Οι έμποροι στην Ασία αξιολόγησαν και τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου για τις τιμές παραγωγού στην Ιαπωνία, οι οποίες αυξήθηκαν 2,8% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο 2,3%, από 2,5% τον Αύγουστο.
Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών παραγωγού παρέμεινε σταθερός τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με την πρόβλεψη της αγοράς για μείωση 0,3%.
Ο δείκτης τιμών εξαγωγών υποχώρησε 0,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης τιμών εισαγωγών υποχώρησε 1,3%.
Ο δείκτης μετρά τις τιμές που χρεώνουν μεταξύ τους οι εταιρείες για τα αγαθά και τις υπηρεσίες τους.
Ριμπάουντ έκαναν και οι κινεζικές αγορές, με τον δείκτη Hang Seng του Χονγκ Κονγκ να κινείται σε κάποια φάση στη συνεδρίαση ακόμα και πάνω από 4%, αφού η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι άρχισε να δέχεται αιτήσεις από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να συμμετάσχει σε ένα νέο εργαλείο ρευστότητας —αρχικά αξίας 500 δισεκατομμυρίων γιουάν (70,7 δισεκατομμύρια δολάρια)— που θα παρέχει στους επενδυτές ευκολότερη πρόσβαση σε κεφάλαια για την αγορά μετοχών.
Η ανάκαμψη των κινεζικών μετοχών έρχεται μετά το ράλι που σταμάτησε την Τετάρτη, όταν, μεταξύ άλλων, ο CSI 300 έσπασε ένα νικηφόρο σερί 10 ημερών με πτώση 7%. Το ράλι είχε πυροδοτηθεί από την ανακοίνωση ενός πακέτου κυβερνητικών μέτρων τόνωσης στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Το Υπουργείο Οικονομικών της Κίνας θα πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου στις 12 Οκτωβρίου, κατά την οποία ενδέχεται να παρέχουν πρόσθετες πληροφορίες για τη δημοσιονομική πολιτική και την οικονομική ανάπτυξη.
Μιλώντας στο CNBC, ο Chetan Ahya, Chief Asia Economist της Morgan Stanley, είπε ότι το Πεκίνο θα πρέπει να ανακοινώσει δημοσιονομικά κίνητρα ύψους 10 τρισεκατομμυρίων γιουάν (1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια) που θα επικεντρώνονται στην τόνωση της κατανάλωσης για να δημιουργήσει μια σταθερή στροφή στην εμπιστοσύνη των επενδυτών .
«Δεν λέμε ότι θα κάνουν αυτό, αλλά πιστεύουμε ότι θα χρειαστούν κάτι τέτοιο για να βγάλουν την οικονομία από τον αποπληθωρισμό», είπε ο Ahya.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei ενισχύθηκε 0,29% κλείνοντας στις 39.414,50 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκανε… άλμα 2,73% στις 21.205 μονάδες.
Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε άνοδο 1,32% στις 3.301,87 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται πτωτικά 0,82% στις 11.471,08 μονάδες.
Ο Kospi κατέγραψε κέρδη 0,12% στις 2.597,45 μονάδες, ενώ ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 8.223 μονάδες, κερδίζοντας 0,43%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr