Ο Dow Jones έκλεισε στις 11.950, 02 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 0,26%, ο Nasdaq στις 2.344,95 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,80% και ο S&P 500 στις 1.364,05 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,37%.
Το ράλι των τελευταίων τριών εβδομάδων οδήγησε τον Dow Jones μία ανάσα πριν από τις 12.000 μονάδες για πρώτη φορά στην ιστορία του. Στο θετικό κλίμα συνέβαλε η αισιοδοξία ότι ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο και ότι η επιβράδυνση της οικονομίας δεν θα εξελιχθεί σε ύφεση.
Ωστόσο, νέους φόβους για πληθωριστικές πιέσεις προκαλεί την Τρίτη η απροσδόκητη αύξηση του δομικού δείκτη παραγωγού κατά 0,6%.
Οι τιμές παραγωγού, με εξαίρεση τα τρόφιμα και τα καύσιμα, κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιανουάριο του 2005, αντανακλώντας το άλμα στο κόστος των νέων οχημάτων. Ο δείκτης τιμών παραγωγού μειώθηκε τον περασμένο μήνα κατά 1,3% έναντι του Αυγούστου, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση κατά 0,7%.
Τα δεδομένα αυτά επαναφέρουν στο προσκήνιο το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων από τη Fed. Παράλληλα, μειώθηκε σημαντικά τον περασμένο μήνα η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ.
Οι αρχικές μεγάλες απώλειες μετριάστηκαν στη Wall όταν οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν κάτω από τα 59 δολάρια το βαρέλι λόγω των προβλέψεων για αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων, αλλά και του σκεπτικισμού που επικρατεί για τη μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ.
Τις πιο ασφυκτικές πιέσεις δέχθηκε ο τεχνολογικός κλάδος ενόψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων τεχνολογικών εταιρειών.
Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκε η μετοχή της Intel, η οποία εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει μετά το κλείσιμο της αγοράς ότι τα κέρδη του τρίτου τριμήνου έπεσαν στα 18 λεπτά ανά μετοχή από 32 λεπτά που ήταν πριν από ένα χρόνο. Παράλληλα, η Goldman, Sachs & Co. υποβάθμισε τη σύστασή της για τις μετοχές της Intel από buy σε neutral.
Πτώση σημείωσε και η Yahoo. Οι πωλήσεις του τρίτου τριμήνου της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 18%, φθάνοντας στα 1,57 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τους αναλυτές. Πρόκειται για τη μικρότερη αύξηση τα τελευταία τουλάχιστον τέσσερα χρόνια. Το καθαρό εισόδημα αναμένεται να πέσει κατά 40% στα 153, 4 εκατομμύρια δολάρια ή 10 λεπτά ανά μετοχή.
Υποχώρησε επίσης ο τίτλος της EMC, η οποία ανακοίνωση πτώση κερδών κατά 33% και περικοπές 1.250 θέσεων εργασίας.
Τα καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα της Merrill Lynch & Co. και της Johnson & Johnson βοήθησαν στη διατήρηση της αισιοδοξίας των επενδυτών για τους υπόλοιπους κλάδους.
Aυξημένα κατά 41% ήταν τα κέρδη τρίτου τριμήνου της μεγαλύτερης χρηματιστηριακής εταιρείας παγκοσμίως, Merrill Lynch, καθώς τα έσοδά της από τη διαπραγμάτευση μετοχών ενισχύθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό εκ των εταιρειών που διαπραγματεύονται στη Wall.
Ανοδικά κινήθηκε και η μετοχή της Johnson & Johnson, αφού το τμήμα φαρμακευτικών προϊόντων και ιατρικών συσκευών στήριξε τα κέρδη τρίτου τριμήνου της εταιρείας, τα οποία σημείωσαν άνοδο 8,7%.
Κέρδη κατέγραψε η CBOT Holdingsμετά την ανακοίνωση από την Chicago Mercantile Exchange Holdings ότι εξαγόρασε τη Chicago Board of Tradeέναντι 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η εξαγορά αυτή θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη χρηματαγορά παραγώγων παγκοσμίως. Ανοδο είχε και η CME.
Ανοδικά κινήθηκαν επίσης οι τίτλοι της ΙΒΜ ενόψει των θετικών αποτελεσμάτων, που αναμένεται να ανακοινώσει.
Ηρθε η ώρα των ρευστοποιήσεων στην Ευρώπη
Με απώλειες έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ύστερα από ένα εννιαήμερο ράλι ανόδου, λόγω της αύξησης που παρουσίαζαν εκείνη την ώρα οι τιμές του μαύρου χρυσού, αλλά και του δομικού δείκτη τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ, που περιορίζει τα περιθώρια μείωσης των επιτοκίων από τη Fed.
Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 έκλεισε στις 6.108,60 μονάδες, με πτώση 1,03%, στο Παρίσι ο CACστις 5.302,99 μονάδες, υποχωρώντας κατά 1,10% και στη Φρανκφούρτη ο DAXστις 6.115,10 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 1,15%.
Αρνητικό πρόσημο είχε και ο Stoxx 600, όπως και όλοι οι δείκτες στα 18 χρηματιστήρια της δυτικής Ευρώπης,
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr