Άλλωστε, ουδέποτε ήταν ξανά ο Dow Jones σε τέτοια επίπεδα, οπότε το -6% που έγραφε εκείνη την ώρα, «αντιστοιχούσε» σε πτώση 1.600 μονάδων, αντιθέτως με παλαιότερα που αντίστοιχο ποσοστό πτώσης οδηγούσε σε μικρότερη απώλεια μονάδων.
Τελικώς, παρ’ ότι περιορίστηκε μερικώς η πτώση, οι απώλειες του Dow Jones αλλά και του S&P 500 ήταν οι μεγαλύτερες τουλάχιστον από την εποχή της Lehman Brothers, το 2008, αλλά και από τις μεγαλύτερες όλων των εποχών.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατήλθε στις 24.436 μονάδες με ιστορική πτώση 4,60% ή 1.175 μονάδων (!!), ενώ ο εξαιρετικά… βαρύς S&P 500 υποχώρησε κατά 4,1%, κλείνοντας στις 2.649 μονάδες. Απώλειες 3,78% σημείωσε και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, υποχωρώντας στις 6.967 μονάδες.
Το διήμερο άτακτο ξεπούλημα στη Wall Street είναι απόρροια της άποψης που κερδίζει έδαφος, ότι τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία είναι ακριβά και οφείλουν διόρθωση και λόγω της πολιτικής της FED.
Η πολιτικές της ποσοτικής χαλάρωσης των κεντρικών τραπεζών αρχίζουν και γίνονται… διάτρητες, τουλάχιστον από την πλευρά του πόσο «ανθεκτικές», αξιόπιστες και χρήσιμες είναι και αυτός είναι ένας καταλύτης που δύναται να «κυβερνήσει» τα πάντα στις αγορές τους προσεχείς μήνες.
Πλέον, οι αμερικανικοί δείκτες μέσα σ’ ένα διήμερο έχασαν όλα τα κέρδη που είχαν αποκομίσει το 2018, όμως αυτό είναι το μικρότερο κακό. Οι επενδυτές είναι σε απόλυτη σύγχυση, για το τι μέλλει γενέσθαι, εν μέσω πανικού, διαρροών αλλά και ανησυχιών για οριστική… φραγή στις πολιτικές χαλάρωσης, με τη FED να εξετάζει πιο «επιθετικά» το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων.
Θυμίζουμε ότι τη Δευτέρα νέος πρόεδρος της Fed ανέλαβε ο Τζερόμ Πάουελ διαδεχόμενος την Τζάνετ Γέλεν. Ο νέος πρόεδρος της Fed θεωρείται μετριοπαθής Ρεπουμπλικάνος, έχει σπουδάσει νομικά και ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας την τελευταία πενταετία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr