Συγκεκριμένα, η Apple παρουσίασε το iPhone 16, την πρώτη της συσκευή που σχεδιάστηκε ειδικά για την ενσωμάτωση της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης (generative AI) στο λειτουργικό σύστημα του smartphone.
Και τα τέσσερα μοντέλα iPhone 16 θα διαθέτουν το νέο τσιπ A18, που έχει σχεδιαστεί για να τροφοδοτεί μια σειρά εργαλείων AI, με την Apple να δίνει έμφαση στην προστασία της ιδιωτικής ζωής, ως βασικό συστατικό της πρωτοβουλίας Apple Intelligence. Οι λειτουργίες που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη θα γίνουν διαθέσιμες στις ΗΠΑ, σε beta έκδοση, αυτό το φθινόπωρο, ενώ η υποστήριξη άλλων γλωσσών, όπως η κινεζική, η γαλλική, η ιαπωνική και η ισπανική αναμένεται να γίνει διαθέσιμη μέχρι το 2025.
Η μετοχή της Apple, σημείωσε άνοδο 0,04%, τη Δευτέρα, με τον Nasdaq να ανακάμπτει, κερδίζοντας 1,2%, μετά από απώλειες 5,8% την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Οι εταιρείες της αλυσίδας εφοδιασμού AI στην Ασία σημείωσαν επίσης οριακή άνοδο, το πρωί της Τρίτης.
Η είσοδος της Apple στην κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης, μέσω των καταναλωτικών προϊόντων AI, δείχνει τη συνεχιζόμενη υποστήριξη του «trend» της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και το ολοένα και πιο ανταγωνιστικό τοπίο στον κλάδο.
Η UBS εστιάζει στα εξής βασικά σημεία, όσον αφορά τις επενδύσεις στον τομέα:
Αναμένεται συνέχεια στις ισχυρές επενδύσεις που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη.
Η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου δεν έδειξε σημάδια επιβράδυνσης των δαπανών των Big Tech για την τεχνητή νοημοσύνη, με τα στελέχη να υπογραμμίζουν τους κινδύνους της υποεπένδυσης στον τομέα -και όχι της υπερβάλλουσας επένδυσης. Καθώς ο ανταγωνισμός των Big Tech στο κομμάτι της τεχνητής νοημοσύνης εντείνεται, αναμένουμε ότι οι συνολικές επενδύσεις θα αυξηθούν κατά 47%, φέτος, στα 218 δισ. δολάρια και κατά 16,5% επιπλέον, το 2025, στα 254 δισ. δολάρια, σημειώνει η UBS. Παρ’ όλα αυτά, η συνδυασμένη ένταση capex της big tech (capex διαιρούμενο με τις πωλήσεις) παραμένει κάτω από τις κορυφές.
Η ζήτηση για υπολογιστές AI αναμένεται να αυξηθεί έντονα.
Με την ευρύτερη υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης από επιχειρήσεις και ιδιώτες, καθώς και με τη διάδοση νέων και πιο σύνθετων μοντέλων AI, αναμένουμε συνέχεια στη ζήτηση ισχυρών υπολογιστικών συστημάτων AI (υπολογιστικοί πόροι που απαιτούνται για την εκτέλεση εργασιών AI), η οποία θα στηρίξει τις επενδύσεις σε GPU και άλλα chips. Τόσο η NVIDIA όσο και η Meta έχουν τονίσει ότι τα νέα μοντέλα AI είναι πιθανό να χρειάζονται περίπου 10-20 φορές περισσότερη υπολογιστική ισχύ σε σχέση με τα υπάρχοντα μοντέλα. Σύμφωνα με τη UBS, οι αυξημένες (υψηλότερες από τις αναμενόμενες) δαπάνες για υπολογιστική ισχύ που θα στηρίξει τα μοντέλα AI επόμενης γενιάς δείχνουν ότι υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια ανόδου για τις κεφαλαιουχικές δαπάνες των Big Tech.
Η αύξηση των κερδών των Big Tech αναμένεται να παραμείνει σταθερή το 2025, υποστηρίζοντας την παραγωγή ισχυρών ελεύθερων ταμειακών ροών.
Οι υπολογισμοί μας δείχνουν ότι οι αυξημένες κεφαλαιουχικές δαπάνες δεν θα επηρεάσουν την ικανότητα των Big Tech να παράγουν ισχυρές ελεύθερες ταμειακές ροές, καθώς φαίνεται ότι είναι σε καλό δρόμο για αύξηση των κερδών τους κατά 15-20% τα επόμενα τρίμηνα, εν μέσω ανάκαμψης της εμπορευματοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης, αναφέρει η UBS. Αναμένουμε ότι οι συνδυασμένες ελεύθερες ταμειακές ροές των Big Tech θα αυξηθούν στα 522 δισ. δολάρια το 2025, από 413 δισ. δολάρια φέτος, προσθέτει.
« Έτσι, συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η πρόσφατη διόρθωση στον τομέα της τεχνολογίας οφείλεται, κυρίως, στη μακροοικονομική αβεβαιότητα και όχι στη διάβρωση των θεμελιωδών μεγεθών του κλάδου της AI. Με πιο πιθανή τη βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα στο μέλλον, οι επενδυτές με χαμηλές συμμετοχές στην τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα σχέδιο για τη δημιουργία μακροπρόθεσμης έκθεσης στον τομέα, μέσω δομημένων στρατηγικών, όπως τα συμβόλαια put ή τα αναστρέψιμα ομόλογα. Οι επενδυτές με υψηλή διασπορά (σ.σ. των κεφαλαίων τους) θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν στρατηγικές διατήρησης κεφαλαίου, ως μέσο αντιστάθμισης (σ.σ. του κινδύνου).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr