Ειδικότερα, η Φρανκφούρτη μειώνεται 0,4% στις 11.517 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί 0,3% στις 5.565 μονάδες. Στο Παρίσι, ο CAC 40 σημειώνει πτώση 0,83% στις 4.533 μονάδες.
Ο πανευρωπαϊκός EuroStoxx μειώνεται 1,01% στις 2.933 μονάδες, ενώ σε τροχιά απωλειών κινείται το Μιλάνο (-1,06%), η Μαδρίτη (-1,75%) και η Λισαβόνα (-0,81%).
Πτωτικά κινούνται επίσης οι αγορές στη Ρωσία με το ΜΟΕΧ να μειώνεται 0,17% ενώ ο RTSI υποχωρεί 1,19%. Κλειστό παραμένει το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης.
Οι επενδυτές στρέφονται στην Κριστίν Λαγκάρντ και στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα, αναμένοντας κινήσεις τόνωσης της οικονομίας. Παράλληλα, το ενδιαφέρον τραβάει η σύνοδος των ηγετών της ΕΕ αργότερα, με βασικό αντικείμενο συζήτησης την ευρωπαϊκή αντίδραση στις προκλήσεις του δεύτερου κύματος πανδημίας.
Το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη επηρεάζεται από την περιστολή της ανάκαμψης που είχε σημειωθεί μετά τα lockdown της άνοιξης, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας οδηγεί εκ νέου σε περιορισμούς στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Ειδικότερα, σχετικά σταθερός παρέμεινε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο, καθώς μειώθηκε ελαφρά από 91,1 σε 90,9, η οποία είναι και η πρώτη πτώση του δείκτη από τον Απρίλιο.
Η εμπιστοσύνη των υπηρεσιών μειώθηκε τον Οκτώβριο, από -11,2 σε -11,8 με τη μείωση να αντικατοπτρίζει τον αναμενόμενο αντίκτυπο των νέων περιοριστικών μέτρων καθώς οι προσδοκίες για μελλοντική ζήτηση επιδεινώθηκαν απότομα.
Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης, ο δείκτης βελτιώθηκε στη Γερμανία (1,5 μονάδες) και την Ιταλία (1,2), ενώ υποχώρησε σημαντικά στην Ολλανδία (-2.2) και τη Γαλλία (-4,5). Το κλίμα στην Ισπανία παρέμεινε ουσιαστικά σταθερό (-0,2 μονάδες).
Στη Γερμανία, σημάδια ανάκαμψης παρουσίασε η αγορά εργασίας στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία τον Οκτώβριο, καθώς ο αριθμός των ανέργων στη Γερμανία μειώθηκε αρκετά περισσότερο από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Απασχόλησης, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 35.000 τον Οκτώβριο, στον προσαρμοσμένο αριθμό των 2,86 εκατομμυρίων.
Στο πεδίο των συναλλαγών, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει από το πρωί η Nokia η οποία μειώνεται περίπου 16%. Με απώλειες άνω του 2% κινούνται Inditex, Airbus, Safran, Axa, Engie, Vinci και BNP Paribas.
Κέρδη καταγράφουν οι Volkswagen, Vonovia, Adidas, Vivendi, Deutsche Telekom, BMW, Santander και Daimler.
Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ υποχωρεί 0,3% έναντι του δολαρίου, ενώ αυξάνεται οριακά κατά 0,04% έναντι της στερλίνας. Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η ισοτιμία με την τουρκική λίρα στις 9,74 λίρες ανά ευρώ.
Τέλος, μικρή άνοδο 0,07% παρουσιάζουν τα futures του S&P 500 στις ΗΠΑ, προδιαθέτοντας για απόπειρα αντίδρασης στις χθεσινές απώλειες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr