Η αμερικανική οικονομία υπήρξε εκπληκτικά ανθεκτική απέναντι στην επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τα τελευταία δύο χρόνια, αψηφώντας τις προσδοκίες για ύφεση το 2023.
Αν και το βασικό σενάριο της GSAM είναι ότι η Fed θα οργανώσει μια ήπια προσγείωση και η αμερικανική οικονομία θα αποφύγει την ύφεση, ο James Ashley, επικεφαλής διεθνούς στρατηγικής, δήλωσε στο CNBC ότι αν επρόκειτο να έρθει ύφεση, αυτή θα ήταν φέτος.
«Η Fed άρχισε να κάνει αυξήσεις μόλις τον Μάρτιο του '22, οπότε όταν μιλάμε για κινδύνους ύφεσης το 2023, αυτό θα προϋπέθετε ένα πολύ γρήγορο πέρασμα από τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στην πραγματική οικονομία. Με άλλα λόγια, ήταν πρόωρο», δήλωσε ο Ashley. «Η νομισματική πολιτική συνήθως λειτουργεί με καθυστέρηση περίπου δύο ετών, οπότε αν επρόκειτο να δούμε αυτή την ύφεση -και τονίζω το «αν», η βασική περίπτωση είναι να μην έχουμε ύφεση- αλλά, αν επρόκειτο ποτέ να έχουμε ύφεση, θα ήταν το '24, όχι το '23», συμπλήρωσε.
Η Fed διατήρησε τα επιτόκια σταθερά στο εύρος-στόχο του 5,25-5,5% κατά τη συνεδρίαση του Μαρτίου και οι αγορές τιμολογούν μια πρώτη μείωση κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούνιο, καθώς η κεντρική τράπεζα αρχίζει να χαλαρώνει την περιοριστική νομισματική πολιτική της, υπό το πρίσμα της πτώσης του πληθωρισμού σε μία επιβραδυνόμενη οικονομία.
Ο Ashley σημείωσε ότι, για τις χρηματιστηριακές αγορές, «μία δόση αδυναμίας είναι φίλος», καθώς η σχετική αποπληθωριστική πίεση δίνει στη Fed τη δυνατότητα να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια. Όμως, με την αγορά να έχει ήδη αποτιμήσει μεγάλο μέρος της αναμενόμενης χαλάρωσης της πολιτικής, η GSAM πιστεύει ότι η πρόσφατη ανοδική πορεία μπορεί να πλησιάζει στο τέλος της.
«Τείνουμε να πιστεύουμε ότι οι αμερικανικές μετοχές αυτή τη στιγμή είναι δίκαια αποτιμημένες, αλλά υπάρχει περιορισμένο περιθώριο ανόδου σε αυτές τις αποτιμήσεις. Οι καλύτερες ευκαιρίες μπορεί να βρίσκονται σε άλλες αγορές», κατέληξε.
Ινδία
Όσον αφορά τις αναδυόμενες αγορές, ο βραχίονας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων του γίγαντα της Wall Street βλέπει την Ινδία ως μια «ιστορία μακροπρόθεσμης ανάπτυξης», σύμφωνα με τον Ashley.
«Εκεί που βλέπουμε πολλές άλλες οικονομίες να αρχίζουν να επιβραδύνονται, τόσο για κοσμικούς όσο και για κυκλικούς λόγους, στην περίπτωση της Ινδίας, βλέπουμε την αρχή μιας πολύ σημαντικής ανάκαμψης», τόνισε. «Βλέπουμε μια οικονομία που θα μπορούσε να αναπτύσσεται με διψήφιους συντελεστές ονομαστικού ΑΕΠ για το ορατό μέλλον».
Δεδομένου του ράλι που απολαμβάνουν οι ινδικές αγορές τον τελευταίο καιρό, ο Ashley αναγνώρισε ότι κανείς δε θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι οι μετοχές της χώρας είναι «φθηνές» αυτήν τη στιγμή, αλλά επέμεινε ότι υπάρχει ακόμη «σημαντική άνοδος με βάση αυτό το σενάριο ανάπτυξης».
«Πώς παίζετε αυτό (σ.σ. από άποψη επενδύσεων); Νομίζω ότι υπάρχει μια συνολική ιστορία. Δεν πρόκειται για έναν συγκεκριμένο τομέα και αν κοιτάξετε ιδιαίτερα τις μικρές και μεσαίες κεφαλαιοποιήσεις, υπάρχει μια τεράστια ευκαιρία να δημιουργήσετε άλφα (σ.σ. υπεραποδόσεις) σε αυτήν την αγορά», πρόσθεσε.
Ιαπωνία
Σε αντίθεση με τις περισσότερες κεντρικές τράπεζες των μεγάλων οικονομιών, οι οποίες συζητούν το πότε θα ξεκινήσουν τις μειώσεις επιτοκίων, η Τράπεζα της Ιαπωνίας την περασμένη εβδομάδα αύξησε τα επιτόκια, για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια, τερματίζοντας οριστικά το πείραμά της με τα αρνητικά επιτόκια και τα μη συμβατικά εργαλεία χαλάρωσης που είχαν ως στόχο την αναθέρμανση της οικονομίας.
Οι ιαπωνικές μετοχές είχαν ισχυρές αποδόσεις το 2023, καθώς και μέσα στο τρέχον έτος, όμως ο Ashley εκτιμά πως αυτή η σημαντική αλλαγή νομισματικής πολιτικής (σ.σ. η αύξηση των επιτοκίων) σημαίνει ότι έχουν περισσότερο «χώρο» για ράλι.
«Η Ιαπωνία είναι η μόνη μεγάλη οικονομία όπου ο πληθωρισμός δεν αποτελεί πρόβλημα, αλλά λύση. Είναι μια λύση σε ένα πρόβλημα 30 ετών», είπε, προσθέτοντας ότι ο στόχος της κεντρικής τράπεζας δεν είναι «να πνίξει τις πληθωριστικές πιέσεις», αλλά «να τις αγκαλιάσει». «Αυτό σημαίνει ότι, όσον αφορά τις μετοχές, οι επιχειρήσεις έχουν ξαφνικά μεγαλύτερη δύναμη πάνω στις τιμές. Έτσι, εξετάζοντας τις ανεπτυγμένες αγορές, αυτήν τη στιγμή, η Ιαπωνία είναι η πιο ελκυστική τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα», κατέληξε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr