Πιο συγκεκριμένα, η Citigroup τονίζει ότι όταν οι κεντρικές τράπεζες αποσύρουν κεφάλαια $800 δισεκατομμυρίων με τα οποία στήριξαν την παγκόσμια οικονομία, οι μετοχές μπορεί να έρθουν αντιμέτωπες με το τέλος στο «ράλι» που διανύουν.
Το ράλι στις αγορές μπορεί να έχει ενισχυθεί από την παροχή ρευστότητας άνω του $1 τρισ. από τις κεντρικές τράπεζες, ωστόσο, ο αναλυτής του τραπεζικού ομίλου, Ματ Κινγκ, σημειώνει ότι οι δείκτες ρευστότητας ήδη υποδεικνύουν πως το ράλι αυτό δεν θα διαρκέσει για πολύ.
«Η στήριξη από την πλευρά των κεντρικών τραπεζών έχει ενισχύσει την ανοδική τροχιά των μετοχών και έχει συρρικνώσει τα credit spreads ενόψει των αναμενόμενων απογοητευτικών εταιρικών αποτελεσμάτων», υπογράμμισε ο Κινγκ.
Μιλώντας στο Bloomberg, ο Κινγκ υποστήριξε πως «πιστεύουμε πως τα προγράμματα στήριξης είτε θα σταματήσουν, είτε θα βάλουν την όπισθεν». Αυτό, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg, θα μειώσει τη ρευστότητα του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος κατά $600 δισ. – $800 δισ. τις επόμενες εβδομάδες. «Δεδομένης της απουσίας ρευστότητας, αναμένουμε απώλεια του momentum στις αγορές».
Την ίδια άποψη υιοθετεί και ο Chief Investment Officer του hedge fund Vantage Point Asset Management, Νικ Φέρες, ο οποίος υπογραμμίζει πως οι αγορές χαρακτηρίζονταν από υπερβολική αισιοδοξία, ενώ τόνισε πως «το εύρος της αγοράς το οποίο στήριξε το ράλι αυτό ήταν εξαιρετικά περιορισμένο. Οι επενδυτές φαίνεται πως θέλουν να βγουν κερδισμένοι από την πιθανή μείωση των επιτοκίων, χωρίς να υποστούν τις συνέπειες μίας τέτοιας κίνησης».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr