Σημειώνεται ότι μετά την κατάρρευση που έχει υποστεί ο χρηματοπιστωτικός τομέας τις τελευταίες ημέρες, οι «Too Big to Fail» τράπεζες των ΗΠΑ δέχονται μαζική εισροή καταθέσεων, σύμφωνα με το Bloomberg. Τα χρήματα όλων των καταθετών της Silicon Valley Bank είναι ασφαλή, διαβεβαίωσαν με κοινή τους ανακοίνωση η Fed, το υπουργείο Οικονομικών και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εγγύησης Καταθέσεων (FDIC), που γνωστοποίησαν τη δημιουργία ενός νέου προγράμματος δανεισμού της Fed με κεφάλαια από το υπουργείο Οικονομικών.
Σχετικά με τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 6% τον Φεβρουάριο από 6,4% τον προηγούμενο μήνα. Η μέτρηση αυτή ήταν εντός των προβλέψεων των αναλυτών. Σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμός ανήλθε σε 0,4% από 0,5% τον Ιανουάριο. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό σε συνδυασμό με τη γενικευμένη ανησυχία που επικρατεί στον τραπεζικό κλάδο, δίνουν πλέον μεγαλύτερες πιθανότητες η Fed να μην προχωρήσει τελικά σε νέα αύξηση των επιτοκίων. Μία συνθήκη που «βλέπουν» με καλό μάτι οι επενδυτές, αν και οι εκτιμήσεις συγκλίνουν για μια ήπια αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε σήμερα (14/3) κατά 1,06% στις 32.155,40 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 σημείωσε κέρδη 1,68% στις 3.920,56 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα κατά 2,14% στις 11.428,15 μονάδες. Ο Dow Jones τερμάτισε ένα σερί πέντε αρνητικών συνεδριάσεων. Στις τραπεζικές μετοχές, η First Republic Bank ενισχύθηκε κατά 27,8% και η Western Alliance Corp. σημείωσε άνοδο 14,3%. Μεταξύ των κερδισμένων τραπεζικών μετοχών ήταν επίσης η KeyCorp (6,9%) και η Citigroup (5,9%). Με κέρδη άνω του 7% έκλεισε ο τίτλος της Meta, η οποία προχωρά σε νέο γύρο απολύσεων, καθώς θα προβεί στην περικοπή 10.000 θέσεων εργασίας, δηλαδή περίπου του 13% του προσωπικού της.
Στο «κόκκινο» πετρέλαιο και χρυσός
Νέες ισχυρές απώλειες κατέγραψαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, κλείνοντας σε χαμηλό έτους και συγκεκριμένα στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου. Παράλληλα, η σημερινή πτώση ήταν η πιο απότομη για φέτος, με τους επενδυτές να ανησυχούν έντονα για μία ύφεση η οποία αναμένεται να επηρεάσει τη ζήτηση.
Μεταξύ άλλων, ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) ανακοίνωσε την Τρίτη πως τα μέλη του αντλούν 28,92 εκατ. βαρέλια αργού ημερησίως ή 300.000 βαρέλια περισσότερα από εκείνα που εκτιμά ότι θα χρειαστεί η παγκόσμια αγορά το β' τρίμηνο, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του οργανισμού. Επιπλέον, ο OPEC ανέφερε ότι οι προσδοκίες για αύξηση της ζήτησης από την Κίνα αντισταθμίστηκαν από τις αναθεωρήσεις χαμηλότερες για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Στο πεδίο των σημερινών συναλλαγών, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Απριλίου κατρακύλησε 3,47 δολάρια ή 4,6% και έκλεισε στα 71,33 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αντίστοιχα, το Brent του Μαΐου υποχώρησε κατά 3,32 δολάρια ή 4,1% στα 77,45 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures. Και τα δύο συμβόλαια έκλεισαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 9 Δεκεμβρίου.
Σε πτωτική τροχιά επανήλθε ο χρυσός, ο οποίος έχασε έδαφος μετά το υψηλό πέντε εβδομάδων που σημείωσε. Κι αυτό γιατί οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων και το δολάριο αυξήθηκαν ξανά μετά από τρεις ημέρες απότομης πτώσης, αποδυναμώνοντας το πολύτιμο μέταλλο. Στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών βρέθηκαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.
Το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Απριλίου έχασε 5,60 δολάρια ή 0,3% και έκλεισε στα 1.910,90 δολάρια ανά ουγγιά στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το ασήμι Μαΐου κέρδισε 12 cents ή 0,5% στα 22,04 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ αντίθετα ο χαλκός Μαΐου έχασε 5 cents ή 1,3% και υποχώρησε στα 4 δολάρια η λίβρα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr