Κύκλοι της ελληνικής ενεργειακής αγοράς ανέφεραν χθες στο «R» ότι "από την κρίση βγαίνουν κερδισμένες οι ΗΠΑ", που τα τελευταία χρόνια δεν έχουν πάψει να συμβουλεύουν τους Ευρωπαίους (και την Ελλάδα) να "απομακρυνθούν" ενεργειακά από τη Μόσχα.
Υπενθυμίζεται ότι καθ' όλο το 2008, ο τότε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μπράιζα απηύθυνε εκκλήσεις τόσο προς την Αθήνα, όσο επίσης στη Ρώμη και την ’γκυρα να μειώσουν την εξάρτησή τους από το μονοπώλιο της Gazprom.
Οργή στην Ε.Ε.
’λλωστε σύμφωνα με πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν τι διεμήφθη στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας την Δευτέρα στις Βρυξέλλες, "το κλίμα είναι πολύ αρνητικό σε βάρος της Μόσχας". "Ο ρόλος της ως αξιόπιστος ενεργειακός εταίρος της Ε.Ε. έχει τρωθεί σημαντικά από τη στάση της να χρησιμοποιήσει σε τόσο ακραίο βαθμό το φυσικό αέριο ως πολιτικό όπλο", ανέφεραν πηγές που παρακολουθούν τα ενεργειακά.
Το βέβαιο είναι πως η όλη κατάσταση έχει προκαλέσει εμφανή εκνευρισμό στην Ε. Ένωση. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο επικοινώνησε χθες απευθείας με το Ρώσο Πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν για να εκφράσει την απογοήτευσή του τόσο "για την ποσότητες αερίου που ρέουν στην Ευρώπη", όσο και για "την αδυναμία των Ευρωπαίων παρατηρητών να κάνουν σωστά τη δουλειά τους". Ο Πούτιν υποσχέθηκε "να κοιτάξει" και τα δύο ζητήματα.
Νέα αμερικανο-ρωσική κόντρα ;
Όσο για την ευρύτερη διάσταση που έδωσε από χθες η Ρωσία στη διένεξη, κατηγορώντας την Ουκρανία ότι παρεμποδίζει τη ροή του ρωσικού αέριου κατ' εντολή των ΗΠΑ, αναζωπυρώνει την αμερικανο-ρωσική διαμάχη που είχε γνωρίσει έξαρση το 2008 με αφορμή τον έλεγχο των δρόμων φυσικού αερίου και πετρελαίου προς την Ευρώπη, (εμπλέκοντας μάλιστα σε αυτήν και την Ελλάδα).
Καμία ανησυχία για Ελλάδα
Κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει τουλάχιστον μέχρι το τέλος Ιανουαρίου στην ομαλή τροφοδοσία της Ελλάδας, ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ Μάκης Παπαγεωργίου. Επανέλαβε ωστόσο ότι ακόμη και αν επιλυθεί σήμερα η κρίση, θα χρειαστεί -για τεχνικούς και μόνο λόγους- από τρεις ημέρες μέχρι το πολύ μια εβδομάδα περίπου για να αποκατασταθεί πλήρως η τροφοδοσία της χώρας με ρωσικό αέριο. Πάντως την Παρασκευή καταπλέει στη Ρεβυθούσα το δεύτερο μέσα σε μια εβδομάδα φορτίο υγροποιημένου αερίου (LNG) κατόπιν συμφωνίας της ΔΕΠΑ με την Gas De France, ενώ ένα τρίτο είναι προγραμματισμένο για τις 26 Ιανουαρίου.
Ο Ενεργειακός
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr