Στην Ασία, οι αγορές έκλεισαν χαμηλότερα, με τα στοιχεία για την αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος του Πεκίνου να είναι πιο αδύναμα από το αναμενόμενο. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο σημείωσε αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,4% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, καθώς η οικονομία αγωνιζόταν να αποτινάξει τον αντίκτυπο των περιορισμών του Covid.
Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, είχαν προβλέψει ανάπτυξη 1% το δεύτερο τρίμηνο.
Η Τράπεζα του Καναδά εξέπληξε τις αγορές με αύξηση των επιτοκίων κατά μία πλήρη μονάδα, ενώ οι κεντρικές τράπεζες στη Νότια Κορέα, τη Νέα Ζηλανδία, τη Σιγκαπούρη και τις Φιλιππίνες έλαβαν όλες μέτρα για να ενισχύσουν τη νομισματική πολιτική.
Από την πλευρά της, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, φαίνεται επίσης έτοιμη να συσφίξει κι άλλο τη νομισματική της πολιτική μετά από τον απροσδόκητα υψηλό πληθωρισμό τον Ιούνιο.
Στη Wall Street, οι μετοχές εκτινάχθηκαν την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές αφομοίωσαν τα νέα στοιχεία των τραπεζικών κερδών και λιανικών πωλήσεων για τον Ιούνιο, τα οποία ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Η Citigroup εκτινάχθηκε 5,2% καθώς ξεπέρασε τις εκτιμήσεις και επωφελήθηκε από το περιβάλλον ανοδικών επιτοκίων.
Πίσω στην Ευρώπη, η πολιτική αβεβαιότητα επέστρεψε στη Ρώμη την Πέμπτη, αφού ο πρόεδρος της χώρας απέρριψε την πρόταση του πρωθυπουργού, Μάριο Ντράγκι, να παραιτηθεί.
Στο πλαίσιο αυτό, στη συνεδρίαση της Παρασκευής, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 1,80% στις 413,50 μονάδες.
Ο γερμανικός DAX κέρδισε 2,76% στις 12.864,72 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά 2,04% στις 6.036,00 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε κέρδη 1,77% στις 7.164,45 μονάδες.
Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε άνοδο 1,84% στις 20.933,26 μονάδες, ενώ στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35 κατέγραψε κέρδη 1,81% στις 7.945,90 μονάδες, με τον πορτογαλικό PSI 20 να σημειώνει άνοδο 2,83% στις 5.914,67 μονάδες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr