Η κατάθεση του επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας στο Κογκρέσο ολοκληρώνεται την Τετάρτη (8/3). «Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία ήταν ισχυρότερα απ’ ό,τι περιμέναμε, κάτι που σημαίνει ότι το τελικό ύψος των επιτοκίων πιθανώς θα είναι υψηλότερο» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Πάουελ σχολιάζοντας τα νεότερα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ και δίνοντας ουσιαστικά παράταση στη διαδικασία των αυξήσεων των επιτοκίων.
Μάλιστα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμα και για μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων τους επόμενους μήνες, ξεκαθαρίζοντας ότι «έχουμε ακόμα πολύ δουλειά». Ορισμένοι αναλυτές βλέπουν ακόμα και αύξηση των επιτοκίων 50 μονάδων βάσης τον Μάρτιο, συγκριτικά με τις 25 μονάδες βάσης προηγουμένως.
Μετά την ομιλία του προέδρου της Fed στην Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας, οι επενδυτές θα επικεντρωθούν στα στοιχεία που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή για την πορεία της απασχόλησης, τα οποία θεωρούνται κρίσιμα για τις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας. Τα στοιχεία αναμένεται να δείξουν ότι η οικονομία πρόσθεσε 200.000 θέσεις εργασίας το Φεβρουάριο, μετά το άλμα του Ιανουαρίου κατά 517.000 θέσεις.
Αναφορικά με τη συνεδρίαση της Τρίτης στη Wall Street, ο Dow Jones κατέγραψε απώλειες 1,72% στις 32.856,46 μονάδες, ο S&P 500 υποχώρησε κατά 1,53% στις 3.986,44 μονάδες και ο Nasdaq έχασε 1,25% στις 11.530,33 μονάδες.
Σε ανοδική τροχιά παρέμειναν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 3,97% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά 12 μονάδες βάσης στο 5,02%.
«Κοκκίνισαν» πετρέλαιο και χρυσός μετά τον Πάουελ
Την κατιούσα πήραν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, στον απόηχο των δηλώσεων του Τζερόμ Πάουελ για τις επερχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων. Η περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Fed προβλέπεται ότι θα επηρεάσει τη ζήτηση εξ ου και οι ισχυρές απώλειες.
Το πετρέλαιο επηρεάστηκε και από τα απογοητευτικά στοιχεία για τις κινεζικές εισαγωγές, οι οποίες «κατρακύλησαν» 10,2% το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών για πτώση 5,1%. Οι κινεζικές εξαγωγές υποχώρησαν κατά 6,8% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, έναντι εκτίμησης των αναλυτών για μεγαλύτερη πτώση κατά 9%.
Στις σημερινές συναλλαγές, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Απριλίου έχασε 2,88 δολάρια ή 3,6% στα 77,58 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αντίστοιχα, το Brent Μαΐου υποχώρησε κατά 2,89 δολάρια ή σχεδόν 3,4% στα 83,29 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures.
Μεγάλες ήταν οι απώλειες και για τον χρυσό, ο οποίος διολίσθησε σε χαμηλό άνω της μίας εβδομάδας. με το πολύτιμο μέταλλο να επηρεάζεται από τις νέες δηλώσεις του επικεφαλής της Fed για ακόμα πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων. Το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Απριλίου «κατρακύλησε» 34,60 δολάρια ή 1,9% στα 1.820 δολάρια ανά ουγγιά στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, κλείνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 24 Φεβρουαρίου.
Το ασήμι παραδόσεως Μαΐου έχασε 94 cents ή 4,4% στα 20,199 δολάρια ανά ουγγιά και ο χαλκός παραδόσεως Απριλίου σημείωσε πτώση 2,8% στα 3,975 δολάρια η λίβρα. Τέλος, το παλλάδιο Ιουνίου υποχώρησε 3,8% στα 1.370,60 δολάρια ανά ουγγιά, ολοκληρώνοντας τη σημερινή συνεδρίαση στο χαμηλότερο από τον Ιούνιο του 2019.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr