Η νευρικότητα των επενδυτών ήταν ξανά εμφανής, με το θολό τοπίο στις διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας να έχουν ως αποτέλεσμα την έντονη μεταβλητότητα στις χρηματαγορές, καθώς και τις συνεχείς εναλλαγές προσήμων. Αύριο (15/3) αναμένεται νέος γύρος επαφών μεταξύ Κιέβου και Μόσχας προκειμένου να φανεί το εάν μπορεί να υπάρξει μια αποκλιμάκωση της κρίσης.
Με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να παραμένει σε πλήρη εξέλιξη, ο Λευκός Οίκος προετοιμάζει το έδαφος για ένα ταξίδι του Τζο Μπάιντεν στην Ευρώπη το αμέσως επόμενο διάστημα. Όπως διαμηνύουν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, γίνονται συζητήσεις ώστε ο Αμερικανός πρόεδρος να ταξιδέψει στην Ευρώπη ενώ ακόμη μαίνεται η σύρραξη.
Πέραν του πολέμου, οι επενδυτές αναμένουν εξελίξεις και από τη διήμερη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), η οποία ξεκινά αύριο Τρίτη (15/3). Η Fed αναμένεται να ανακοινώσει ότι θα αυξήσει το επιτόκιο για πρώτη φορά από το 2018, κατά 25 μονάδες βάσης.
Με αυτά τα δεδομένα, ο Dow Jones παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος στις 32.945,24 μονάδες, ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,79% στις 4.171,20 μονάδες και ο Nasdaq διολίσθησε κατά 2,04% στις 12.581,22 μονάδες.
Όπως φάνηκε και στο ταμπλό, οι τεχνολογικές μετοχές πιέστηκαν περισσότερο εν όψει της επικείμενης αύξησης των επιτοκίων από τη Fed.
«Βουτιά» για το πετρέλαιο
Ισχυρή πτώση κατέγραψαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, με το αμερικανικό αργό να διολισθαίνει κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι στα χαμηλά ημέρας του.
Στο επίκεντρο βρίσκονται οι διπλωματικές προσπάθειες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ενώ παράλληλα οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που επιβάλει η Κίνα για να αντιμετωπίσει τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού θέτουν υπό αμφισβήτηση τη ζήτηση του «μαύρου χρυσού».
Πιο αναλυτικά, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Απριλίου κατρακύλησε 6,32 δολάρια ή 5,8% και έκλεισε στα 103,01 δολάρια. Αντίστοιχα, το Brent Μαΐου έχασε 5,77 δολάρια ή 5,1% στα 106,90 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures.
Πτωτικά και ο χρυσός
Με απώλειες έκλεισαν για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση τα συμβόλαια του χρυσού, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 3 Μαρτίου.
Ειδικότερα, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Απριλίου έχασε 24,20 δολάρια ή 1,2% και έκλεισε στα 1.960,80 δολάρια ανά ουγγιά. Πτωτικά κινήθηκε και το ασήμι, με το συμβόλαιο Μαΐου να κατρακυλά 86 cents ή 3,3% στα 25,298 δολάρια ανά ουγγιά. Τέλος, ο χαλκός Μαΐου υποχώρησε κατά 2,2% στα 4,523 δολάρια η λίβρα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr