Ειδικότερα, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,08% στις 13.556,24 μονάδες, ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,44% στις 2.656,65 μονάδες και ο S&P 500 κατά 0,04% στις 1.525,41 μονάδες.
Η Bank of America, η JPMorgan και η Goldman Sachs ηγήθηκαν των ρευστοποιήσεων στον δείκτη Standard & Poor's 500 μετά και τη χθεσινή αργία της 4ης Ιουλίου.
Η General Motors σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες στον Dow Jones καθώς η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ κατέγραψε σημαντική μείωση στις εγχώριες πωλήσεις οχημάτων.
Παράλληλα η Bear Stearns μείωσε τη σύστασή της για τη μετοχή σε «peer perform» από «outperform».
Το 10ετές ομόλογο υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 12 Ιουνίου, μετά και τις εκθέσεις που καταδεικνύουν ότι οι νέες θέσεις εργασίας αυξήθηκαν πέραν των προβλέψεων, γεγονός που οδήγησε στην άνοδο της απόδοσής του στο 5,12%.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι όσο αυξάνονται οι αποδόσεις των ομολόγων, οι επενδυτές των μετοχών εξετάζουν τις εναλλακτικές τους για λιγότερο ριψοκίνδυνες τοποθετήσεις.
Σε αρνητική τροχιά κινήθηκαν και οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου, καθώς το αργό υποχώρησε από τα 72 δολάρια λόγω της προσδοκίας ότι τα αμερικανικά αποθέματα καυσίμων θα αυξηθούν κατά τη διάρκεια του Ιουλίου.
Η ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών στη βιομηχανία τον Ιούνιο στις ΗΠΑ, ήταν η ταχύτερη των τελευταίων 14 μηνών, γεγονός που ενδυναμώνει τις απόψεις περί ενίσχυσης της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.
Ειδικότερα, ο σχετικός δείκτης που παρακολουθεί τράπεζες, κατασκευαστές και λιανικό εμπόριο ενισχύθηκε στο 60,7 τον Ιούνιο από 59,7 το Μάιο. Σημειώνεται ότι ένδειξη πάνω από το 50 καταδεικνύει ανάπτυξη.
Ρευστοποιήσεις λόγω επιτοκίων στην Ευρώπη
«Σήμα» ρευστοποιήσεων έδωσαν στις αγορές τις Ευρώπης οι σημερινές εξελίξεις γύρω από την πορεία των επιτοκίων. Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε κατά 25 μονάδες βάσης το βασικό επιτόκιο της στερλίνας, σε 5,75%, ενώ η ΕΚΤ αποφάσισε τη διατήρησή του επιτοκίου του ευρώ στο 4%, με τους αναλυτές να αναμένουν νέα αύξηση το Σεπτέμβριο.
Στο Λονδίνο οFTSE 100 υποχώρησε κατά 0,50% στις 6.640 μονάδες, στο Παρίσι ο Cac 40 διαμορφώθηκε στις 6.059,53 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,63%, ενώ στη Φραγκφούρτη ο Dax έκλεισε στις 7.992,87 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 1,02%.
Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητο το επιτόκιο του ευρώ στο 4%. ο πρόεδρος της Τράπεζας, Ζαν Κλωντ Τρισέ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης του κόστους δανεισμού στην ευρωζώνη.
Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε για άλλη μια φορά ότι απαιτείται ισχυρή επαγρύπνηση αναφορικά με την πορεία του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, καθώς ο κίνδυνος έντασης των πληθωριστικών πιέσεων ελλοχεύει, ενώ τα επιτόκια παραμένουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα δεδομένων των ρυθμών ανάπτυξης.
Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε το επιτόκιο του ευρώ οκτώ φορές από το Δεκέμβριο του 2005, καθώς η ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη σε διάστημα έξι ετών το 2006 άφησε περιθώριο στις επιχειρήσεις να αυξήσουν τις τιμές των προϊόντων τους και στους εργαζόμενους να διεκδικήσουν υψηλότερους μισθούς, εντείνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις.
Η Vodafone, η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας και η γερμανική εταιρεία ενέργειας E.ON ηγήθηκαν των ρευστοποιήσεων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr