Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, η Κομισιόν κάνει αγώνα δρόμου για να ξεκαθαρίσει το κατά πόσο οι κανόνες σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ελβετία και η Σιγκαπούρη είναι τόσο αυστηροί όσο και αυτοί που τίθενται σε εφαρμογή στην Ευρώπη στις 3 Ιανουαρίου 2018. Αν δεν υπάρξει κάποια ρύθμιση για την «ισοδυναμία» των αγορών αυτών με την ευρωπαϊκή, υπό το νέο καθεστώς, η MiFID II κινδυνεύει να επιφέρει πλήγμα στις συναλλαγές σε πλατφόρμες των χωρών αυτών και να προκαλέσει ρήγμα στις παγκόσμιες αγορές, αυξάνοντας παράλληλα τα κόστη.
«Αν οι κανόνες ερμηνευτούν πολύ σκληρά, ή δεν επιτευχθεί ισοδυναμία με άλλες χώρες, τότε θα έχουμε μία μορφή χρηματοοικονομικού εθνικισμού από πλευράς ΕΕ», δηλώνει ο Tim Cant, της δικηγορικής εταιρείας Ashurts του Λονδίνου. «Είναι λίγο σαν να περιχαρακώνεται η Ευρώπη και να πετάμε δύο ή τρεις δεκαετίες παγκοσμιοποίησης», πρόσθεσε.
Για το ίδιο θέμα, ο Tilman Lueder, επικεφαλής της Κομισιόν για θέματα κεφαλαιαγορών, είχε δηλώσει τον περασμένο Ιούνιο ότι χρειάζονται ακόμα να γίνουν πολλά. «Η μεγαλύτερη πρόκληση από τώρα μέχρι το τέλος του έτους είναι το τι θα συμφωνήσουμε με τους διεθνείς εταίρους μας» για τις μετοχές και τα παράγωγα, είπε ο Lueder.
Όπως ο εναρμονισμός των κανόνων με άλλες αγορές ποτέ δεν αποτελούσε μία εύκολη υπόθεση. Η Κομισιόν χρειάστηκε περίπου τέσσερα χρόνια για να διαπραγματευτεί με την αμερικανική ρυθμιστική αρχή παραγώγων για το θέμα του clearing.
Η διαδικασία εναρμόνισης της ΕΕ με άλλες αγορές έχει και για έναν ακόμη λόγο μεγάλη σημασία, αφού θα παίξει ρόλο στον καθορισμό της πρόσβασης που θα έχουν οι βρετανικές εταιρείες στην ενιαία αγορά μετά το Brexit.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr