Οπως επισημαίνει, ολόκληρος ο κόσμος ήταν πνιγμένος στον ενθουσιασμό και την αισιοδοξία και όπως κάθε σύστημα και κάθε μοντέλο είδε και αυτό το τέλος του. Ηταν αναπόφευκτο όπως δηλώνει, πως τα προβλήματα στην αμερικάνικη αγορά κατοικίας να αγγίξουν και το τραπεζικό σύστημα. Ως πρώην τραπεζίτης το ξέρει πολύ καλά αυτό.
Με τις τσέπες του γεμάτες μετρητά σε μία υπερχρεωμένη αγορά, κατάφερε λοιπόν να αγοράσει την μισή επενδυτική τράπεζα Renaissance Capital για μόλις 500 εκατ. δολάρια. Επίσης, με τόσο πολλές καλές εταιρείες σήμερα να είναι υπερχρεωμένες, ο Prokhorov δηλώνει έτοιμος σήμερα να ξεπληρώσει ακόμη και τα δάνεια τους! Οπως λέει, «είμαι έτοιμος να σας χρηματοδοτήσω. Αγοράζω τώρα το 51% της εταιρείας σας. Αυτή είναι η νούμερο ένα business στη Ρωσία σήμερα».
Καθώς είναι πεπεισμένος πως πάρα πολλές ευκαιρίες για deals θα προκύψουν ακόμη, δεν βιάζεται γι αυτό όπως λέει και το κινεζικό ρητό « ένας καλός και έμπειρος στρατιώτης πρέπει να περιμένει και να κοιτά με προσοχή για τα καλά assets που έρχονται. Το καλύτερο πράγμα που έχει να κάνει κανείς τώρα είναι να περιμένει.
Το επιχειρηματικό μοντέλο του Ρώσου δισεκατομμυριούχου είναι το να ελέγχει τα assets του και να παραμένει μακριά από το χρέος. Για παράδειγμα η Polyus Gold της οποίας κατέχει το 30%, πάντα διατηρεί 1 δισ. δολάρια στα βιβλία της.
Τον Απρίλιο, ο Prokhorov κέρδισε δισεκατομμύρια δολάρια πουλώντας assets-κλειδιά. Εφυγε απο τις Norilsk Nickel και United Company RUSAL, ακριβώς πριν η χρηματιστηριακή τους αξία άρχισε να καταρρέει.
Επίσης, πούλησε assets του κλάδου της ακίνητης περιουσίας, των τραπεζών και των ασφαλειών στον Vladimir Potanin, τον πρώην συνέταιρό του.
Οπως τονίζει, η Renaissance Capital, έχει μετοχικό κεφάλαιο που αγγίζει το 1,4 δισ. δολάρια και θα συνεχίσει να επικεντρώνεται στις αναδυόμενες αγορές. Επίσης είναι σε εξαιρετική θέση στο να μπορέσει να προσελκύσει τα μεγαλύτερα ταλέντα από τις άλλες επενδυτικές τράπεζες. Οπως λέει «τώρα είναι η καλύτερη φάση να προσκαλέσεις του ανθρώπους των επενδυτικών τραπεζών όπως η Goldman Sachs και η JPMorgan».
Επίσης, προσθέτει πως το πακέτο διάσωσης της κυβέρνησης που ξεπερνά τα 200 δισ. δολάρια, δεν θα μπορέσει να βοηθήσει και πολύ γιατί οι τράπεζες δεν πρόκειται ποτέ να περάσουν αυτήν την ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Ο λόγος είναι απλός! Οι ζημιές τους είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτό το πακέτο. Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ρωσίας είναι πως οι επιχειρηματίες και οι δισεκατομμυριούχοι της χώρας είναι οι περισσότεροι αυτοδημιούργητοι κι έτσι με τα κεφάλαια που διαθέτουν - εάν τολμήσουν - θα βοηθήσουν πολύ το σύστημα.
Κ.Ε
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr