Συγκεκριμένα, έρευνα που δημοσιεύτηκε από τον Ειδικό Πράκτορα Εποπτείας της Homeland Security Investigations (HSI), Ρόμπερτ Γουίτακερ και την Crypto ISAC αναφέρει ότι οι ρυθμιζόμενες πλατφόρμες κρυπτογράφησης προσφέρουν πολύτιμη υποστήριξη στην επιβολή του νόμου, χρησιμοποιώντας τη διαφάνεια του blockchain για την καταπολέμηση του εγκλήματος και την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας, παρά τις πολλές παρανοήσεις σχετικά με τον ρόλο τους στην παράνομη χρηματοδότηση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το μερίδιο της παράνομης δραστηριότητας στον συνολικό όγκο συναλλαγών κρυπτονομισμάτων είναι εξαιρετικά μικρό. Σύμφωνα με την έκθεση, η ανάλυση της Merkle Science δείχνει ότι μόνο το 0,61% των συναλλαγών USDT μεταξύ Ιουλίου 2021 και Ιουνίου 2024 επισημάνθηκαν ως δυνητικά παράνομες, ενώ το USDC τα πήγε ακόμη καλύτερα, με μόλις 0,22% επισημασμένο και λιγότερο από 0,005% συνδεδεμένο με οντότητες υπό κυρώσεις.
Εν τω μεταξύ, η Chainalysis ανέφερε ότι οι παράνομες δραστηριότητες αντιπροσώπευαν μόνο το 0,34% των συνολικών on-chain συναλλαγών το 2023, από 0,42% το 2022. Αυτά τα στοιχεία είναι πολύ χαμηλότερα από την εκτιμώμενη παράνομη δραστηριότητα στην παραδοσιακή χρηματοδότηση, όπως έδειξαν στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ το 2024.
Τόσο τα κρυπτονομίσματα, όσο και η παραδοσιακή χρηματοδότηση (TradFi) αντιμετωπίζουν αυξανόμενο ρυθμιστικό έλεγχο για την καταπολέμηση της παράνομης χρηματοδότησης. Ωστόσο, διαφέρουν ως προς τη διαφάνειά τους. Το TradFi δεν διαθέτει τη δημόσια τεχνολογία blockchain που καθιστά ανιχνεύσιμες τις συναλλαγές κρυπτογράφησης.
Στα παραδοσιακά χρηματοοικονομικά συστήματα, οι αρχές επιβολής του νόμου πρέπει να λάβουν οικονομικά αρχεία από οργανισμούς, που συχνά απαιτούν κλήτευση. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει μια ομάδα ανθρώπων και τη συλλογή ουσιαστικών αποδεικτικών στοιχείων πριν ξεκινήσει η ανίχνευση κεφαλαίων.
Επιπλέον, πολλές παράνομες δραστηριότητες εξακολουθούν να βασίζονται στα μετρητά, τα οποία δεν είναι ανιχνεύσιμα. Η έκθεση DEA του 2024 επιβεβαιώνει ότι τα μετρητά παραμένουν η κύρια μέθοδος για τις συναλλαγές στο εμπόριο ναρκωτικών λόγω της ανωνυμίας τους και της έλλειψης χαρτογραφημένης διαδρομής.
Σαφώς… ασφαλέστερα τα κρυπτονομίσματα
Στην έκθεση, ο πράκτορας Γουίτακερ είπε ότι η ιχνηλασιμότητα των συναλλαγών σε ένα blockchain αλλάζει το παιχνίδι για τις Αρχές και τους ρυθμιστικούς φορείς στον αγώνα τους κατά των εγκλημάτων που βασίζονται σε μετρητά, όπως το ξέπλυμα χρήματος, η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και άλλες μορφές οικονομικού εγκλήματος, καθώς προσφέρει τη δυνατότητα να «ακολουθήσετε τα χρήματα» σε πραγματικό χρόνο και πέρα από τα σύνορα. Αυτό γίνεται μέσω εργαλείων που ονομάζεται «Know Your Transaction» (KYT) για τον εντοπισμό εγκληματιών.
Ενώ η παραδοσιακή χρηματοδότηση βασίζεται σε διαδικασίες Know-Your-Customer (KYC), το KYT χρησιμοποιεί τη διαφάνεια του blockchain για να παρέχει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τις συναλλαγές. Αυτό δίνει τη δυνατότητα σε εταιρείες και οργανισμούς κρυπτογράφησης να αξιολογούν συνεχώς τους κινδύνους και προσθέτει ένα επίπεδο ασφάλειας που δεν συγκρίνεται με τα παραδοσιακά συστήματα, διασφαλίζοντας μια ασφαλέστερη πλατφόρμα για τους χρήστες.
Η έκθεση τόνισε ότι η ενσωμάτωση του KYT με παραδοσιακά εργαλεία συμμόρφωσης θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει στη δημιουργία ενός πιο ισχυρού πλαισίου αξιολόγησης κινδύνου, το οποίο θα ενημερώνεται συνεχώς με βάση νέα δεδομένα blockchain για να παραμένει μπροστά από τις αναδυόμενες απειλές. Λέγεται επίσης ότι η KYT βελτιώνει τη συμμόρφωση με τις κυρώσεις επιτρέποντας στα ανταλλακτήρια να ελέγχουν και να αποκλείουν συναλλαγές που συνδέονται με διευθύνσεις υψηλού κινδύνου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr