σε επίπεδο εβδομάδας οι ευρωπαϊκοί δείκτες σημείωσαν σημαντικά κέρδη. Πιο συγκεκριμένα, ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,45%, στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε κέρδη 1,77% και στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε ανοδο 3,31%.
Συρρίκνωση μεγαλύτερη της αναμενόμενης σημείωσε η βρετανική οικονομία τους τρεις τελευταίους μήνες του 2008. Το βρετανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,6%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το 1980, έναντι μείωσης 1,5% που ανέμεναν κατά μέσο όρο οι αναλυτές. Το ετήσιο ποσοστό της συρρίκνωσης διαμορφώθηκε στο 2,0%, το υψηλότερο από το 1991.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 1,2% στο Λονδίνο. Τα κέρδη του σε επίπεδο εβδομάδας ανέρχονται σε 3,8%. Νωρίτερα, ο MSCI Asia Pacific ενισχύθηκε 0,3%, ενώ η άνοδός του από τις 20 Μαρτίου ανέρχεται σε 7,6%. Ο MSCI World Index που απαρτίζεται από 23 ανεπτυγμένες χώρες έχει καταγράψει κέρδη 12% το Μάρτιο, ήτοι τη μεγαλύτερη άνοδο από το 1975. Σήμερα κινείται στο -0,5%.
Στο -8,2% βρέθηκε η μετοχή της Air France-KLM για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση καθώς η μεγαλύτερη αεροπορική της Ευρώπης ανακοίνωσε ότι η παγκόσμια κρίση έχει προκαλέσει πτώση στην επιβατική κίνηση. Η Air France πιθανόν να ανακοινώσει ζημίες 200 εκατ. ευρώ, αναθεωρώντας την προηγούμενη εκτίμηση της 13ης Φεβρουαρίου, όταν και είχε ανακοινώσει εκτιμήσεις κερδών.
Στον αντίποδα, κέρδη 0,9% κατέγραψε η μετοχή της Siemens, Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι διατηρεί τις εκτιμήσεις της για το σύνολο του έτους και ότι τα κέρδη της από τις βασικές δραστηριότητες θα σημειώσουν άνοδο τουλάχιστον 10% στο τρίμηνο που τελειώνει αυτό το μήνα.
Αλμα ανόδου κατά 17% σημείωσαν οι μετοχές της Barclays. Η βρετανική αρχή Financial Services Authority έχει σχεδόν ολοκληρώσει το «stress test» στο δανειακό χαρτοφυλάκιο της Barclays, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. Το δημοσίευμα ότι η FSA έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η Barclays δεν χρειάζεται «φρέσκα» κεφάλαια.
Κέρδη (+4,6%) σημείωσε για 10η συνεχόμενη συνεδρίαση η Monte dei Paschi di Siena, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, η οποία ζητά από το κράτος οικονομική ενίσχυση ύψους 1,9 δισ. ευρώ, μετά και τη μείωση των κερδών της στο τέταρτο τρίμηνο κατά 47%.
Ανοδο 2,3% σημείωσε η μετοχή της Bayerische Motoren Werke, μετά και την αναβάθμισή της σε «buy» από «hold» από την Societe Generale. Ο διεθνής οίκος επεσήμανε ότι τα θεμελιώδη παραμένουν πολύ θετικά παρά τη δύσκολη συγκυρία.
Πτώση και στη Wall
Με αρνητικό πρόσημο διαμορφώνονται και οι δείκτες στην αμερικανική κεφαλαιαγορά περιορίζοντας τα ισχυρά κέρδη που σημείωσαν τις προηγούμενες ημέρες, με τους επενδυτές να προχωρούν σε κατοχύρωση κερδών.
Στο -7,5% κινούνται οι μετοχές των Citigroup και Bank of America. Η Citigroup έχει καταγράψει κέρδη 7,3% και η BoA 22% αυτή την εβδομάδα. Απώλειες 3% καταγράφει η μετοχή της Intel ύστερα από την ανακοίνωση της ότι θα προχωρήσει σε δημόσια προσφορά 1 δις. δολαρίων σε νέες μετοχές.
Ισχυρή πτώση ύψους 13% κατέγραψε η Accenture ύστερα από την αρνητική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τη χρήσης 2009.
Από την άλλη άλμα ανόδου 11% καταγράφει η μετοχή της General Motors, καθώς προσέλαβε την Commerzbank να αναζητήσει επενδυτή για την μονάδα της στη Γερμανία, Opel. H GM αναμένεται να πουλήσει μερίδιό της στην Opel έναντι του ποσού των 3,3 δις. ευρώ.
Κέρδη 1,1% καταγράφει και η CocnocoPhillips μετά την αναβάθμιση της σύστασης σε «αγορά» από «ουδέτερη» για τις μετοχές της
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr