Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, που αποτελεί τη μικρότερη αύξηση από το περασμένο καλοκαίρι, οδηγώντας το κόστος δανεισμού της ευρωζώνης στο 3,25% από 3% που ήταν προηγουμένως. Η εξέλιξη αυτή άρεσε στους επενδυτές, καθώς φάνηκε να ανοίγει τον δρόμο σε ένα πιθανό «πάγωμα» των αυξήσεων. Μέχρι που μία ώρα μετά τις ανακοινώσεις, ήρθε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, να… χαλάσει τη διάθεση των traders.
«Δεν θα κάνουμε παύση. Αυτό είναι πολύ σαφές», ξεκαθάρισε η Λαγκάρντ στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, υπογραμμίζοντας ότι η κεντρική τράπεζα διατηρεί την αυστηρή στρατηγική για την καταπολέμηση του επίμονα υψηλού πληθωρισμού και κάνοντας λόγο για περισσότερες από μία επιπλέον αυξήσεις επιτοκίων.
Έτσι, στη συνεδρίαση της Πέμπτης (4/5) ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,47% και έκλεισε στις 460,34 μονάδες φτάνοντας ένα «βήμα» από τα χαμηλά μήνα, που σημείωνε στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας.
Στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο DAX στη Γερμανία σημείωσε πτώση 0,51% στις 15.734,24 μονάδες, ο FTSE 100 στην Βρετανία διολίσθησε 1,10% στις 7.702,64 μονάδες, ο CAC 40 στη Γαλλία κατέγραψε απώλειες 0,85% στις 7.340,77 μονάδες, ο IBEX 35 στην Ισπανία έχασε 0,36% στις 9.043,60 μονάδες και ο FTSE MIB στην Ιταλία κινήθηκε χαμηλότερα κατά 0,61% στις 26.670,29 μονάδες.
Στους κλαδικούς δείκτες, οι ευρωπαϊκές τράπεζες υποχώρησαν κατά 1,5% καθώς αναζωπυρώθηκαν οι ανησυχίες για τις αμερικανικές περιφερειακές τράπεζες, μετά την απότομη πτώση της PacWest Bancorp σε ιστορικό χαμηλό, η οποία οφείλεται στην είδηση ότι η εν λόγω τράπεζα συζητά για στρατηγικές επιλογές. Η εξέλιξη αυτή θυμίζει την πορεία προς την πτώχευση που ακολούθησε η Silicon Valley Bank και πιο πρόσφατα η First Republic Bank.
Στις μετοχές των εταιρειών, η σουηδική κατασκευαστική εταιρεία Skanska κατέγραψε «βουτιά» 11,1% καθώς ανέφερε απότομη πτώση στα λειτουργικά της κέρδη για το πρώτο τρίμηνο του 2023. Η εταιρεία ανάπτυξης φαρμάκων Novo Nordisk από τη Δανία σημείωσε πτώση 2,6% καθώς δήλωσε ότι θα μειώσει την προσφορά ορισμένων δόσεων του δημοφιλούς της φαρμάκου Wegovy για την παχυσαρκία στις ΗΠΑ προκειμένου να αντιμετωπίσει την υψηλή ζήτηση.
Αντίθετα, η Shell σημείωσε άνοδο 0,9% παρόλο που τα κέρδη α’ τριμήνου μειώθηκαν ελαφρά σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ξεπερνώντας ωστόσο τις προβλέψεις. Στο ίδιο μήκος κύματος, η Ferrari έκλεισε με κέρδη 4,7% με τα οικονομικά της αποτελέσματα να είναι καλύτερα από τις προβλέψεις, καθώς η ζήτηση για τα αυτοκίνητά της ενισχύθηκε για τα επόμενα δύο χρόνια.
Στα μάκρο της ημέρας, σε υψηλό 11 μηνών «εκτινάχθηκε» τον Απρίλιο η ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη, καθώς η ισχυρή δυναμική στον τομέα των υπηρεσιών αντιστάθμισε την ύφεση τον μεταποιητικό κλάδο. Πιο συγκεκριμένα, o σύνθετος δείκτης υπεύθυνων αγορών (PMI) της HCOB, που θεωρείται καλός δείκτης της συνολικής οικονομικής υγείας, σημείωσε υψηλό 11 μηνών στο 54,1, χαμηλότερα από την προκαταρκτική ένδειξη των 54,4 μονάδων αλλά υψηλότερα από τις 53,7 του Μαρτίου. Ο PMI που καλύπτει τον κυρίαρχο κλάδο υπηρεσιών του μπλοκ έφτασε στο υψηλό ενός έτους στο 56,2, από το 55,0 του Μαρτίου.
Η επιχειρηματική κατάσταση για τους Γερμανούς κατασκευαστές αυτοκινήτων και τους προμηθευτές έχει βελτιωθεί ελαφρώς μέσα στον Απρίλιο, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ινστιτούτου Ifo. Συγκεκριμένα, ο δείκτης για τους κατασκευαστές ανέβηκε από του 19,3 πόντους του Μαρτίου στους 23,7 τον Απρίλιο, ενώ για τους προμηθευτές από του 34,6 στους 35,2 τον Απρίλιο. Την ίδια στιγμή, οι επιχειρηματικές προσδοκίες μεταξύ των κατασκευαστών οριακά βελτιώνονται. Αυξήθηκαν μόλις στους 2,2 πόντους τον Απρίλιο από 1,2 πόντους τον Μάρτιο. Μεταξύ των προμηθευτών, υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη απαισιοδοξία από τους -5,8 πόντους του Μαρτίου στους -12,2 πόντους του Απριλίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr