Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,28% στις 34.838,16 μονάδες και ο ευρύτερος S&P 500 έχασε 0,19% στις 4.387,10 μονάδες. Στον αντίποδα, ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,06% στις 14.681,10 μονάδες.
Στα μάκρο της ημέρας, σε νέο ιστορικό υψηλό «σκαρφάλωσε» τον Ιούλιο ο μεταποιητικός δείκτης PMI σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία ερευνών IHS Markit. Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI ενισχύθηκε στις 63,4 μονάδες τον Ιούλιο από 62,1 μονάδες τον Ιούνιο, ξεπερνώντας την προκαταρκτική μέτρηση στις 63,1 μονάδες.
Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται και το νομοσχέδιο της Γερουσίας για συνολικές δαπάνες 1 τρισ. δολ. σε έργα υποδομών. Οι γερουσιαστές δήλωσαν ότι το νομοσχέδιο των 2.702 σελίδων περιλαμβάνει νέες δαπάνες 550 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα σε μία πενταετία, για δρόμους, σιδηροδρομικό δίκτυο, σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αλλά και την αντικατάσταση σωλήνων υδροδότησης που είναι κατασκευασμένοι από μόλυβδο, ενώ έρχεται να συμπληρώσει δαπάνες 450 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν εγκριθεί προηγούμενα.
Βαριές απώλειες για το πετρέλαιο
Με το… αριστερό ξεκίνησε ο Αύγουστος για τις τιμές του πετρελαίου, με τον «μαύρο χρυσό» να υφίσταται πολύπλευρες πιέσεις, με αποτέλεσμα να υποστεί σημαντική πτώση.
Σε γενικό πλαίσιο, οι επενδυτές έχουν επηρεαστεί από τη ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, αλλά και από τις κατώτερες των προσδοκιών μετρήσεις για την οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ και την Κίνα.
Επίσης, αρνητικός παράγοντας είναι η αυξανόμενη παραγωγή πετρελαίου των χωρών του ΟΠΕΚ+, οι οποίες αντλούν 26,72 εκατ. βαρέλια ημερησίως, δηλαδή 610.000 περισσότερα από τα επίπεδα του Ιουνίου. Πρόκειται για υψηλό 15 μηνών και μιλάμε άρα για τα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2020.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα futures του Brent, παραδόσεως Οκτωβρίου έκλεισαν με απώλειες 3,3% στα 72,89 δολάρια το βαρέλι.
Την ίδια ώρα, το αμερικανικό αργό τύπου WTI έκλεισε στα 71,26 δολάρια το βαρέλι καταγράφοντας πτώση 3,6%.
«Δύναμη» από δολάριο και ομόλογα αντλεί ο χρυσός
Ώθηση στην τιμή του χρυσού έδωσε η πτώση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, αλλά και του δολαρίου, με αποτέλεσμα το πολύτιμο μέταλλο να ξεκινήσει με κέρδη τον Αύγουστο.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε την Δευτέρα για λίγο κάτω από το 1,15%, φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο, ενώ το αμερικανικό δολάριο μειώθηκε κατά 0,1%.
Ο χρυσός παραδόσεως Δεκεμβρίου, το πιο ενεργό συμβόλαιο, κέρδισε 5 δολ. ή 0,3% και έκλεισε στα 1.822,20 δολ. ανά ουγγιά. Ο χρυσός ολοκλήρωσε τον Ιούλιο με συνολικά κέρδη 2,6%, συμπληρώνοντας τρεις μήνες ανόδου τους τελευταίους τέσσερις μήνες.
Κέρδη σημείωσε και το ασήμι, με το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου να προσθέτει 2,8 cents ή 0,1% στα 25,575 δολ. ανά ουγγιά. Το πολύτιμο μέταλλο κατέγραψε μηνιαίες απώλειες 2,5% τον Ιούλιο.
Στο μεταξύ, ο χαλκός Σεπτεμβρίου έχασε 4,95 cents ή 1,1% στα 4,433 δολ. η λίβρα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr