Ρωσία και Ουκρανία θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τους για κατάπαυση του πυρός, δήλωσε απόψε ο Ουκρανός διαπραγματευτής Michaylo Podoliak, αφού ολοκληρώθηκε ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Podoliak ανέφερε ότι στις σημερινές συνομιλίες επιτεύχθηκε «μικρή πρόοδος» όσον αφορά την υλικοτεχνική υποδομή για την απομάκρυνση των αμάχων. Δεν υπήρξε όμως κάποια συμφωνία που να βελτιώνει σημαντικά την ευρύτερη κατάσταση.
Στο πεδίο των συναλλαγών της Wall Street, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε «βουτιά» 2,37% στις 32.817,38 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε κατά 2,93% στις 4.202,10 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq διολίσθησε κατά 3,62% στις 12.830,96 μονάδες.
Οι επενδυτές ανησυχούν ιδιαίτερα για την «εκτίναξη» των τιμών στην ενέργεια λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Μεγαλύτερός τους φόβος ότι θα οδηγήσει σε επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, αυξάνοντας παράλληλα τον πληθωρισμό. Συγκεκριμένα, οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι οι ΗΠΑ θα αναπτυχθούν πιο αργά με υψηλότερο πληθωρισμό και η οικονομία της Ευρώπης θα κινηθεί σχεδόν σε επίπεδα ύφεσης. Με λίγα λόγια, το «φάντασμα» του στασιμοπληθωρισμού πλανάται πάνω από τις αγορές.
Νέο «άλμα» για το πετρέλαιο
Κέρδη άνω του 3% κατέγραψαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, με το ενεργειακό εμπάργκο της Ρωσίας να βρίσκεται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Αυτό σημαίνει πως λιγοστεύουν οι πηγές διάθεσης του «μαύρου χρυσού» παγκοσμίως, κάνοντάς το πιο περιζήτητο απ’ ότι είναι ήδη.
Η νέα άνοδος του πετρελαίου το έφερε σε υψηλό σχεδόν 14 ετών για το αμερικανικό αργό και 10 ετών για το μπρεντ.
Μέσα σε αυτόν τον… πανικό ήρθαν να προστεθούν και οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, ο οποίος προειδοποίησε πως το πετρέλαιο θα ξεπεράσει τα 300 δολάρια το βαρέλι, εάν ΗΠΑ και ΕΕ απαγορεύσουν τις εισαγωγές από τη Ρωσία.
Με όλα αυτά τα δεδομένα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Απριλίου κέρδισε 3,72 δολάρια ή 3,2% και έκλεισε στα 119,40 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2008.
Στο ίδιο μήκος κύματος, το Brent ενισχύθηκε κατά 5,10 δολάρια ή 4,3% στα 123,21 δολάρια το βαρέλι, κλείνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2012.
Ένα «βήμα» πριν τα 2.000 δολάρια ο χρυσός
Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2020, αλλά κάτω από τα υψηλά ημέρας, όταν και ξεπέρασε το όριο των 2.000 δολαρίων η ουγγιά, έκλεισε τη Δευτέρα το συμβόλαιο του χρυσού.
Ειδικότερα, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Απριλίου πρόσθεσε 29,30 δολάρια ή 1,5% και έκλεισε στα 1.995,90 δολάρια ανά ουγγιά. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο από τις 17 Αυγούστου του 2020. Μάλιστα, στα υψηλά της ημέρας ο χρυσός «σκαρφάλωσε» μέχρι τα 2.007,50 δολάρια.
Αντίθετα, με μικρές απώλειες έκλεισε το ασήμι, με το συμβόλαιο Μαΐου να χάνει 7 cents ή 0,3% στα 25,72 δολάρια ανά ουγγιά. Τέλος, «βουτιά» σημείωσε ο χαλκός με το συμβόλαιο Μαΐου να κατρακυλά 4,2% στα 4,731 δολάρια η λίβρα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr