Προτού συμβεί αυτό, πολλοί παραγωγοί σιτηρών, πετρελαίου και βιομηχανικών μετάλλων θα αναγκαστούν να μειώσουν την παραγωγή τους ή και να βάλουν λουκέτο στην επιχείρηση τους, καθώς οι τιμές που μπορούν να χρεώνουν πια για τα προϊόντα τους έχουν υποχωρήσει υπερβολικά πολύ. Σύμφωνα με τους αναλυτές, το φαινόμενο της φούσκας στην αγορά εμπορευμάτων - αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη αγορά - έχει συμβεί στο παρελθόν και θα συμβεί και πάλι. What comes up, has to come down και το αντίθετο, όπως λένε!
Η σφαγή των εμπορευμάτων το τελευταίο διάστημα, είναι ιστορική. Ο δέικτης Reuters-Jeffries CRB που αποτελεί το σημείο αναφοράς της διεθνούς αγοράς των commodities, έχει γυρίσει πίσω έξι χρόνια ( πριν το ξεκίνημα του σουπερ κύκλου των εμπορευμάτων δηλαδή ), και ζει μέρες 2002. Τον περασμένο Ιούλιο μόλις, χτύπησε ιστορικά ρεκόρ και είχε σκαρφαλώσει στις 473 μονάδες. Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, ο κόσμος πρέπει να επενδύσει για το μακροπρόθεσμο διάστημα. Όταν η παγκόσμια ανάπτυξη ανακάμψει, γεγονός που θα συμβεί σε 12-18 μήνες από σήμερα, οι τιμές των εμπορευμάτων θα πάρουν και πάλι την ανιούσα.
Ήδη, τεράστιες περικοπές έχουν ανακοινωθεί στην παραγωγή αλουμινίου, νικερίου και ψευδάργυρου, που είναι συστατικά-κλειδιά της βιομηχανίας σιδήρου. Οι παραγωγοί χαλκού για χρήση στον κλάδο της ενέργειας και των κατασκευών, δεν έχουν προχωρήσει σε τόσο μεγάλες περικοπές ακόμη, όμως μπορεί σύντομα να το κάνουν καθώς η ανάπτυξη στις ανεπτυγμένες οικονομίες οδεύει προ βαθειά ύφεση και ο αναπτυσσόμενος κόσμος έχει αρχίσει και επιβραδύνεται σημαντικά.
Αξίζει να σημειώσουμε στο επενδυτικό μας μυαλό αυτό που τονίζει ο κ. Stephen Briggs, κορυφαίος αναλυτής της αγοράς εμπορευμάτων της RBS Global Banking & Markets. " Όσο χαμηλότερα πέσουν οι τιμές και όσο περισσότερο παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το επόμενο boom ( άνθηση) ". Το κλειδί για τον επόμενο κύκλο των εμπορευμάτων είναι το ότι πολλά projects είτε αναβάλλονται είτε ακυρώνονται, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα είναι διαθέσιμα όταν πρέπει, όταν δηλαδή η ζήτηση θα αρχίσει να αυξάνεται δυναμικά και πάλι.
Η ευφορία του σούπερ κύκλου που έζησαν οι αγορές εμπορευμάτων πυροδοτήθηκε από τους επενδυτές που αναζητούσαν την επενδυτική διαφοροποίηση μακριά από τις μετοχές μετά το κραχ του 2000 και τις φούσκας του dot.com και που έψαχναν υψηλότερες αποδόσεις κάπου αλλού. Το ζεστό χρήμα των επενδυτών ακολουθήθηκε από θεσμικούς όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία και τα κέρδη στα εμπορεύματα επιταχύνθηκαν. Πολλές τιμές εμπορευμάτων «χτύπησαν» υψηλά επίπεδα ρεκόρ τον περασμένο Ιούλιο, παρά τα σημάδια για τον ερχομό σοβαρών οικονομικών προβλημάτων. Το πετρέλαιο σκαρφάλωσε στα 147 δολάρια το βαρέλι αλλά από τότε έχει χάσει περίπου το 70% της αξίας του και βρίσκεται γύρω από τα 40 δολάρια το βαρέλι. Όπως υποστηρίζει ο κ. Michael Lewis διευθυντής έρευνας της αγοράς εμπορευμάτων της Deutsche Βank, μόλις η παγκόσμια οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει, το πετρέλαιο θα κερδίσει 40-80% μέσα σε έξι μόλις μήνες.
Οι αναλυτές εκτιμούν πως όταν η διεθνής οικονομία επιστρέψει στους «φυσιολογικούς» της ρυθμούς - μεταξύ του 3,25% και του 3,5% - η διαμάχη μεταξύ προσφοράς και ζήτηση των εμπορευμάτων θα επιστρέψει και πάλι. Τότε, όπως τονίζει ο κ. Lewis, θα υπάρξει το πρόβλημα του να βρεθούν πέντε, έξι, ή επτά εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα πετρελαίου, κάτι που θα είναι μία τεράστια πρόκληση και πρόσθεσε πως οι τιμές των αγροτικών εμπορευμάτων θα είναι αυτές που θα ξεκινήσουν και θα ηγηθούν του ρίμπαουντ.
Οι fund managers παρομοιάζουν τα τελευταία χρόνια με το πετρελαϊκό σοκ των αρχών της δεκαετίας του '70. Το εμπάργκο στο πετρέλαιο που έθεσε ο αραβικός κόσμος το 1973, ώθησε τις τιμές του πετρελαίου τότε στα 11,5 δολάρια το βαρέλι από μόλις 2,5 δολάρια το βαρέλι. Μέχρι το 1980, το πετρέλαιο έφτασε τα 40 δολάρια το βαρέλι, ένα επίπεδο το οποίο ήταν ένας σημαντικότατος παράγοντας στο να στείλει την παγκόσμια οικονομία στα εγκαίνια της ύφεσης.
Χωρίς αμφιβολία, οι φούσκες τόσο στα εμπορεύματα όσο και σε άλλες αγορές θα συμβούν ξανά και ξανά και ξανά. Αν και μπορεί ν
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr