Το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού για παράδοση Απριλίου ενισχύθηκε 2,4% στα 47,35 δολάρια το βαρέλι, ενώ νωρίτερα σημείωνε πτώση που έφτασε ακόμα και 5%. Το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ, το οποίο έληξε σήμερα, κινήθηκε ανοδικά κατά 1,83% στα 45,17 δολάρια το βαρέλι.
Κατά τη χθεσινή σύνοδο του ο ΟΠΕΚ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητη της παραγωγή και να προσπαθήσει να πείσει ορισμένα από τα μέλη του συμμορφωθούν με τις προηγούμενες αποφάσεις, αφού κράτη όπως το Ιράκ δεν είχε ακολουθήσει τις προηγούμενες μειώσεις.
Στα 60 με 75 δολάρια το βαρέλι τοποθετεί την «ιδανική» τιμή για το πετρέλαιο ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Αλι αλ Ναΐμι. «Η ιδανική τιμή του πετρελαίου που θα επιτρέψει στους περιθωριακούς παραγωγούς εναλλακτικών ενεργειακών πόρων να διαθέσουν περισσότερους πόρους στην αγορά είναι μεταξύ 60 και 75 δολαρίων το βαρέλι», σημείωσε χαρακτηριστικά ο αλ Ναΐμι, την επομένη της απόφασης του ΟΠΕΚ να μην προχωρήσει σε νέα μείωση της παραγωγής του. «Αν και οι ημέρες του «εύκολου» πετρελαίου έχουν παρέλθει, οι ημέρες του πετρελαίου ως πρωταρχική πηγή καυσίμων για τους κατοίκους του πλανήτη απέχουν πολύ από το να αποτελούν παρελθόν»,σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα πλαίσια ενεργειακού και περιβαλλοντικού συνεδρίου στη Γενεύη, επισημαίνοντας ότι ο κόσμος θα βασίζεται για δεκαετίες στα ορυκτά καύσιμα για την κάλυψη των τεσσάρων πέμπτων των ενεργειακών αναγκών του.
«Ο μεγαλύτερος παγκοσμίως εξαγωγέας πετρελαίου ελπίζει να καταστεί, επίσης, ο μεγαλύτερος προμηθευτής ηλιακής ενέργειας στον πλανήτη, κάποια στιγμή», υπογράμμισε ο Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου.
Διαβεβαίωσε, τέλος, ότι τα αποθέματα πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, τα μεγαλύτερα στον πλανήτη, επαρκούν για τουλάχιστον 80 χρόνια με τους σημερινούς ρυθμούς άντλησης.
ΟΠΕΚ: Αμετάβλητη η παραγωγή - Κάτω από τα 45 δολ. το αργό
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Ιρακινός υπουργός Πετρελαίου Χουσείν Αλ Χαχριστάνι μετά το τέλος της συνόδου του Οργανισμού στη Βιέννη, ο ΟΠΕΚ θα προσπαθήσει επίσης να περιορίσει τα υψηλά επίπεδα παραγωγής ορισμένων μελών. Συγκεκριμένα, 11 χώρες παράγουν συνολικά περίπου 800.000 βαρέλια περισσότερα από τα καθορισμένα επίπεδα.
«Πιστεύω ότι είναι μια υπεύθυνη απόφαση, η οποία επίσης επιτρέπει να δοθεί στην G20 η ευκαιρία να κάνει τη δουλειά της στις 2 Απριλίου», δήλωσε ο Αλγερινός υπουργός Πετρελαίου.
Νωρίτερα η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει τις εξαγωγές της αν και ήδη τις έχει μειώσει κατά 1,9% από τις αρχές του έτους. Παράλληλα, ο αρμόδιος Ρώσος υπουργός ανέφερε ότι η χώρα συζητά το ενδεχόμενο αποστολής μόνιμου παρατηρητή στον ΟΠΕΚ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr