Ο Dow Jones έκλεισε στις 12.090,26 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 0,60%, ο Nasdaq στις 2.350,62 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 1,20% και ο S&P στις 1.377,34 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,85%.
Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου, τα καλύτερα από τα αναμενόμενα εταιρικά αποτελέσματα και οι ενδείξεις ότι η οικονομία επιβραδύνεται, αλλά δεν έχει πέσει σε ύφεση, πυροδότησαν ένα ράλι ανόδου στη Wall τις τελευταίες ημέρες. Ο Dow κατέρριψε επί τέσσερις συνεχείς μέρες το ρεκόρ του, ο Nasdaq έκλεισε σε υψηλό πενταετίας και ο S&P 500 έχει αυξηθεί 3,5% τον Οκτώβριο, πλησιάζοντας στο καλύτερο επίπεδο για αυτό το χρόνο.
Την Παρασκευή, όμως, το ενδιαφέρον των επενδυτών στράφηκε στο ΑΕΠ και το κλίμα δεν άργησε να γίνει αρνητικό.
Με ρυθμό 1,6% έτρεξε η αμερικανική οικονομία το τρίτο τρίμηνο, το βραδύτερο από τις αρχές του 2003, καθώς η αγορά ακινήτων βρίσκεται σε ύφεση και το εμπορικό έλλειμμα της χώρας διευρύνθηκε.
Η αύξηση αυτή του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, της αξίας όλων των αγαθών και των υπηρεσιών που παράγονται στις ΗΠΑ, ήταν μικρότερη της αναμενόμενης του 2% και σαφώς μικρότερη του δεύτερου τριμήνου, όταν το ΑΕΠ είχε διαμορφωθεί στο 2,6%.
Παράλληλα, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν 3,1% σε ετήσιο ρυθμό το τελευταίο τρίμηνο έναντι 2,6% τους προηγούμενους τρεις μήνες.
Σύμφωνα με μία άλλη έκθεση,σε υψηλό 15 μηνών ανήλθε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, καθώς οι υποχωρούσες τιμές της βενζίνης επέτρεψαν στους καταναλωτές να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα για καταναλωτικά αγαθά και ενίσχυσαν την αισιοδοξία τους για την οικονομική τους κατάσταση στο μέλλον.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν που αποτιμά το καταναλωτικό κλίμα ανήλθε στο 93,6, το υψηλότερο από τον Ιούλιο του 2005, από 85,4 το Σεπτέμβριο.
Η Ιntel ηγήθηκε της πτώσης του τεχνολογικού κλάδου, μετά τη μείωση των προβλέψεων της Goldman, Sachs & Co για τα κέρδη ορισμένων ειδών. Καθοδικά κινήθηκε και η Hewlett-Packard.
Η άνοδος των τιμών του μαύρου χρυσού, αλλά και η ανησυχία ότι η επιβράδυνση της οικονομίας θα οδηγήσει σε πτώση των καταναλωτικών δαπανών προκάλεσε την υποχώρηση των τίτλων της Wal-Mart Stores, της Coca-Cola και της Home Depot.
Εκτός από τις εταιρείες πώλησης καταναλωτικών ειδών, χαμηλές επιδόσεις είχαν και οι κατασκευαστικές, όπως η Pulte Homes και η. D.R. Horton.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Genworth Financial, η οποία ανακοίνωσε κέρδη χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.
Πιέσεις στις μετοχές των βιομηχανιών άσκησε η πτώση της Ingersoll-Rand, η οποία ανακοίνωσε ότι η ύφεση στην στεγαστική αγορά θα πλήξει τα αποτελέσματά της αυτό το χρόνο.
Υποχώρησαν επίσης οι τίτλοι της Avon Products, τα κέρδη της οποίας μειώθηκαν για πέμπτο συνεχές τρίμηνο. Πτώση είχε και η Alltel μετά την ανακοίνωση κερδών, που δεν ανταποκρίνονται στις προβλέψεις των αναλυτών.
Aνοδο είχε η Microsoft λόγω υψηλότερων κερδών κι εσόδων από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ενισχυμένη και η Chevron, η οποία αύξησε τα κέρδη της κατά 40% χάρη στην άνοδο ρεκόρ του αργού και την απόκτηση της Unocal.
Πτώση και στην Ευρώπη
Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, επηρεασμένα από τη χαμηλή ανάπτυξη των ΗΠΑ, της μεγαλύτερης εξαγωγικής αγοράς τους.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 6.160,90 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 0,39%, στο Παρίσι ο CAC στις 5.396,03 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,69% και στη Φρανκφούρτη ο DAX στις 6.262,54 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,34%.
Μικρή υποχώρηση είχε και ο DowJonesStoxx 600, ενώ σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν 14 από τα 18 χρηματιστήρια της δυτικής Ευρώπης.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το αμερικανικό ΑΕΠ γεννά φόβους για «σοβαρή επιβράδυνση στις Ηνωμένες Πολιτείες» και αν ακολουθήσουν στοιχεία, που θα επιβεβαιώνουν αυτή την κατάσταση, θα επηρεαστούν αρνητικά τα χρηματιστήρια.
Πτώση για δεύτερη μέρα είχαν οι φαρμακοβιομηχανίες GlaxoSmithKline και Astra Zeneca μετά την υποβάθμιση της σύστασής της Credit Suisse για τις μετοχές του
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr