Ειδικότερα, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,63% στις 33.536,70 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 0,85% στις 3.958,84 μονάδες και ο Nasdaq έχασε 1,12% στις 11.196,22 μονάδες.
Παράλληλα, οι επενδυτές γίνονται όλο και πιο επιφυλακτικοί καθώς πληθαίνουν τα μηνύματα από αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), οι οποίοι τονίζουν πως δεν έχει κριθεί τίποτα ακόμη σχετικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων, παρά την πρόσφατη μείωση του πληθωρισμού.
Το μέλος του ΔΣ της Fed, Κρίστοφερ Γουόλερ, προειδοποίησε ότι οι χρηματοοικονομικές αγορές αντέδρασαν υπερβολικά στα καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα για τον πληθωρισμό. «Ήταν απλά μια μέτρηση» ανέφερε ο Γουόλερ σε εκδήλωση στην Αυστραλία και πρόσθεσε: «Η αγορά φαίνεται να βιάζεται υπερβολικά με την συγκεκριμένη έκθεση για τον πληθωρισμό. Όλοι θα πρέπει να πάρουν μια βαθιά ανάσα, να ηρεμήσουν. Έχουμε δρόμο ακόμα».
Ακολούθησαν οι δηλώσεις της αντιπροέδρου της Fed, Λάελ Μπρέιναρντ, η οποία εξέφρασε την πεποίθηση πως η τράπεζα θα ήταν σκόπιμο να μετριάσει «σύντομα» τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της, υπογραμμίζοντας πάντως ότι δεν θα πρέπει να σταματήσει αυτές τις αυξήσεις. «Θεωρώ ότι σύντομα θα είναι σκόπιμο να κινηθούμε με πιο αργό ρυθμό» αύξησης των επιτοκίων, δήλωσε η Μπρέινταρντ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg. Η αντιπρόεδρος της Fed συμπλήρωσε ότι «έχουμε ακόμη δουλειά με τις αυξήσεις επιτοκίων».
Ισχυρή πτώση για το πετρέλαιο
Απώλειες άνω του 3% κατέγραψαν τη Δευτέρα οι τιμές του πετρελαίου, με την πέμπτη κατά σειρά μείωση των προβλέψεων του OPEC+ στην παγκόσμια ζήτηση να ασκεί πρόσθετες πιέσεις.
Πιο συγκεκριμένα, σε έκθεσή του ο οργανισμός προβλέπει πλέον ότι η ζήτηση πετρελαίου το 2022 θα αυξηθεί κατά 2,55 εκατ. βαρέλια την ημέρα ή κατά 2,6%, μειωμένη κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη. Το 2023, η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου αναθεωρείται επίσης χαμηλότερα, κατά περίπου 100.000 εκατ. βαρέλια την ημέρα, στα 2,2 εκατομμύρια εκατ. βαρέλια την ημέρα, με τη συνολική ζήτηση στα 101,8 εκατομμύρια εκατ. βαρέλια την ημέρα.
Στο πεδίο των τιμών, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Δεκεμβρίου έχασε 3,09 δολάρια ή 3,5% και έκλεισε στα 85,87 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Παράλληλα, το Brent Ιανουαρίου υποχώρησε 2,85 δολάρια ή 3% στα 93,14 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures.
Σε υψηλό τριμήνου ο χρυσός
Σε ανοδική τροχιά παρέμεινε ο χρυσός, με το πολύτιμο μέταλλο να παραμένει στο υψηλότερο επίπεδο των τριών τελευταίων μηνών.
«Η άνοδος στις τιμές των συμβολαίων του χρυσού οφείλεται στο γεγονός πως οι επενδυτές εκφράζουν όλο και περισσότερο τις αμφιβολίες τους για την αμερικανική οικονομία και ποντάρουν στο πολύτιμο μέταλλο» τόνισε ο Άντριαν Ας, διευθυντή έρευνας στο BullionVault.
Σε αυτό το πλαίσιο, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου κέρδισε 7,50 δολάρια ή 0,4% στα 1.776,90 δολάρια ανά ουγγιά στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αυτό είναι το υψηλότερο κλείσιμο από τις 16 Αυγούστου.
Κέρδη σημείωσε και το ασήμι, με το συμβόλαιο Δεκεμβρίου να προσθέτει 45 cents ή 2,1% και να κλείνει στα 22,113 δολάρια ανά ουγγιά, στο υψηλότερο σημείο από τον Ιούνιο. Στον αντίποδα, ο χαλκός Δεκεμβρίου έχασε 8 cents ή 2% και έκλεισε στα 3,8335 δολάρια η λίβρα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr