Από το τέλος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης 3 στο τέλος του 2014, σε όλες τις αγορές περιουσιακών στοιχείων το ενδιαφέρον είχε μετατοπιστεί σημαντικά από τις μετοχές και τα ομόλογα, στα μετρητά. Το 2015, τα μετρητά κυριάρχησαν. Οι επενδυτές πλέον για το 2016 είναι προβληματισμένοι. Να στραφούν στα μετρητά, στα ομόλογα χρυσού και στα κρατικά ομόλογα;
Στο εγγύς μέλλον είναι ξεκάθαρο ότι οι αμυντικές επενδυτικές τοποθετήσεις θα είναι οι πιο αποδοτικές. Ο καλύτερος λόγος για να είναι κανείς αισιόδοξος αυτή τη στιγμή είναι ότι υπάρχουν πολλοί λίγοι λόγοι που συντηρούν την αισιοδοξία. Τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια υψηλής απόδοσης σημείωσαν ακραίες εκροές το Δεκέμβριο - 12 δισ δολάρια εκροές σε μόλις 3 εβδομάδες – ενώ οι αγορές μετοχών ξεκίνησαν το 2016 πολύ άσχημα.
Τρεις τάσεις, ωστόσο, υποδεικνύουν προσοχή τουλάχιστον για το α΄ τρίμηνο του 2016 σύμφωνα με την BofA.
- Οι ιδιωτικές επενδύσεις πελατών σε μετρητά είναι σε άνοδο, εκτινάχθηκαν στο 12% το Δεκέμβριο του 2015 που αποτελεί υψηλό 2ετίας.
- Η προσφορά κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων μειώνεται. Βρίσκεται στα επίπεδα των 7,2 τρισ. δολαρίων και είναι στάσιμη τα τελευταία τρίμηνα. Λαμβάνοντας υπόψη τις τιμές των εμπορευμάτων (πετρέλαιο κατά μέσο όρο 90 δολάρια ανά βαρέλι στα 10 έτη έως το 2014, αλλά με μέσο όρο κοντά στα 50 δολάρια ανά βαρέλι κατά την περίοδο 2015 – 2017), αυτές θα επηρεάσουν τις επενδυτικές επιλογές.
- Οι αγορές ιδίων μετοχών θα είναι λιγότερες για τα χρηματιστήρια και τα κέρδη ανά μετοχή. Η αύξηση των επιτοκίων και των spreads σημαίνει λιγότερες εκδόσεις χρέους, που σημαίνει λιγότερα χρήματα για επαναγορές μετοχών. Εάν οι εταιρείες δεν μπορούν να εκδίδουν πλέον χρέος π.χ. ομολογιακά δάνεια για να χρηματοδοτήσουν τις επαναγορές μετοχών αυτό σηματοδοτεί μια σημαντική αρνητική καμπή για τη χρηματιστηριακή αγορά.
Για τα κέρδη
- 1. Τα παγκόσμια εταιρικά κέρδη υποχωρούν. Ο παγκόσμιος δείκτης κέρδη ανά μετοχή είναι 5,8% χαμηλότερα από τις αρχικές προβλέψεις. Τα κέρδη παρουσιάζουν υψηλή συσχέτιση με τους δείκτες PMI τόσο στις ΗΠΑ όσο και η Κίνα. Για το 2016 εκτιμάται αύξηση κερδών ανά μετοχή κατά 7,3% στις ΗΠΑ και 9,9% για τα παγκόσμια κέρδη.
- Ο κίνδυνος ύφεσης αυξάνεται. Τα κυκλικά σήματα του Dow Jones είναι χαρακτηριστικά.
- Ένα ισχυρότερο δολάριο ΗΠΑ απειλεί να μειώσει τις προοπτικές για την παραγωγή των ΗΠΑ, επιδεινώνοντας το σπιράλ θανάτου.
Σχετικά με την πολιτική
- Οι ΗΠΑ ακολουθούν πιο αυστηρή νομισματική πολιτική. Η οικονομία των ΗΠΑ αντιμετωπίζει μια σημαντική σύσφιξη των νομισματικών συνθηκών. Σε περίπτωση ισχυρής αύξησης των καταναλωτικών δαπανών των ΗΠΑ θα καθησυχάσει τους φόβους. Αν όχι, θα πληγούν οι μετοχές.
- Η υποτίμηση συνεχίζεται. Η Κίνα συνεχίζει την υποτίμηση του γουάν. Μόλις οι κινεζικές εξαγωγές αντιδράσουν θετικά στο φθηνότερο νόμισμα, η κινεζική αγορά θα επηρεαστεί. Η μεγαλύτερη απειλή για την Κίνα θα μπορούσε να είναι η αγορά εταιρικών ομολόγων, που βρίσκονται σε υψηλά πολλών ετών.
- Το τέλος της Εποχής του Πετρελαίου. Το νέο καθεστώς τιμών του πετρελαίου είναι πιθανό να συνεχίσει να δημιουργεί οικονομικές τάσεις και εντάσεις στη Μέση Ανατολή και κερδοσκοπικές πιέσεις στα εθνικά νομίσματα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr