Παρά τις προσπάθειες Μπάιντεν να καθησυχάσει το κοινό για τον πληθωρισμό, η μετάλλαξη Δέλτα και η επάνοδος της πανδημίας έχουν προκαλέσει παγκόσμια αναστάτωση.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 2,34% και διαπραγματεύεται στις 33.876,11 μονάδες.
Ο ευρύτερος S&P 500 έχασε 1,88% φτάνοντας 4.245,60 μονάδες, ενώ, πτώση σημείωσε και ο τεχνολογικός Nasdaq κατά 1,36% στις 14.230,40 μονάδες.
Οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου σημείωσαν χαμηλότερα επίπεδα πέντε μηνών, ενώ το δολάριο ενισχύθηκε παράλληλα με το γιεν και το ελβετικό φράγκο.
Παράλληλα, η ύφεση στις ΗΠΑ, η οποία προκλήθηκε από τον κορονοϊό διήρκεσε μόλις δύο μήνες, τερματίζοντας στο χαμηλότερο επίπεδο που επετεύχθη από τον Απρίλιο του 2020 έπειτα από την απότομη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας τον Μάρτιο του ίδιου έτους, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε τη Δευτέρα η Επιτροπή Χρονολόγησης του Επιχειρηματικού Κύκλου των ΗΠΑ.΄
Εν τω μεταξύ, η Goldman Sachs προειδοποίησε τους πελάτες της ότι η εντολή της κυβέρνησης Μπάιντεν στις 9 Ιουλίου, με την οποία ζητάται από τις αντιμονοπωλιακές εταιρείες να ελέγχουν στενά τις συγχωνεύσεις, ενδεχομένως να επιβραδύνει αυτό που η επενδυτική τράπεζα περιέγραψε ως «blockbuster» έτος για συγχωνεύσεις και εξαγορές.
Ευρωαγορές και Χρηματιστήριο Αθηνών
Ανάλογη εικόνα είχαν και οι χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης. Υπενθυμίζεται ότι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έπεσε 2,38% στις 443.92 μονάδες. Ο τραπεζικός, ο τουριστικός και ο εμπορικός κλάδος αναμένεται να εξακολουθήσουν να είναι οι αποδέκτες αυτής της σοβαρής επενδυτικής επισφάλειας.
Από την παγκόσμια καθοδική πορεία δε θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση η ελληνική περίπτωση. Μάλιστα, κατά τη σημερινή συνεδριαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών χάθηκαν 2,3 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση, με πτώση 3,88% στον Γενικό Δείκτη.
Όπως παρατηρείται σε όλες τις χώρες του πλανήτη, έτσι και στην Ελλάδα, οι επενδυτές φαίνονται προβληματισμένοι από τις διαρκείς οπισθοδρομήσεις σε σχέση με τα μέτρα της πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτό, κλάδοι σχετιζόμενοι με τον τουρισμό, μεταξύ άλλων, βρίσκονται αντιμέτωποι με τη δαμόκλειο σπάθη των τοπικών lockdown.
Ενδεικτικά, Άνω του 4% ήταν η πτώση σε Λάμδα, Πειραιώς, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΛΧΑ και Μytilineos. Άνω του 3% ήταν η πτώση σε Aegean, ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΔΕΗ και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ άνω του 2% σε Coca Cola, ΑΔΜΗΕ και ΕΥΔΑΠ. Οι απώλειες σε Titan, ΟΤΕ και Jumbo ξεπέρασαν το 1%, με τον Σαράντη να κλείνει τελικά στο -0,23%.
Πετρέλαιο
Στο μεταξύ, ο αντίκτυπος της απόφασης του ΟΠΕΚ+ δεν άργησε να φανεί, καθώς, από κοινού με την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα, έδρασε καταλυτικά στην πτωτική πορεία που ακολούθησε τη Δευτέρα το πετρέλαιο.
Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή συμφωνήθηκε η αύξηση της προσφοράς από τον Αύγουστο προκειμένου να μειωθούν οι τιμές, οι οποίες αυτό το μήνα έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο τους σε περισσότερα από δύο χρόνια, ενόσω η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει από την πανδημία.
Οι επενδυτές φάνηκαν δύσπιστη υπό το σοβαρό φόβο της υπερπροσφοράς και με τη μετάλλαξη Δέλτα και την αύξηση των κρουσμάτων παγκοσμίως να θολώνει τα χρηματιστηριακά νερά.
Στο πλαίσιο αυτό, το αργό παραδόσεως Αυγούστου υποχώρησε κατά 7,5%, λήγοντας στα 66,42 δολ. Πρόκειται για την πιο ραγδαία ποσοστιαία πτώση από την 8η του Σεπτέμβρη.
Το μπρεντ έχασε 6,8% στα φτάνοντας 68,62 δολ. το βαρέλι. Και εδώ η ποσοστιαία πτώση αυτού του βεληνεκούς έχει να σημειωθεί από τον Μάρτιο.
Χρυσός
Οριακές απώλειες σημείωσε και σήμερα ο χρυσός, σημειώνοντας τη δεύτερη σερί συνεδρίαση πτώσης.
Ειδικότερα, τα συμβόλαια του χρυσού, παράδοσης Αυγούστου, έχασαν 0,3% αγγίζοντας τα 1.809 δολάρια ανά ουγγιά.
Σύμφωνα με αναλυτές, το εμπόρευμα είχε υπερπροβληθεί το τελευταίο διάστημα ως δείκτης για τον πληθωρισμό. Όμως, ενδεχομένως, πίσω από αυτή τη διαδοχική πτωτική τάση να υπολανθάνει η πρόθεση των τραπεζών να συνεχίσουν τα υποστηρικτικά μέτρα στις οικονομίες ανά τον κόσμο.
Το ασήμι, αντιστοίχως, υποχώρησε κατά 2,5%, πέφτοντας στα 25,14 δολ. ανά ουγγιά. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο για το πολύτιμο μέταλλο.
Ο χαλκός έχασε 2,8% στα 4,20 δολ. η λίβρα.
Περίπου 3,4% στα 1.071,40 δολ. ανά ουγγιά βρέθηκε η πλατίνα, ενώ το παλλάδιο κινήθηκε πτωτικά κατά 1,7% στα 2.592,70 δολ. ανά ουγγιά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr